Καινοτομίες – Άριστη Σχέση με το Πανεπιστήμιο Πατρών

Συνέντευξη του Προέδρου στο Ραδιοφωνικό Σταθμό “Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7”

Για τις καινοτομίες που θα εφαρμοστούν από το νέο ακαδημαϊκό έτος και που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τον στόχο για την κατάργηση της κλήρωσης, την καθιέρωση Μεμονωμένων Θεματικών Ενοτήτων κ.α. μίλησε το πρωί της Δευτέρας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο πρόεδρος του ΕΑΠ, Βασίλης Καρδάσης. Όπως εξήγησε ο κ. Καρδάσης στόχος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ είναι να μην υπάρχει πλέον κλήρωση για την επιλογή των φοιτητών που θα σπουδάσουν στο Ίδρυμα.

«Είναι σαφές ότι προχωράμε σε μια άλλη πραγματικότητα. Θεωρώ ότι ήταν άδικο να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν υποβάλει αίτηση εδώ και μία δεκαετία και παρά ταύτα να μπορούσαν να σπουδάσουν επειδή δεν ήταν τυχεροί. Αρα λοιπόν εμείς πάμε σε μία άλλη λογική που θα μας επιτρέψει να σπουδάσουν περισσότεροι φοιτητές. Έπρεπε να το σκεφτούν όλοι ότι η κλήρωση δεν ήταν το ορθό μέτρο. Εμείς έχουμε σκεφτεί να επιλύσουμε ζητήματα μιας υπερβάλλουσας ζήτησης σε κάποια προγράμματα. Έαν υπάρξουν κάποια προβλήματα θα τα αντιμετωπίσουμε. Είναι πιθανόν να μην μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε όλους, θα τεθούν κάποιες προϋποθέσεις αλλά δεν θα είναι η κλήρωση. Κάνουμε διάφορες σκέψεις, θα μπουν κάποιοι κανόνες που θα μας επιτρέπουν με δίκαιο τρόπο, και λαμβάνοντας υπόψη και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων, να κάνουμε μια δίκαιη επιλογή».

Οσο για το κατά πόσο το ΕΑΠ μπορεί να ανταποκριθεί πρακτικά στην αναμενόμενη αύξηση των φοιτητών ο κ. Καρδάσης φάνηκε αισιόδοξος επισημαίνοντας ότι το κύριο πρόβλημα που θα μπορούσε να προκύψει θα ήταν εκείνο το προσωπικού. «Αν έχουμε δηλαδή τον κατάλληλο αριθμό διδασκόντων με τα απαιτούμενα προσόντα να αναλάβουν τμήματα. Θεωρούμε ότι θα κάνουμε το παν να μην υπάρξει τέτοιο ζήτημα. Κατά τα άλλα και αίθουσες και υποδομές μπορούμε να παράσχουμε».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι πλέον στο ΕΑΠ μπαίνουν και νέα προγράμματα σπουδών κυρίως μεταπτυχιακά αλλά και ένα προπτυχιακό, ενώ το πρόγραμμα σπουδών θα λειτουργεί σε εξάμηνη βάση. Επίσης έκανε ειδική αναφορά στις Μεμονωμένες Θεματικές Ενότητες που θα μπορούν να παίρνουν στο εξής όσοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πάρουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών. Η φοίτηση θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου 2016, θα διαρκέσει ένα ακαδημαϊκό έτος και οδηγεί στην απόκτηση Πιστοποιητικού Παρακολούθησης Θεματικής Ενότητας (προπτυχιακής ή μεταπτυχιακής). Οι προϋποθέσεις εισαγωγής, το υλικό , οι διαδικασίες, το ακαδημαϊκό προσωπικό, η υποστήριξη και οι υποχρεώσεις (εργασίες, δραστηριότητες, εξετάσεις) των φοιτητών και φοιτητριών είναι τα ίδια με όσους/όσες παρακολουθούν τη συγκεκριμένη Θεματική Ενότητα, στο πλαίσιο ενός Προγράμματος Σπουδών.

«Οποιος το επιθυμεί μπορεί να παρακολουθεί κάποιες μεμονωμένες θεματικές ενότητες, από όσες προσφέρονται για τον σκοπό αυτό. Το ενδιαφέρον είναι ότι κάποιος επαγγελματίας ή και κάποιος από μεράκι μπορεί να πάρει μια ενότητα. Δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να αποκτούν με την μεγαλύτερη δυνατή θεσμική ευκολία κάποιες γνώσεις με τους ίδιους κανόνες, με όσους είναι ενταγμένοι σε ένα πλήρες πρόγραμμα σπουδών», σχολίασε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος.

Περάν αυτών αξίζει να σημειωθεί ότι από φέτος μειώνονται κατά 50 ευρώ τα δίδακτρα των Θεματικών Ενοτήτων κι εξετάζονται τρόποι μείωσης των δαπανών των φοιτητών π.χ. με την έκδοση πάσο για τις μετακινήσεις τους. Επίση αυξήθηκαν σε 7 οι δόσεις για αποπληρωμή οφειλών από τους σπουδαστές μέχρι τις 31-12, όποιος όμως δεν φροντίζει να πληρώσει από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα διαγράφεται από το μάθημα και τα χρήματα θα πηγαίνουν στις υποτροφίες.

Τέλος ο κ. Καρδάσης δεν άφησε ασχολίαστα και κάποια δημοσιεύματα της περασμένης εβδομάδας που έκαναν λόγο για «τριβές» στις σχέσεις μεταξύ του ΕΑΠ και του Πανεπιστημίου Πατρών. «Είμαστε στην καλύτερη δυνατή σχέση με το Πανεπιστήμιο, θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, δεν μπορούν κάποιοι να κάνουν μπούλινγκ σε βάρος του ΕΑΠ, κάνοντας μου μια ερώτηση και υφαρπάζοντας μια ερμηνεία όπως την θέλουν οι ίδιοι. Βρέθηκα μπροστά στο φαινόμενο εφημερίδα της Πάτρας να κάνει λόγο για «τριβή των σχέσεων ΕΑΠ και Πανεπιστημίου Πατρών» κάτι που είναι πλήρως αναληθές. Εμείς συνεργαζόμαστε με το ΑΕΙ της Πάτρας όπως και με τα άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, έχουμε υπογράψει πρωτόκολλα συνεργασίας, έχουμε περίπου 140 καθηγητές του ΑΕΙ Πατρών που συνεργάζονται στα προγράμματά μας. Τιμούμε αυτή την συνεργασία, νομίζω ότι την τιμά και το Πανεπιστήμιο Πατρών και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Από εκεί πέρα αντιθέσεις σε επιμέρους πράγματα προφανώς υπάρχουν, δεν είναι αυτές όμως που μπορούν να επηρεάσουν τις σχέσεις μας», κατέληξε ο κ. Καρδάσης.

Main Menu