Έργο PRESS: Επιτυχής ολοκλήρωση ημερίδας για την εκπαίδευση προσφύγων

Hmerida PRESS

Στο πλαίσιο του έργου PRESS (Provision of Refugee Education & Support Scheme) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, υπό την επιστημονική ευθύνη του καθ. Γ. Ανδρουλάκη και της Ομάδας Συντονισμού, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Εκπαίδευση και υποστήριξη προσφύγων» το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 και ώρα 9:00-18:00 στο Αμφιθέατρο Παπαρρηγοπούλου στο Κτήριο Μ.Θ.Ε. (Παλιό Κτήριο Νομικής).

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου και με την ταυτόχρονη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη του Έργου PRESS, η ημερίδα είχε στόχο την παρουσίαση των ερευνητικών δεδομένων και της προόδου των εκπαιδευτικών δράσεων και των ενεργειών ευαισθητοποίησης και ενδυνάμωσης προς το ευρύτερο κοινό.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, καθηγητής Βασίλης Καρδάσης. Εκτός από τους πολυάριθμους συνεργάτες των τριών αξόνων του έργου (Έρευνα-Εκπαίδευση-Υποστήριξη), στην ημερίδα συμμετείχαν με εισηγήσεις τους πάνω στο θέμα της εκπαίδευσης προσφύγων προσκεκλημένοι ομιλητές που έδωσαν τρεις κεντρικές ομιλίες: ο Ευθύμιος Παπαταξιάρχης, Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο ειδικός σε ζητήματα online εκπαίδευσης και διεπιστημονικής έρευνας Richard Fay (Senior Lecturer in Education, Universityof Μanchester) και η και ειδική για το θέμα της εκπαίδευσης των γλωσσών, Dr. Maria Grazia Imperiale (University of Glasgow), ενώ με ανακοίνωσή του συμμετείχε και ο επιστ. υπεύθυνος του έργου Γιώργος Ανδρουλάκης (Καθηγητής ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αντιπρόεδρος ΕΑΠ). Οι προσκεκλημένοι ομιλητές ανέπτυξαν θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα που άπτονται της εθνογραφικής επιτόπιας έρευνας στον τομέα της εκπαίδευσης των προσφύγων καθώς και της μετουσίωσης των δεδομένων αυτών σε προτάσεις για τον σχεδιασμό καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων και στοχευμένων κοινωνικών παρεμβάσεων.

Παρά την ιδιαίτερα ζεστή αθηναϊκή ημέρα πραγματοποίησης της ημερίδας, η παρουσία πολλών μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας καθώς και εκπαιδευτικών, μελετητών και εκπροσώπων φορέων προσφύγων συνέβαλε στη δημιουργία ενός πολύπλευρου διαλόγου τόσο για τον προσανατολισμό του έργου όσο και για το ευρύτερο ζήτημα της εκπαιδευτικής και κοινωνικής ενσωμάτωσης παιδιών και ενηλίκων προσφύγων.

Εκ μέρους των διοργανωτών της ημερίδας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και συνέβαλλαν στο κλίμα προβληματισμού και γόνιμης ανταλλαγής που αναπτύχθηκε στη διάρκεια της ημερίδας.

Πρόγραμμα

Main Menu