Ο Δρ. Ορφανουδάκης Θεοφάνης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1973. Απέκτησε το δίπλωμά του ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ (ΗΜΜΥ) από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) το 1995 και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Ε.Μ.Π. (στον τομέα Τηλεπικοινωνιών) το 1998. Από το 1995 έως το 1999, εργάσθηκε ως επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών του τομέα Πληροφορικής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και παράλληλα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ). Συμμετείχε σε πολλά Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα στον τομέα των ψηφιακών τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και ευρυζωνικών δικτύων πρόσβασης (broadband access networks). Την περίοδο 1999-2005 εργάσθηκε για την Ellemedia Technologies, ως υπεύθυνος έργων έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα των ευρυζωνικών δικτύων (broadband systems) και ψηφιακών μικροηλεκτρονικών & υπολογιστικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας για δικτυακές εφαρμογές (Broadband Networking Components). Την περίοδο 1999-2006 δίδαξε παράλληλα στο ΤΕΙ Πειραιά ως εργαστηριακός και ως επιστημονικός συνεργάτης και συνεργάστηκε στην εκπόνηση ερευνητικών έργων. Την περίοδο 2005-2015 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών) ως διδακτικό προσωπικό επί συμβάσει και συνεργάστηκε στην εκπόνηση ερευνητικών έργων. Την περίοδο 2008-2012 συνεργάστηκε με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) στα πλαίσια του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Τεχνοοικονομικά συστήματα» και την περίοδο 2010-2013 συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στα πλαίσια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Προηγμένα Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα και Δίκτυα». Από το 2013 έχει εκλεγεί ως μέλος ΔΕΠ (σήμερα υπηρετεί στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή) της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Την περίοδο 2017-2021 ανέλαβε την διεύθυνση του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας του ΕΑΠ και από το 2020 την διεύθυνση του Εργαστηρίου της Ψηφιακών Συστημάτων της ΣΘΕΤ ΕΤΑΠ. Παράλληλα έχει αναπτύξει δραστηριότητα ως ελεύθερος επαγγελματίας/ερευνητής συνεργαζόμενος με εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανισμούς του δημοσίου και ιδιωτικές εταιρείες ως εξωτερικός ερευνητικός συνεργάτης, εκπαιδευτής σε επιμορφωτικά σεμινάρια και αξιολογητής έργων.
Έχει συνολικά 39 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, 8 κεφάλαια σε βιβλία, 83 δημοσιεύσεις σε διεθνή συνέδρια (13 εκ των οποίων προσκεκλημένες) με περισσότερες από 900 ετεροαναφορές στο έργο του (h–index 18, πηγή Google Scholar[1]), ενώ έχει συμμετάσχει στην διοργάνωση διεθνών συνεδρίων και διατελεί και ο ίδιος κριτής σε 11 διεθνή περιοδικά (ΙΕΕΕ, Elsevier, OSA κ.α.) και μεγάλο αριθμό συνεδρίων. Ο Δρ. Ορφανουδάκης είναι μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών (SM IEEE) και του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΤΕΕ).
[1] https://scholar.google.gr/citations?user=2tuyTBkAAAAJ&hl=el&oi=sra
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν σχεδίαση, ανάλυση απόδοσης και υλοποίηση ψηφιακών δικτυακών συστημάτων, ευφυών δικτύων και υπηρεσιών, σχεδίαση ενσωματωμένων συστημάτων για εφαρμογές του Διαδικτύου των Πραγμάτων, μελέτη επίδοσης πρωτοκόλλων πολλαπλής πρόσβασης, μηχανισμούς ελέγχου κίνησης και κατανομής πόρων δικτυοκεντρικών εφαρμογών και την ανάπτυξη και σχεδιασμό συστημάτων, εφαρμογών και μεθοδολογιών για την τεχνολογικά υποστηριζόμενη μάθηση και την ανοικτή εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Από το 2013 έχει εκλεγεί ως μέλος ΔΕΠ στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και από το 2018 στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Συνολικά έχει διδάξει, έχει συντάξει τις αντίστοιχες σημειώσεις και συνοδευτικό διδακτικό υλικό και έχει επιβλέψει πτυχιακές εργασίες για τα ακόλουθα μαθήματα:
Δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά
Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας
Κεφάλαια βιβλίων
Δημοσιεύσεις σε διεθνή συνέδρια με σύστημα κριτών
Συντονισμός επιστημονικών έργων
Συμμετοχή σε ομάδες επιστημονικών έργων