Ανακοίνωση προς φοιτητές

Αγαπητές φοιτήτριες, Αγαπητοί φοιτητές του ΕΑΠ,

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής σας εύχομαι υγεία και καλή επιτυχία στις εκπαιδευτικές σας υποχρεώσεις. Ιδιαίτερα για τους πρωτοετείς εύχομαι να εγκλιματιστούν σύντομα στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, ώστε να ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο στις σπουδές των Προγραμμάτων που επέλεξαν. Το ταξίδι για την κατάκτηση της γνώσης είναι μια συγκλονιστική διαδικασία, αναγκαία για την πνευματική ολοκλήρωση του σύγχρονου ανθρώπου και την πολιτισμική συγκρότηση της κοινωνίας πολιτών.

Από την πλευρά μας επιχειρήσαμε σημαντικές αλλαγές, προκειμένου να διευκολυνθείτε στις σπουδές σας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, και ως προς αυτό είμαστε συνεπείς με τις έως σήμερα διακηρύξεις μας. Συγκεκριμένα:

  • Θεσμοθετήσαμε τις δόσεις της αποπληρωμής της οικονομικής συνδρομής μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου εκάστου έτους.
  • Δημιουργήσαμε για πρώτη φορά Τμήματα σε 14 συνολικά πόλεις, ήτοι Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Τρίπολη, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κομοτηνή, Λάρισα, Βόλο, Αρχάνες (Ηράκλειο), Χανιά, Ρόδο, συγκριτικά με τις 3 πόλεις που πέρυσι έγιναν Τμήματα Μεταπτυχιακών (Πάτρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και τις 8 που πραγματοποιήθηκαν Τμήματα Πτυχιακών (Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Λάρισα και Αρχάνες). Προφανώς αυτή η συνθήκη είχε ως προαπαιτούμενο τον ελάχιστο αριθμό φοιτητών για τον σχηματισμό Τμημάτων. Ο στόχος της πραγματοποίησης Ομαδικών Συμβουλευτικών Συναντήσεων (ΟΣΣ) σε περισσότερες πόλεις της περιφέρειας ήταν προφανής: να διεξαχθούν ΟΣΣ πλησιέστερα στους τόπους κατοικίας (προφανώς ΟΤΑΝ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΤΜΗΜΑ) και συνεπώς να μειωθούν έτι περαιτέρω οι φοιτητικές δαπάνες. Μια ενέργεια που υπογραμμίζω, ότι επιβάρυνε τις προϋπολογιζόμενες δαπάνες μισθοδοσίας και οδοιπορικών σχεδόν κατά 600.000 ευρώ.
  • Μετακινήσαμε τις ΟΣΣ κατά μεγάλο βαθμό σε αίθουσες των δημοσίων ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. Τούτο αποτέλεσε στρατηγική επιδίωξη της Διοίκησης, θεωρώντας ότι οι χώροι των πανεπιστημιακών και εν γένει δημοσίων ιδρυμάτων ταιριάζουν απόλυτα με το ακαδημαϊκό επίπεδο των σπουδών στο ΕΑΠ. Ευχαριστούμε επιπλέον τις Διοικήσεις των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ για τη συνεργασία μας. 
  • Για την τοποθέτηση του φοιτητή στα Τμήματα ελήφθη ως βάση η ΔΗΛΩΣΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, κι αυτό επειδή η αξιοπιστία της σχετικής δήλωσης παραμένει υποχρέωση του φοιτητή. Κατά δεύτερο, ετέθη ως κριτήριο η πρόσβαση του τόπου κατοικίας προς τις πόλεις διεξαγωγής των ΟΣΣ μέσω των δημοσίων συγκοινωνιών, ως μοναδικού αντικειμενικού κριτηρίου για τον τρόπο μετάβασης.
  • Βρισκόμαστε στην τελική φάση υπογραφής σύμβασης με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (ΚΤΕΛ) για εξασφάλιση μειωμένου κομίστρου κατά 50% με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας του ΕΑΠ. Η μείωση θα αναφέρεται σε διαδρομές που θα πραγματοποιούνται τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή καθ’όλο το έτος, από τους τόπους της διαμονής των φοιτητών προς τις 14 πόλεις, όπου πραγματοποιούνται οι ΟΣΣ. Αυτό θα γίνει δυνατό με την επιβάρυνση του ΕΑΠ κατά 300.000 ευρώ περίπου για διάστημα 2 χρόνων. Όταν ολοκληρωθεί η υπογραφή της σύμβασης θα ειδοποιηθείτε για την παραλαβή ειδικών Ταυτοτήτων που θα εκδώσει για όλους τους φοιτητές το ΕΑΠ.
  • Χάρη στις προσπάθειες των τεχνικών μας έχετε στις οθόνες των υπολογιστών σας μια εντελώς αναβαθμισμένη αισθητικά και λειτουργικά πλατφόρμα ψηφιακής μάθησης (study.eap.gr).
  • Θα φροντίσουμε άμεσα για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των ΟΣΣ, τουλάχιστον για τους διαμένοντες σε νησιωτικές περιοχές ή σε απομακρυσμένους τόπους. Ελπίζουμε ότι στην περίοδο 2017-2018 θα έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε αυτή τη λύση στο σύνολο των φοιτητών του ΕΑΠ. Και γι’αυτό δεσμευόμαστε!
  • Εντός μικρού χρονικού διαστήματος θα αναθέσουμε σε εξειδικευμένους συνεργάτες τη δημιουργία Πρότυπων Μαθημάτων για κάθε ΟΣΣ κάθε Θεματικής Ενότητας, ώστε όλοι οι φοιτητές να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο περιεχόμενο της ΟΣΣ μέσω ανάρτησης των σχετικών βίντεο στην πλατφόρμα. Η πορεία αυτής της ενέργειας θα εξελίσσεται βαθμιαία εντός του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, μέχρι την ολοκλήρωσή της σε όλα τα Προγράμματα Σπουδών.  Επίσης δεσμευόμαστε!

Αγαπητές φοιτήτριες, Αγαπητοί φοιτητές,

Είναι αλήθεια ότι όλες οι παραπάνω καινοτομίες, οι οποίες στοχεύουν ευθέως στην αναβάθμιση των σπουδών και στη βελτίωση της ακαδημαϊκής λειτουργίας του ΕΑΠ, καθυστέρησαν να γίνουν γνωστές, κι αυτό επειδή έπρεπε να θεραπεύσουμε σωρεία προβλημάτων και χρόνιων ανακολουθιών. Οφείλαμε να βαδίσουμε προς τους στόχους μας με διοικητική και διαχειριστική διαφάνεια, συντονισμό των ενεργειών από τις υπηρεσίες, οργάνωση και αποφυγή αναπότρεπτων παραλείψεων. Σας ζητούμε προκαταβολικά συγγνώμη για τα ενδεχόμενα λάθη μας. Πάντως να γνωρίζετε ότι κριτήριο ήταν η -στο μέγιστο βαθμό- εξυπηρέτηση και διευκόλυνσή σας. Ας έχουμε συνείδηση των δυσκολιών εφαρμογής καινοτομιών σε ένα τεράστιο από άποψη αριθμού φοιτητών και μελών ΣΕΠ Ίδρυμα! Ελπίζουμε να μείνετε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα!    

Θέλουμε να συμβάλουμε στην καθιέρωση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ως ενός από τα καλύτερα ΑΕΙ της Ελλάδας και ως ενός από τα κορυφαία στο είδος του ΑΕΙ της Ευρώπης. Η έκθεση της πρόσφατης εξωτερικής αξιολόγησης του Ιδρύματος στο πλαίσιο αρχών της ΑΔΙΠ, η οποία τονίζει χαρακτηριστικά την πρόοδο του ΕΑΠ στον χρόνο που διανύουμε αποτελεί ασφαλή χάρτη των ενεργειών μας. Είμαστε σίγουροι, ότι σε αυτό το εγχείρημα θα είστε συμπαραστάτες μας.

Καλή ακαδημαϊκή χρονιά,

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής

Καθηγητής Βασίλης Καρδάσης      

Main Menu