23η ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ Κ.Θ. ΔΗΜΑΡΑ

 

«Το παρελθόν και το παρόν της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο ρόλος των πολυεθνικών»

(η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά)

 

Ομιλητής: Patrick Fridenson, Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Ιστορίας των Επιχειρήσεων στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (EHESS) του Παρισιού

Την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό ίδρυμα Ερευνών η 23η ετήσια διάλεξη Κ.Θ. Δημαρά με θέμα «Το παρελθόν και το παρόν της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο ρόλος των πολυεθνικών», με προσκεκλημένο ομιλητή τον  Patrick Fridenson, Ομότιμο Καθηγητή Διεθνούς Ιστορίας των Επιχειρήσεων στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (EHESS) του Παρισιού.

Σύμφωνα με τον ιστορικό P. Fridenson, η επέκταση της σύγχρονης αυτοκινητοβιομηχανίας σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, το Ιράν και η Ρωσία εγείρει μια σειρά από ερωτήματα που συνδέονται με την τοπική οικονομία και ανάπτυξη, την πολιτική και τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας της πληροφορικής:

  • Ποιες είναι οι αλλαγές που επιφέρουν οι πολυεθνικές εταιρείες στις χώρες που εγκαθίστανται;
  • Πώς επηρεάζονται η παραγωγή και οι πωλήσεις από την τοπικότητα, το πολιτικό πλαίσιο και τις νέες τεχνολογίες;
  • Ποια είναι η σχέση των πολυεθνικών με τις εγχώριες επιχειρήσεις και πώς διαμορφώνεται η δυναμική του ανταγωνισμού;
  • Με ποιους όρους διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος για μια ασφαλή και βιώσιμη κινητικότητα χωρίς αρνητικές κλιματικές επιπτώσεις;

Η ερευνητική δραστηριότητα του P. Fridensonεπικεντρώνεται στην Ιστορία των Επιχειρήσεων με έμφαση στην επιχειρηματική στρατηγική και ηθική σε σχέση με τους καταναλωτές και το θεσμικό και κοινωνικό πλαίσιο διεθνώς. Στο έργο του περιλαμβάνονται συγκριτικές μελέτες Ιστορίας των Επιχειρήσεων μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Ιαπωνίας. Έχει μελετήσει την ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας, της βιομηχανίας άνθρακα, του τομέα των ηλεκτρονικών και της αεροναυπηγικής βιομηχανίας. Στην εκδοτική του δραστηριότητα ως συγγραφέα και επιμελητή περιλαμβάνονται πλήθος βιβλίων και άρθρων μεταξύ των οποίων: Ethical capitalism. Shibusawa Eiichi and Business Leadership in Global Perspective (Toronto, University of Toronto Press, 2017); Reimagining Business History (Baltimore, Johns Hopkins, 2013);The automobile revolution (Chapel Hill, NC, University of North Carolina Press, 1982).

 

Για να δείτε το Πρόγραμμα πατήστε εδώ.

Main Menu