Δελτίο Τύπου Αναγόρευση Καθηγητή κ Λυκουργιώτη

Δελτίο Τύπου

Αναγόρευση του καθ. Αλέξη Λυκουργιώτη σε Επίτιμο Καθηγητή της Σχολής Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

 

Τη Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016 και ώρα 19:30. στην κατάμεστη αίθουσα του Πολυχώρου RoyalTheatre - «Παλαιό Πτωχοκομείο» στην Πάτρα, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο  τίμησε τον ιδρυτή και πρώτο Πρόεδρό του, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αλέξη Λυκουργιώτη, αναγορεύοντας τον σε Επίτιμο Καθηγητή  της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας.

Η Τελετή Αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης, παρουσία μελών της ευρύτερης Ακαδημαϊκής Κοινότητας των Ανώτατων Ιδρυμάτων της πόλης, εκπροσώπων των αρχών και φορέων, στελεχών των παραγωγικών δυνάμεων και φορέων της περιοχής, συνεργατών  αλλά και πλήθος συμπολιτών μας.

Την εκδήλωσε άνοιξε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου καθηγητής   Βασίλης Καρδάσης ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην ουσιαστική συμβολή του τιμώμενου καθηγητή στην ίδρυση και ανάπτυξη του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου που αποτελεί μοναδικό θεσμό στη χώρα μας στο πεδίο της Ανοικτής κι εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση. Ο κ. Καρδάσης  ανέφερε ότι ήταν αυτή η συμβολή σε συνδυασμό με τη συνεισφορά του κου Λυκουργιώτη στην επιστημονική έρευνα και στην εκπαίδευση στον τόπο μας, που οδήγησαν τη Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο να αποφασίσει αυτή την απονομή.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Καθηγήτρια του ΕΑΠ Μαρία Χατζηνικολάου, που παρουσίασε το σκεπτικό της απόφασης της Κοσμητείας,  και αναφέρθηκε ειδικότερα στη συνεισφορά του κου Λυκουργιώτη κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του Ιδρύματος ως Προέδρου της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής, όσο και στη συνέχεια, ως Διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Κατάλυση και Προστασία του Περιβάλλοντος»,  της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, στο οποίο δίδαξε για πάνω από δέκα χρόνια.

Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του τιμώμενου καθηγητή καθώς και τη συμβολή του στην Πανεπιστημιακή Διοίκηση ως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Προέδρου του ΕΑΠ και Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, παρουσίασε και ανέλυσε ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών και νυν Διευθυντής Προγράμματος Σπουδών «Κατάλυση και Προστασία του Περιβάλλοντος» του ΕΑΠ Χρήστος Κορδούλης.

Μετά την ανάγνωση του Τίτλου του Επίτιμου Καθηγητή  και την επίδοση του μεταλλίου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος καθηγητή  Βασίλη Καρδάση, ο  τιμώμενος καθηγητής Αλέξης  Λυκουργιώτης ευχαρίστησε τα  μέλη της Κοσμητείας, το συνεργαζόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό και τα διοικητικά στελέχη για την εικοσαετή προσπάθεια εδραίωσης στην πατρίδα  μας του θεσμού της Ανοικτής κι εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Ο κος Λυκουργιώτης σημείωσε ότι το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι αναγκαίο να ολοκληρώσει τις εγκαταστάσεις του, να αναπτύξει νέα προγράμματα σπουδών και  να ανοίξει τα φτερά του σε καινούργια εκπαιδευτικά σχήματα εκπαίδευσης προσφέροντας σπουδές σε ενδιαφερόμενους και σε διεθνές επίπεδο. 

Στην ομιλία του που ακολούθησε με θέμα «Ενεργειακή κρίση και κλιματική αλλαγή: οι μεγάλες προκλήσεις στο κατώφλι του 21ου αιώνα» ο  καθηγητής Αλέξης  Λυκουργιώτης αναφέρθηκε στη μελλοντική ενεργειακή κρίση εξαιτίας της άντλησης των ορυκτών καυσίμων καθώς και στην επαπειλούμενη κλιματική αλλαγή που οφείλεται σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα λόγω της καύσης των ορυκτών καυσίμων, περιέγραψε αναλυτικά τις προσπάθειες για την ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμης ενέργειας χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων, τη δέσμευση και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα καθώς και τη χρήση του ως πρώτης ύλης για την παραγωγή προϊόντων ευρύτατης χρήσης.

Στον τιμώμενο δόθηκε ως δώρο  η έκδοση Ηρώνδας (1998),  ένα καλλιτεχνικό βιβλίο  του σπουδαίου αρχαίου Έλληνα ποιητή Ηρώνδα με 12 χαρακτικά φτιαγμένα και υπογραμμένα από τον Γιάννη Ψυχοπαίδη,  ευγενική προσφορά του ιδίου για την περίσταση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσική παρέμβαση από το μουσικό σχήμα «Vibrato» της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας.

Main Menu