Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο για το Σχολικό Εκφοβισμό (Bullying)

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού-Bullying(6 Μαρτίου) διοργανώνει σημαντικής επιστημονικής εμβέλειας και άκρως επίκαιρο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο, με τίτλο «BULLYING - ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ: Ψυχοκοινωνικές, Εκπαιδευτικές Συνέπειες και η Αντιμετώπισή τους».

Το Συνέδριο τελεί υπό την Aιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα διεξαχθεί με την υποστήριξη του «Χαμόγελου του Παιδιού», του «European Anti-Bulling Network», του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, καθώς και του Πανελληνίου Συλλόγου Δυσλεξίας και ΔΕΠΥ, στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, 5-6 Μαρτίου 2016.

Σκοπός του Συνεδρίου, είναι η γόνιμη αλληλεπίδραση ερευνητών, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, άλλων ειδικών αλλά και γονέων, ώστε η κατανόηση των δια βίου αρνητικών ψυχοκοινωνικών και εκπαιδευτικών συνεπειών του Bullying να οδηγήσει στη σημαντική μείωσή του, προς όφελος τόσο των θυμάτων όσο και των θυτών, για μία κοινωνία αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης.

Στο Συνέδριο η είσοδος θα είναι ελεύθερη και αναμένεται να συμμετέχουν περισσότεροι από 1.200 σύνεδροι.

Οι διαπρεπείς προσκεκλημένοι ομιλητές, όπως π.χ. ο Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής και τέως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ιωάννης Πανούσης, θα εστιάσουν στα αίτια του Bullying, στις αρνητικές ψυχοκοινωνικές και εκπαιδευτικές συνέπειές του τόσο στα θύματα όσο και στους θύτες, αλλά και στους τρόπους αντιμετώπισής του στο σπίτι και στο σχολείο. 

Όπως επισημαίνει ο Καθηγητής Γεώργιος Παυλίδης και Πρόεδρος του Συνεδρίου, είναι αξιοσημείωτο ότι οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες και Δυσλεξία είναι κυρίως Θύματα, ενώ με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), είναι 2-3 φορές περισσότερο Θύτες και ως 10 φορές περισσότερο Θύματα BULLYING. Δηλαδή, και οι δύο ομάδες συμμετέχουν αναλογικά πολύ συχνότερα από τους άλλους, διότι συνήθως είναι πιο απομονωμένες από τους συμμαθητές τους και πιο υστερούσες, άρα πιο ευάλωτες. Καθίσταται λοιπόν επιτακτική ανάγκη η έγκαιρη και αντικειμενική πρόγνωση–διάγνωσή τους από την Προσχολική Ηλικία και η αντιμετώπισή τους, ώστε τα παιδιά μας να μην πέφτουν Θύματα Bullying και να αποφεύγονται τα δευτερογενή ψυχοκοινωνικά προβλήματα (π.χ. χαμηλή αυτοπεποίθηση, δυσκολίες στις σχέσεις), που δημιουργούνται από την καθημερινή ταπεινωτική σχολική αποτυχία και από την αρνητική-επικριτική αντιμετώπιση στο σπίτι και στο σχολείο, λόγω άγνοιας.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες του Συνεδρίου:

http://bullying.uom.gr/ και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Πατήστε εδώ για το poster.

Πατήστε εδώ για το πρόγραμμα.

 

 

Main Menu