Εννοιολογικές και διδακτικές Προσεγγίσεις στην Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών" (Δεύτερος κύκλος 2015-16 με ειδικό θέμα ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ)

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) διοργανώνει καινοτόμο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα στο πεδίο της Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Φυσικών Επιστημών με πρωτοποριακό υλικό και μεθόδους, με γνώμονα το εκφρασμένο ενδιαφέρον τόσο των αποφοίτων του όσο και των αποφοίτων άλλων Πανεπιστημίων να αποκτήσουν προχωρημένες γνώσεις και δεξιότητες σε ειδικά θέματα και νέες ή εναλλακτικές προσεγγίσεις που αφορούν στη Φιλοσοφία και στην Ιστορία των Φυσικών Επιστημών, και ειδικότερα έναν νέο κλάδο, αυτόν της σχέσης Επιστημών και Λογοτεχνίας.

Το Πρόγραμμα προσφέρεται με τις προδιαγραφές της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης.

Διάρκεια: από 1 Μαρτίου 2015 έως 31 Ιουνίου 2016

Σε ποιους απευθύνεται:
Σε αποφοίτους όλων των Πανεπιστημίων, σε αποφοίτους των προγραμμάτων σπουδών ΕΠΟ και ΕΛΠ του ΕΑΠ και σε σε αποφοίτους άλλων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων του ΕΑΠ. Για την παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι αναγκαία η καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας.

Υπεύθυνοι του Προγράμματος
Οι υπεύθυνοι του Προγράμματος είναι οι
Γιώργος N. Βλαχάκης, Επίκουρος Καθηγητής στο ΕΑΠ

Στόχοι
Το Πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη των γνώσεων και των ικανοτήτων των συμμετεχόντων σε νέες εννοιολογικές προσεγγίσεις Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Φυσικών Επιστημών αλλά και σε εφαρμογές της Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Φυσικών επιστημών στη διδακτική πράξη.

Ειδικότερα ο δεύτερος φετινός κύκλος του σεμιναρίου θα επικεντρωθεί σε θέματα που έχουν σχέση με τη σχέση Επιστημών και Λογοτεχνίας. Πρόκεται για μια διεπιστημονική προσέγγιση που ουσιαστικά επιχειρεί να γεφυρώσει δύο εκ πρώτης όψεως ασύμβατες μεταξύ τους πολιτισμικές συνιστώσες, την επιστήμη (συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας) και τις ανθρωπιστικές σπουδές.
Η αναγκαιότητα αυτής της ενοποίησης έχει γίνει πλέον συνείδηση στην επιστημονική κοινότητα, ειδικότερα στις σύγχρονες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες.
Στο σεμινάριο μεταξύ άλλων θα επιχειρήσουμε να συζητήσουμε και να διερευνήσουμε:

• Το λογοτεχνικό «περιεχόμενο» ενός επιστημονικού έργου και πόσο αυτὀ μπορεί να συμβάλλει στην αποδοχή του εκ μέρους της κοινωνίας.
• Το επιστημονικό «περιεχόμενο» ενός λογοτεχνικού έργου και πόσο αυτό μπορεί να επηρρεάσει τη γενικότερη εικόνα των ανθρώπων για την επιστήμη.
• Την εικόνα των ριζοσπαστικών μετασχηματισμών της κοινωνίας ως συνάρτηση της επιστημονικής ανάπτυξης μέσα από λογοτεχνικά έργα.
• Τη σημασία των ουτοπιών και των έργων επιστημονικής φαντασίας για την επιστημονική εξέλιξη.
• Την αντίδραση ορισμένων κύκλων στην επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο.
• Την εικόνα των επιστημών της ζωής (ιατρική, βιολογία) σε λογοτεχνικά κείμενα.

Επίσης θα διοργανωθούν δύο συναντήσεις (πέραν των τεσσάρων προβλεπομένων για τις ανάγκες του σεμιναρίου) για να συζητήσουμε δια ζώσης ενδιαφέροντα λογοτεχνικά κείμενα μετά από εισήγηση προσκεκλημένου ομιλητή.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει μεθόδους και πρακτικές από το πεδίο της Δια Βίου Μάθησης/ Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Σε περίπτωση μη φυσικής παρουσίας στις συναντήσεις στην Αθήνα, δίνεται η δυνατότητα ταυτόχρονης διαδραστικής τηλεδιάσκεψης ενώ οι συναντήσεις/διαλέξεις βιντεοσκοπούνται για περαιτέρω χρήση.

Βεβαίωση Παρακολούθησης
Στις/στους συμμετέχουσες/οντες που συμπληρώνουν το Πρόγραμμα (εκπόνηση τουλάχιστον των μισών Δραστηριοτήτων στη διάρκεια του Προγράμματος και επιτυχής εκπόνηση της τελικής εργασίας) χορηγείται επίσημη Βεβαίωση Παρακολούθησης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Κόστος Συμμετοχής
Το κόστος ανέρχεται στο ποσό των 280 ευρώ

Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων
Από 8/2/2016 μέχρι 25/2/2016 ή μέχρι συμπλήρωσης του αριθμού των θέσεων (θα τηρείται σειρά προτεραιότητας).

Προθεσμία καταβολής διδάκτρων
29/2/2016 (Σε περίπτωση δυσκολίας άμεσης καταβολής των διδάκτρων αυτή μπορεί να γίνει και τμηματικά μέχρι την 31 Μαρτίου 2016)
Ενδιαφερόμενοι που έχουν συμμετάσχει σε προηγούμενους κύκλους του σεμιναρίου καταβάλλουν το κόστος συμμετοχής μειωμένο κατά 20%.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να στέλνετε τα μηνύματά σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: κ. Γιώργος Ν. Βλαχάκης Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κατεβάστε την αίτηση συμμετοχής εδώ.

Main Menu