Διάλεξη Frédéric de Buzon: "Η γνώση των σωμάτων στον Ντεκάρτ, μεταφυσική και γεωμετρία".

Διάλεξη Frédéric de Buzon
"Η γνώση των σωμάτων στον Ντεκάρτ, μεταφυσική και γεωμετρία".
19/03/2019, 19:00, Auditorium Theo Angelopoulos, IFG

Η Θεματική Ενότητα ΕΠΟ31 «Επιστήμες της Φύσης και του Ανθρώπου στην Ευρώπη» του Προγράμματος Σπουδών «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» του Ελληνικού Ανοκτού Πανεπιστημίου, διοργανώνει τη διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, Frédéric de Buzon, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Eλλάδος.

Μετά από μια σύντομη παρουσίαση των σταδίων συγκρότησης της καρτεσιανής φυσικής, μιας φυσικής που επιχειρεί να καλύψει όλα τα φαινόμενα με βάση μόνο τρεις “νόμους της φύσης”, ο Frédéric de Buzon θα προσεγγίσει το ζήτημα της σχέσης μεταξύ της φυσικής, των μαθηματικών και της μεταφυσικής προκειμένου να αναδείξει την ιδιοτυπία της καρτεσιανής φιλοσοφίας, εστιάζοντας την προσοχή του στο ζήτημα της φύσης της κίνησης.

Ενώ παραδοσιακά η κίνηση θεωρείται το στοιχείο που διακρίνει τη φυσική από τα μαθηματικά (στο βαθμό που αυτά πραγματεύονται αμετάβλητα όντα, αρχής γενομένης από τον Αριστοτέλη), ο Frédéric de Buzon φρονεί ότι ο Ντεκάρτ ταυτίζει την καταστατική θέση των μαθηματικών αρχών με αυτή των φυσικών νόμων. Τούτο επιτρέπει να προσδώσουμε στους Μεταφυσικούς Στοχασμούς μια σημασία που συνδέεται στενά με τη δόμηση μιας φυσικής, η οποία βασίζεται στην ταύτιση αυτού που ο Ντεκάρτ αποκαλεί “αντικείμενο των καθαρών μαθηματικών” με την ουσία των σωμάτων. Πώς τα καθαρά μαθηματικά μπορούν άραγε να έχουν ως “κύριο αντικείμενο” την κίνηση, όπως υποδεικνύει ο Ντεκάρτ σε επιστολή του το 1638; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα που θα τεθεί στη διάλεξή του.

Ο Frédéric de Buzon, ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, είναι ειδικός στην ιστορία της νεότερης φιλοσοφίας. Έκανε ανώτατες σπουδές στην École Normale Supérieure de Saint-Cloud, στην École des hautes études en sciences sociales (διδακτορική διατριβή) και στο Πανεπιστήμιο Paris IV (HDR). Ήταν Διευθυντής του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Paris XII-Créteil και της ερευνητικής ομάδας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου.

Ο Frédéric de Buzon είχε την επιστημονική επιμέλεια πολλών εκδόσεων έργων του Ντεκάρτ και έγραψε πολλά φιλοσοφικά έργα εκ των οποίων αρκετά για τον Ντεκάρτ:
La science cartésienne et son objet : Mathesis et phénomène, Παρίσι, Champion, 2013.
Lectures de Descartes (σε συνεργασία με τους D. Kambouchner και E. Cassan), Παρίσι, Ellipses, 2015.
Descartes et les Principia II, corps et mouvement (σε συνεργασία με τον V. Carraud), Παρίσι, PUF, 1994.
Descartes, Œuvres complètes, Παρίσι, Gallimard: σημαντική συμβολή στους τρεις δημοσιευμένους τόμους και στους τόμους που προετοιμάζονται.

Ακολουθούν οι εισηγήσεις των καθηγητών:

«Ο Bergson αντιμέτωπος με τον Descartes» από τον Γιάννη Πρελορέντζο, Καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

«Ο Σπινόζα και η καρτεσιανή έννοια της έκτασης» από τον Δημήτρη Αθανασάκη, Επίκουρο Καθηγητή Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μέλος ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στη θεματική ενότητα ΕΠΟ31 «Επιστήμες της Φύσης και του Ανθρώπου στην Ευρώπη».

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μαρία Ζαρίφη, διδάκτωρ Ιστορίας και Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, Μέλος ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στη θεματική ενότητα ΕΠΟ31 «Επιστήμες της Φύσης και του Ανθρώπου στην Ευρώπη».

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση.
Θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης στους φοιτητές.

Για να δείτε την πρόσκληση πιέστε εδώ.

Main Menu