Πολιτιστικό τριήμερο "Το ΕΑΠ στην πόλη" για 2η συνεχόμενη χρονιά

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργάνωσε πολιτιστικές εκδηλώσεις στην έδρα του την Πάτρα, στις 22,23 και 24/9/17. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις "Το ΕΑΠ στην πόλη’’ αναδεικνύονται σε γεγονός με μεγάλη απήχηση στην Πατραϊκή κοινωνία. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιείχε συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, καθώς και έκθεση έργων των φοιτητών της σχολής εφαρμοσμένων τεχνών του ΕΑΠ, έκθεση αστροφωτογραφίας από τον Ωρίωνα και παράλληλες δράσεις για τους μικρούς μας φίλους. Το ΕΑΠ προτάσσει τη συμπόρευση γνώσης, επιστήμης αλλά και τέχνης, στοιχεία που το αναδεικνύουν σε ένα μεγάλο, σύγχρονο και ανοικτό προς την κοινωνία Πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα, οι εκδηλώσεις του ΕΑΠ, αποτελούν ‘’βήμα’’ έκφρασης αλλά και έναυσμα για δημιουργία σε καλλιτέχνες, ερμηνευτές και νέους δημιουργούς από την Πάτρα και την υπόλοιπη Ελλάδα.  

Την Παρασκευή 22/9 παρουσιάστηκε  η Παραδοσιακή- Βυζαντινή χορωδία του ΕΑΠ. Το φωνητικό σύνολο με την καθοδήγηση του χοράρχη κ. Βασίλη Καυκόπουλου απέσπασε το ζεστό χειροκρότημα του κοινού, που παρουσίασε ένα ρεπερτόριο παραδοσιακών τραγουδιών από όλη την Ελλάδα.  

paraskeui1

Στη συνέχεια η χορευτική ομάδα του ΕΑΠ, ενθουσίασε το κοινό με την αρτιότητα της κίνησης και τον άψογο συγχρονισμό, που συνοδεύτηκε από τις εντυπωσιακές παραδοσιακές φορεσιές. Την διδασκαλία της χορευτικής ομάδας του ΕΑΠ έχει ο κ. Γιώργος Μπουρλέσης

paraskeui1

Η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων έκλεισε με το Πατρινό συγκρότημα BLUES ANTIVIRUS. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στο κοινό η ερμηνεία, η τεχνική και η δεξιότητα των μουσικών και του ερμηνευτή Γιάννη Μπουραζάνη μέσα από ένα ρεπερτόριο της Bluesκαι του Rockτων δεκαετιών 70, 80 και 90.

paraskeui1

Το Σάββατο 23/9 ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις με την θεατρική παράσταση, από το θέατρο αγορά, ‘’Φθινοπωρινή Ιστορία’’ του Αλεξέι Αρμπούζωφ,  με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς Θεανώ Κανελλάκη και Μιχάλη Σμυρλή που καθήλωσαν με την ερμηνεία τους το θεατρόφιλο κοινό της πόλης. Τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης είχε ο σκηνοθέτης Μαλαμής Κώστας

savvato1

Ο Νίκος Γράψας και οι FILOKALIA ROMANAπαρουσίασαν τραγούδια(ερωτικές μπαλάντες) και Μουσική της Μεσογείου που χρονολογούνται από τον 11ο μέχρι και τον 20ο αιώνα. Το ρεπερτόριο της συναυλίας σκοπό είχε να καταδείξει τη διασύνδεση των πολιτισμών και της κουλτούρας των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Το κοινό εντυπωσιάστηκε από αυτή την σχέση και την επιρροή της Μουσικής στον πολιτισμό των χωρών της Μεσογείου.

savvato2

Η επιβλητική σκηνική παρουσία, η ευρύτητα του ρεπερτορίου και η αυθεντικότητα στην ερμηνεία της Φωτεινής Βελεσιώτου συνεπήραν  το κοινό σε ένα μοναδικό ταξίδι στο καλό λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι. Ο Χώρος διεξαγωγής της συναυλίας κατακλύστηκε από το κοινό, που σε πολλές περιπτώσεις συμμετείχε τραγουδώντας μαζί την σπουδαία ερμηνεύτρια. 

savvato3

Την Κυριακή 24/9 τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων, η Ευρωπαϊκή χορωδία του ΕΑΠ που αποτελείται από 14 χορωδούς, παρουσίασε στο κοινό θρησκευτική μουσική της Δυτικής Ευρώπης από τον Μεσαίωνα έως της ημέρες μας, καθώς και λόγια και λυρική Μουσική από το ρεπερτόριο της Όπερας. Η ιδιαιτερότητα του συνόλου έγκειται στο γεγονός της θεατρικής παρουσίασης της χορωδιακής πράξης, που γίνεται για πρώτη φορά στον Ελλαδικό χώρο.  Τη σκηνοθεσία της παράστασης είχε ο Βασίλης Λάζαρης, ενώ τη διδασκαλία και τη διεύθυνση του φωνητικού συνόλου η Ελένη Σουρμελή

kiriaki1

Στην συνέχεια η αισθαντική φωνή της Δάφνης Ζουρνατζή και οι μοναδικές διασκευές για κρουστά και μαντολίνο των τραγουδιών της Μπουάτ της δεκαετίας του 70, επανέφεραν και ανανέωσαν γλυκές αναμνήσεις του κοινού για το τόσο αγαπημένο είδος. Η συναυλία ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Λουκιανού Κηλαηδόνη και της Αρλέτας. 

kiriaki2

Η τελευταία συναυλία των εκδηλώσεων ήταν του καταξιωμένου Πατρινού μουσικού συνόλου ΕΥΗΚΟΟΝ ΜΕΛΟΣ, που μετρά 18 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στην τέχνη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με το ιδιαίτερο ηχόχρωμα των μαντολίνων. Το Πατρινό σύνολο πλαισιώθηκε από τον μοναδικό ερμηνευτή Μπάμπη Τσέρτο που με την ιδιαίτερη χροιά και μελωδικότητα της φωνής του, χάρισε  στο κοινό αξέχαστα τραγούδια (καντάδες, αρχοντορεμπέτικα, ελαφρολαικά) από τις αρχές του 20ου  αιώνα έως και τη δεκαετία του 60. Ταυτόχρονα η Πατρινιά ερμηνεύτρια Δώρα Μπελέρη εντυπωσίασε το κοινό με την εκφραστική της ερμηνεία.

kiriaki3

Τις εκδηλώσεις του ΕΑΠ πλαισίωσε ο σύλλογος καλλιτεχνικής δημιουργίας ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΕΝ ΠΛΩ με την εξαιρετική παιδική παράσταση Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ. Η παιδική παράσταση ήταν μια ελεύθερη διασκευή του Πλούτου του Αριστοφάνη που υπέγραψε και σκηνοθέτησε η Αλεβιζάτου Πόπη, ενώ τα σκηνικά επιμελήθηκε ο Σάκης Πεφτίκογλου.

paidiki1

Main Menu