Απολογισμός διεθνούς συνεδρίου On Monumentality/Περί Μνημειακότητας

  

Το διεθνές συνέδριο On Monumentality/Περί Μνημειακότητας της ΘΕ ΕΛΠ12 του ΠΣ Ελληνικός Πολιτισμός της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών που έγινε στις 4-6 του μηνός στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης σημείωσε εξαιρετική επιτυχία. Οι δύο διακεκριμένοι κεντρικοί ομιλητές, ο Ακαδημαϊκός και Καθηγητής Μανώλης Κορρές και ο Καθηγητής Robert Ousterhout έδωσαν υπέροχες και αξιομνημόνευτες ομιλίες, οι περίπου 50 εισηγήσεις ομιλητών από μεγάλο αριθμό χωρών ήταν υψηλού έως υψηλότατου επιστημονικού επιπέδου και πρωτοτυπίας, οι συζητήσεις και οι ανακεφαλαιώσεις ζωηρές, επιτρέποντας τη διεπιστημονική σε βάθος θεώρηση του υπό εξέταση θέματος.

Καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια από την Οργανωτική Επιτροπή (αποτελούμενη από τους: ΣΕΠ μας Αν. Καθηγητή Δημήτρη Πλάντζο, Δρα Διονύση Μουρελάτο, Δρα Σταύρο Αλιφραγκή και τους παλαιότερους ΣΕΠ μας Δρα Κωνσταντίνο Σουέρεφ και Δρα Τζένη Αλμπάνη, με τους οποίους η δημιουργική συνεργασία είναι αδιάκοπη, καθώς και από την Καθηγήτρια Αργυρώ Λουκάκη, Συντονίστρια της ΕΛΠ12), όπως επίσης από το προσωπικό της Γραμματείας και της εικονοληψίας αλλά και των μεταφραστών η οργάνωση να είναι ρέουσα, χρονικά συνεκτική και άψογη. Για το σκοπό αυτό, ουδείς εφείσθη μόχθου επί τριήμερο (αλλά και κατά την μακρά φάση προετοιμασίας που διήρκεσε σχεδόν δύο χρόνια), τηρώντας πιστά ένα πυκνότατο και πολλαπλά απαιτητικό πρόγραμμα.

Φυσικά βοήθησε ιδιαίτερα το περιβάλλον του αμφιθεάτρου του Μουσείου Ακρόπολης, τόσο το ανθρώπινο, όσο και το υλικοτεχνικό. 

Στο συνέδριό μας έδωσαν το παρόν, εκτός από τον Πρόεδρο του Μουσείου Καθηγητή Δημήτριο Παντερμαλή και τους χορηγούς, η Περιφερειάρχης Αττικής που χαιρέτησε μιλώντας διεξοδικά, ο Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, Κοσμήτωρ της ΣΘΕΤ, καθώς και εν ενεργεία και ομότιμοι καθηγητές του ΕΑΠ και άλλων ΑΕΙ (ΕΜΠ, Παν. Πατρών, ΕΚΠΑ, κλπ.), όπως επίσης προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, δικοί μας και άλλων ΑΕΙ, αλλά και επαγγελματίες αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, αρχαιολόγοι, γεωγράφοι, ιστορικοί της τέχνης, κοινωνιολόγοι και ανθρωπολόγοι, μεταξύ άλλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μερικοί φοιτητές μας μετακινήθηκαν από πολύ μακριά για το σκοπό αυτό, παραμένοντας επί τριήμερο.

Το συνέδριο φιλοξενήθηκε με αρχοντική ευγένεια και απλοχεριά από το Μουσείο Ακρόπολης, που κινητοποίησε το προσωπικό του χάρη στην έγκριση του Προέδρου του, πλαισιώθηκε από δύο δράσεις δεξίωσης, ενώ η παράλληλη μετάφραση (Αγγλικά-Ελληνικά) ήταν συνεχής. Πολλά οφείλουμε στις χορηγίες τριών χορηγών. 

Ενδεικτικό της ποιότητας του συνεδρίου είναι ότι, μετά από προφορική παράκληση της Καθηγήτριας Αργυρώς Λουκάκη προς τον Καθηγητή Δημήτριο Παντερμαλή, πρόκειται να γίνει θεσμός η οργάνωση διεθνών συνεδρίων του ΕΑΠ με θεματολογία σχετική με την τέχνη και το χώρο, αστικό και περιφερειακό. 

Το ενδιαφέρον του κοινού τεκμαίρεται από την τριήμερη ακαταπόνητη παρουσία 510 συνολικά ατόμων, και μάλιστα των ίδιων σε πολλές περιπτώσεις. Σε όσους το ζήτησαν και το δικαιούνταν, δόθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης από τη Γραμματεία του συνεδρίου.

Θυμίζοντας ότι η ΕΛΠ12 έχει ήδη σχετική εκδοτική δραστηριότητα σε επίλεκτους διεθνείς και ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, επισημαίνεται ότι θα αναζητηθούν διάφορες δυνατότητες για την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων βάσει του υλικού που παρουσιάσθηκε στο συνέδριο. 

Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της μεγάλης αίγλης και του εξαιρετικού αναπτυξιακού δυναμικού του πολιτιστικού γίγνεσθαι στη χώρα μας, ιδιαίτερα όταν οι θεωρήσεις είναι διεπιστημονικά ευρείες και συνθέτουσες, όπως σε αυτή την περίπτωση και όπως συμβαίνει εγγενώς στο ΕΑΠ και στην ΘΕ ΕΛΠ12. Με διαρκή βάση αναφοράς τη σχέση αρχαιότητας και σημερινών αντανακλάσεών της, αλλά και τις άλλες εποχές του ελληνικού πολιτισμού μέχρι και σήμερα, η ελληνική πολιτιστική διαδικασία είναι διαρκής πηγή γοητείας και ερευνητικής κινητοποίησης σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, όπως απέδειξε και αυτό το συνέδριο. 

IMG 20190405 200442

IMG 0113

IMG 1

IMG 2

Main Menu