Συμμετοχή και Δράσεις του ΕΑΠ στην Έκθεση PatrasIQ 2018

 

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο συμμετέχει ως συνδιοργανωτής για τρίτη φορά στην 5η  Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας –  Patras IQ (Patras Innovation Quest 2018)  που θα πραγματοποιηθεί από 27 έως 29 Απριλίου 2018 στο Αθλητικό Κέντρο «Δ. Τόφαλος» της Πάτρας.

Η έκθεση και φέτος θα φιλοξενήσει ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς και αναπτυξιακούς φορείς, νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις και τεχνοβλαστούς καθώς και συμπράττοντα σχήματα (ερευνητικά εργαστήρια και νεοφυείς επιχειρήσεις) που συνεργάζονται για την υλοποίηση καινοτόμων προϊόντων η υπηρεσιών, πλαισιωμένη από σειρά εκδηλώσεων και διαγωνισμών.

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο συμμετέχει και φέτος στην έκθεση με 5 περίπτερα και 2 εκδηλώσεις:

1. Περίπτερο Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας: Στη Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας (ΣΘΕΤ) του ΕΑΠ θεραπεύονται οι κλάδοι των Φυσικών Επιστημών, Μαθηματικών, Πληροφορικής, Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού,  Διαχείρισης και Κατασκευής Τεχνικών Έργων.

Σήμερα η ΣΘΕΤ:

  • υπηρετείται από 14 μέλη ΔΕΠ
  • προσφέρει 15 Προγράμματα Σπουδών (2 προπτυχιακά και 13 μεταπτυχιακά) με 104 Θεματικές Ενότητες
  • συνεργάζεται με περισσότερα από 400 μέλη ΣΕΠ
  • εκπαιδεύει περίπου 2300 νέους φοιτητές κάθε χρόνο
  • έχει ήδη 11.000 φοιτητές, 45 υποψήφιους διδάκτορες, περισσότερους από 9500 αποφοίτους, 20 διδάκτορες και ερευνητικά δραστηριοποιούνται 8 μεταδιδάκτορες.

Συγκεκριμένα στο περίπτερο της ΣΘΕΤ θα εκτεθούν:

  • Το εικονικό εργαστήριο OnLabs που αναπτύχθηκε στη ΣΘΕΤ του ΕΑΠ, δίνει τη δυνατότητα χρήσης του εργαστηριακού εξοπλισμού ενός πραγματικού εργαστηρίου χωρίς χρονικούς ή οικονομικούς περιορισμούς και, επιπλέον, με ασφάλεια και ιδιωτικότητα. Στο χώρο του περιπτέρου θα παρουσιαστεί μία καινοτόμος εκπαιδευτική μέθοδος απόκτησης γνώσης και εργαστηριακών δεξιοτήτων μέσω ενός εκπαιδευτικού παιχνιδιού που αφορά στη μικροσκόπηση συνδυάζοντας την εικονική πραγματικότητα με την ολοκληρωμένη χρήση εξοπλισμού.
  • Το μCosmics είναι μικρής κλίμακας, φορητό Τηλεσκόπιο Κοσμικών Ακτινών που μπορεί να λειτουργήσει σε σχολικές αίθουσες και εργαστήρια. Σχεδιασμένο από το Εργαστήριο Φυσικής της ΣΘΕΤ του ΕΑΠ, το μCosmics ακολουθεί την αρχιτεκτονική της κατανεμημένης συστοιχίας ανιχνευτών ατμοσφαιρικών καταιονισμών που έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στην Πανεπιστημιούπολη του ΕΑΠ.

2. Περίπτερο του  Εργαστήριου Εκπαιδευτικού Υλικού & Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας (ΕΕΥΕΜ):

Το Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Περιεχομένου, Μεθοδολογίας και Τεχνολογίας (ΕΕΥΕΜ) είναι μια ανεξάρτητη μονάδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Το εργαστήριο υποστηρίζει και βοηθά όλα τα μέλη της κοινότητας του ΕΑΠ (τμήματα, ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό προσωπικό, συνεργάτες επιστήμονες, φοιτητές, ερευνητές) στη δημιουργία, υιοθέτηση, πιστοποίηση και εφαρμογή ποιοτικού εκπαιδευτικού υλικού, την αποτελεσματική διδασκαλία με χρήση εκπαιδευτικών τεχνολογιών. Αποστολή του είναι η αποτελεσματική εφαρμογή καινοτόμων δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη εκπαιδευτικού έντυπου και ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, την υιοθέτηση και εφαρμογή μεθόδων για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την ανάπτυξη εκπαιδευτικών υπηρεσιών με χρήση ΤΠΕ. Το ΕΕΥΕΜ καινοτομεί αλλά επίσης προσπαθεί να απορροφήσει την καινοτομία, επιδιώκει την αριστεία, υιοθετεί βέλτιστες πρακτικές, εφαρμόζει μοντέλα και μεγιστοποιεί τα κοινωνικά οφέλη.

3. Περίπτερο Επιχειρηματικού Διαγωνισμού ΕΑΠ-ΤΕΙΔΕ:

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο – ΕΑΠ ένωσε τις δυνάμεις του με το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας και  ολοκλήρωσε και για 3η χρονιά τον Επιχειρηματικό Διαγωνισμό –«Ανοικτοί Επιχειρηματικοί Ορίζοντες» με επιτυχία. Ο  Επιχειρηματικός Διαγωνισμός και φέτος πραγματοποιήθηκε και πάλι σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και συγκεκριμένα σε σύνδεση με το Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας προγράμματος NBG Business Seeds  https://www.nbg.gr/el/nbgseeds/competition,  αλλά και με τη θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων OrangeGroove, τον φοιτητικό οργανισμό Mindspace και τον συνεργατικό χώρο POS4WORK. Ο διαγωνισμός προσφέρει στους 2 πρώτους νικητές του κάθε διαγωνισμού, πρόσβαση σε ενέργειες και δράσεις στο πλαίσιο της ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ Patras IQ για το έτος 2018. Με αυτό τον τρόπο φέτος για πρώτη φορά στην έκθεση θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους οι νικητές: κ.  Ευσταθίου Δημοσθένης με την επιχειρηματική ιδέα OpenXκαι η κα. Μαρία Ηλιοπούλου με την επιχειρηματική ιδέα -ΜuStory.

4. Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Επεξεργασίας Ψηφιακών Μέσων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (dsmc2.eap.gr): 

Το εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Επεξεργασίας Ψηφιακών Μέσων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (dsmc2.eap.gr) σε συνεργασία με τον Δρ. Μηχανολόγο Μηχανικό (ΕΜΠ), Επίκουρο Καθηγητή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων,κ. Ευθύμιο Παριώτη και τον μεταπτυχιακό φοιτητή του ΕΑΠ Αναστάσιο Φαναριώτη έχει αναπτύξει το πρωτότυπο επιχειρηματικού σχεδίου i – ZEN Flow Meter.  Πρόκειται για ένα έξυπνο, ενεργειακά αυτόνομο, παροχόμετρο νερού που προσφέρει δυνατότητες τηλεμέτρησης της κατανάλωσης νερού σε πραγματικό χρόνο και επικοινωνίας με τον χρήστη μέσω διαδικτύου (υιοθετώντας πρακτικές Internet of Things). To σύστημα περιλαμβάνει υδροστρόβιλο μικρών διαστάσεων που προσαρμόζεται στην παροχή υδροδότησης και εκμεταλλεύεται μέρος της κινητικής ενέργειας του νερού που διέρχεται σε ηλεκτρική, προκειμένου να καλύψει πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας του, καθιστώντας το ενεργειακά αυτόνομο.  Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιούνται οι απαιτήσεις εγκατάστασης καθώς και οι απαιτήσεις συντήρησης, προσφέροντας απόλυτη ευελιξία στην επιλογή της θέσης εγκατάστασης σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εκάστοτε εφαρμογής σε υφιστάμενα και νέα δίκτυα. Σε συνδυασμό με κατάλληλα σχεδιασμένο λογισμικό, το σύστημα προσφέρει την δυνατότητα ολοκληρωμένης διαχείρισης υδάτινων πόρων σε τοπικό ή κεντρικό επίπεδο, καθιστώντας το ιδανικό για ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών που περιλαμβάνουν δίκτυα διανομής νερού σε κτίρια (κατοικίες, κτίρια τριτογενούς τομέα και δημόσια κτίρια), στον αγροτικό τομέα και στις βιομηχανίες. Τα οφέλη από την χρήση του συστήματος είναι η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, καλλιεργώντας πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ παράλληλα μπορεί να συμβάλλει στον εντοπισμό τυχόν διαρροών καθώς και στην εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών τηλεμέτρησης.

Το εργαστήριο στα πλαίσια των αναπτυξιακών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών του δραστηριοτήτων έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει αναπτυξιακή κάρτα/εκπαιδευτική πλατφόρμα που βασίζεται στα ολοκληρωμένα Xilinx + ATmega32U4. Η αναπτυξιακή και εκπαιδευτική πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την πρακτική άσκηση των φοιτητών στο σχεδιασμό ψηφιακών συστημάτων, το σχεδιασμό FPGA, τον προγραμματισμό μικροελεγκτών και τον σχεδιασμό ενσωματωμένων συστημάτων και είναι προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Ο σχεδιασμός του υλικού της πλατφόρμας, η συναρμολόγηση και η ανάπτυξη λογισμικού ολοκληρώθηκαν εξ’ολοκλήρου στο εργαστήριο και θα χρησιμοποιηθούν τα επόμενα έτη στην ανασχεδιασμένη Εργαστηριακή Θεματική Ενότητα (ΕΘΕ) Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων του ΠΣ ΠΛΗ.

Επίσης το εργαστήριο έχει σειρά δράσεων στην ανάπτυξη εξ’αποστάσεως προσβάσιμων εργαστηρίων (remote Labs) για ελεύθερη πρόσβαση φοιτητών, βασισμένα στην ανοικτή (open hardware) πλατφόρμα Arduino. Σκοπός της είναι η εκπαίδευση σε τεχνολογίες  μικροελεγκτών, αισθητήρων, αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή και εφαρμογές Internet Of Things (IoT). Όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι ΕΛ/ΛΑΚ και φιλοξενούνται από συστήματα που τρέχουν xampp. Πάνω σε αυτή την πλατφόρμα έγιναν δύο ειδικές εκπαιδεύσεις σε συνεργασία με την  ΙΕΕΕ, μια με τη μορφή κανονικής σειράς μαθημάτων εργαστηριακών κύκλων  (http://dsmc2.eap.gr/news/eksmcompleted) και μία με τη μορφή διαγωνισμού  (http://dsmc2.eap.gr/news/a-blended-learning-course-on-microcontrollers--team-contest).

5. Εργαστήριο «Κινητού και Διάχυτου Υπολογισμού, Ποιότητας και Περιρρέουσας Νοημοσύνης» Dynamic Ambient Intelligent Sociotechnical Systems 

Το Εργαστήριο «Κινητού και Διάχυτου Υπολογισμού, Ποιότητας και Περιρρέουσας Νοημοσύνης» ιδρύθηκε με το ΦΕΚ 1480/2017, υπάγεται και στεγάζεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ε.Α.Π. έχοντας ως αντικείμενο την παροχή ερευνητικού, εκπαιδευτικού και συμβουλευτικού έργου στα ακόλουθα πεδία:

 - δυναμικά κατανεμημένα ευφυή συστήματα - κινητός και διάχυτος υπολογισμός και διαδίκτυο των πραγμάτων - περιρρέουσα νοημοσύνη, αναπαράσταση και διαχείριση γνώσης

- κοινωνικές εφαρμογές (σε τομείς όπως εκπαίδευση, πλαίσια προσόντων, υγεία, ευζωία, κοινωνική συμμετοχή και ένταξη, κλπ)

 - ποιότητα και αξιολόγηση (λογισμικού, δεδομένων, διαδικασιών κλπ)

 - αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή

Το Εργαστήριο εντάσσεται στην ευρύτερη Ερευνητική Ομάδα DAISSy (Dynamic Ambient Intelligence Sociotechnical Systems), η οποία ιδρύθηκε το 2001. Τα κύρια αντικείμενα της DAISSy εστιάζουν στη σχεδίαση και ανάπτυξη προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων κινητού και διάχυτου υπολογισμού, διαδικτύου των πραγμάτων και περιρρέουσας νοημοσύνης με ιδιαίτερη έμφαση στην ποιοτική αξιολόγηση και την αλληλεπίδραση ανθρώπου- υπολογιστή σε τομείς εφαρμογής που εκτείνονται από την ιατρική και την εκπαίδευση, μέχρι τον πολιτισμό και τις τέχνες, αλλά και στην προσανατολισμένη στην κοινωνία εκπαιδευτική και τεχνολογική έρευνα με ανάπτυξη ηλεκτρονικών εκπαιδευτικών πλατφορμών, Μαζικών Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων και 3D εκπαιδευτικών περιβαλλόντων. Από την ίδρυσή της, η DAISSy, έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 35 ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά έργα, σε διάφορα πλαίσια (FP5, FP6, FP7, Lifelong Learning, Erasmus+, ΕΣΠΑ, κλπ.), συγκεντρώνοντας συνολική χρηματοδότηση άνω των 2,5 εκατ. Ευρώ. Σήμερα, η DAISSy απασχολεί περισσότερα από 20 άτομα, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται Καθηγητές Πανεπιστημίου, Ερευνητές, Μετα-διδάκτορες, Ερευνητές στην επιστήμη των υπολογιστών και σε κοινωνικές επιστήμες, Έμπειροι Μηχανικοί Υπολογιστών, Προγραμματιστές, Εκπαιδευτικοί και Διοικητικό Προσωπικό.

Το πρώτο σύστημα προς επίδειξη θα αποτελείται από μία συσκευή μέτρησης ενός πλήθους βιοσημάτων μέσω κατάλληλων αισθητήρων (π.χ. ΗΚΓ, ΗΕΓ, SPO2, γαλβανική αντίσταση δέρματος- GSR, κλπ.), ειδικό λογισμικό για την ψηφιακή επεξεργασία των λαμβανόμενων σημάτων και την αναγνώριση του επιπέδου του άγχους που βιώνει οπαρακολουθούμενος χρήστης και μία οθόνη γραφικής αναπαράστασης της διακύμανσης των μετρούμενων τιμών άγχους σε παραμετροποιήσιμα χρονικά παράθυρα. Για τις ανάγκες της επίδειξης θα κατασκευαστούν κατάλληλα σενάρια πρόκλησης σχετικών ερεθισμάτων που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την πλοήγηση σε επιλεγμένες διαδικτυακές εφαρμογές, βίντεο, εικόνες και άμεση αλληλεπίδραση των χρηστών με μέλη της ερευνητικής ομάδας. Από την άλλη πλευρά, στα εκθέματα θα περιλαμβάνονται δύο πλατφόρμες Μαζικών Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων (ΜΑΔΜ) που στοχεύουν σε εκπαίδευση σχετικά με την ιδιότητα του παγκόσμιου πολίτη μέσα από την ψηφιακή αφήγηση και τη διαγενεακή μάθηση. Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα συγκεκριμένα ΜΑΔΜ, με τη βοήθεια των μελών της ερευνητικής μας ομάδας, ώστε να γνωρίσουν τα δομικά συστατικά, το μοντέλο μάθησης, τις λειτουργικές δυνατότητες, τα χαρακτηριστικά, το εκπαιδευτικό περιεχόμενο και τα σχετικά εργαλεία που προσφέρουν τα σύγχρονα MOOC. Τέλος, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε μία ανοικτή εκπαιδευτική πλατφόρμα που σχετίζεται με τη διαχείριση της ενεργειακής απόδοσης και τη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας για την προώθηση των επαγγελματικών προοπτικών σε αναδυόμενους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Εκδηλώσεις:

  1. Το Γραφείο Υποστήριξης Ερευνών του ΕΛΚΕ - Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, διοργανώνει εκδήλωση με ομιλήτρια την κα. KarinaSotnik -Director, BusinessIncubationandAcceleratorPrograms του οργανισμού CityScienceCenter της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, στις 28/4/2018 και ώρα 12:00-14:00, στην αίθουσα 2 του χώρου διεξαγωγής της 5ης Έκθεσης Μεταφοράς Τεχνογνωσίας και Καινοτομίας PatrasIQ, στο Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος» Πανεπιστημίου 480 , Πάτρα.

Το UniversityCityScienceCenter αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς επιταχυντές στις ΗΠΑ από το 1963 και αποτελεί κοινή ιδιοκτησία των Πανεπιστημίων  της ευρύτερης περιοχής της Πενσυλβάνια και του Ντέλαγουερ, έχοντας από την ίδρυση του υποστηρίξει 442 εταιρίες, από τις οποίες 214 είναι σε λειτουργία με 12.000 εργαζομένους και 40.000 έμμεσες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Φιλαδέλφεια και με συνεισφορά 12.9δις δολάρια ετησίως στην τοπική οικονομία.

Η κα. KarinaSotnik, η οποία έχει ασχοληθεί ενεργά με τη δημιουργία και το “κτίσιμο” προγραμμάτων θερμοκοιτίδων και επιχειρηματικών επιταχυντών στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία, θα μιλήσει για τις μεθόδους προσέγγισης της διαδικασίας δημιουργίας νέων και καινοτόμων προϊόντων από τη σύλληψη της αρχικής ιδέας και για τους τρόπους εισόδου νεοφυών επιχειρήσεων στην αγορά των Η.Π.Α.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή σε φοιτητές, ερευνητές, νέους επιχειρηματίες, νεοφυείς επιχειρήσεις και σε όσους έχουν ενδιαφέρονται για θέματα καινοτομικής επιχειρηματικότητας.

Η ομιλία θα διεξαχθεί  στα αγγλικά.

2. Εκδήλωση ΤΕΙΔΕ –ΕΑΠ : «Η Επιτυχία είναι Γένους Θηλυκού»

Το ΤΕΙΔΕ με το ΕΑΠ συνδιοργανώνουν την Κυριακή 13:00-14:30 δίωρη συνεδρία αφιερωμένη στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την επιτυχία και τη γυναίκα.

Στη εκδήλωση θα μιλήσουν επιτυχημένες γυναίκες επιχειρηματίες που θα μας διηγηθούν την πορεία τους προς την επιτυχία, γυναίκες από οργανισμούς που προωθούν και στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και νέες start uppers.

Την Έκθεση PatrasIQ διοργανώνουν από κοινού το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Επιμελητήριο Αχαΐας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας.

patrasiq2018

Main Menu