Αναγόρευση Prof. Dr. Kurt Mehlhorn σε Επίτιμο Διδάκτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών


Ο διακεκριμένος επιστήμονας πληροφορικής Kurt Mehlhorn (https://people.mpi-inf.mpg.de/~mehlhorn/), Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Saarland (Saarbruecken, Γερμανία) και Διευθυντής του Max Planck Institute for Informatics (https://www.mpi-inf.mpg.de/home/) θα αναγορευθεί σε Επίτιμο Διδάκτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου μας, μετά από πρόταση του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής. 

Η τελετή αναγόρευσης του Καθηγητή Kurt Mehlhorn θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 12.00 μ., στην Αίθουσα Τελετών. Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Χρήστος Ζαρολιάγκης και  θα ακολουθήσει η αναγόρευση του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τον Κοσμήτορα της Σχολής, Καθηγητή Οδ. Κουφοπαύλου και η περιένδυσή  του από την Πρύτανι, Καθηγήτρια Β. Κυριαζοπούλου. Η εκδήλωση της επιτιμοποίησης θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του τιμώμενου, με θέμα: «Algorithms and Programs».

Το αναλυτικό πρόγραμμα της τελετής έχει αναρτηθεί στον σύνδεσμο: http://www.upatras.gr/el/node/7171

---------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Βιογραφικό Σημείωμα Καθηγητή Kurt Mehlhorn 

O Kurt Mehlhorn είναι Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Saarland (Saarbruecken,  Γερμανία) και Διευθυντής του Max Planck Institute for Informatics, στο οποίο είναι επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας Αλγορίθμων και Πολυπλοκότητας. Έχει ένα εξαιρετικά πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο που περιλαμβάνει περισσότερα από 300 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων της Πληροφορικής καθώς και 10 βιβλία. Ο Kurt Mehlhorn είναι ένας εκ των (δύο) δημιουργών της δημοφιλούς και πληρέστερης βιβλιοθήκης αποδοτικών τύπων δεδομένων και αλγορίθμων LEDA. Έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάδειξη των ζητημάτων της αποδοτικής υλοποίησης αλγορίθμων καθώς και στην ανάπτυξη της επιστημονικής περιοχής που θεραπεύει τις Τεχνολογίες Υλοποίησης Αλγορίθμων (Algorithm Engineering). Έχει επιβλέψει 84 Διδακτορικές Διατριβές, και πολλοί καταξιωμένοι επιστήμονες της Επιστήμης των Υπολογιστών (οι περισσότεροι εκ των οποίων κατέχουν θέσεις ΔΕΠ σε διεθνή πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Πατρών) υπήρξαν φοιτητές του. Πρόσφατη έρευνα τον κατατάσσει στην κορυφαία διεθνώς 12-άδα μεντόρων νέων ερευνητών και στην επιτυχή διαμόρφωση της μετέπειτα ακαδημαϊκής καριέρας τους. Ειδικότερα, ο Kurt Mehlhorn έχει εκτενέστατη σχέση και μεγάλη επιρροή στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής (ΤΜΗΥΠ) του Πανεπιστημίου Πατρών από την ίδρυσή του. Υπήρξε ο μέντορας πολλών Καθηγητών του ΤΜΗΥΠ, πολλοί διδάκτορες του ΤΜΗΥΠ επέλεξαν το Max Planck Institute for Informatics για τα πρώτα βήματα της ακαδημαϊκής τους καριέρας, αρκετοί Καθηγητές του ΤΜΗΥΠ εκπόνησαν εκεί ένα μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής τους άδειας, διατηρεί ισχυρή συνεργασία με μέλη του ΤΜΗΥΠ, και η ερευνητική του δραστηριότητα έχει επηρεάσει και συνεχίζει να επηρεάζει την επιστημονική ζωή του ΤΜΗΥΠ. 

O Kurt Mehlhorn έχει λάβει πληθώρα τιμητικών διακρίσεων για το έργο του (Leibniz Prize, EATCS Award, ACM Paris Kanellakis Theory and Practice Award). Είναι επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίων Magdeburg, Waterloo (Canada), Aarhus, Gothenburg, και είναι επίσης ACM Fellow. Είναι μέλος της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών Leopoldina, της Academia Europaea, της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνολογίας acatech, της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, και της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ. Την περίοδο 2002 - 2008 διετέλεσε αντιπρόεδρος της Max Planck Gessellschaft (ερευνητικός οργανισμός εποπτείας, οργάνωσης και διοίκησης των 83 διακεκριμένων Ινστιτούτων Max Planck), που αποτελεί μια ιδιαίτερα τιμητική θέση. Είναι συν-ιδρυτής της εταιρείας Algorithmic Solutions GmbH. 

Main Menu