Υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ο 6ος Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας

 

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο μαζί στο ταξίδι για την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.O 2018 (World Robot Olympiad) στην Ταϋλάνδη ξεκινά με τα παιδιά από την Δυτική Ελλάδα!!!

Για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς πείνα και φτώχεια, θα διαγωνιστούν μαθητές από όλον τον κόσμο στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.O 2018 (World Robot Olympiad), που θα πραγματοποιηθεί τονΝοέμβριο του 2018στην Ταϊλάνδη. Το φετινό συναρπαστικό θέμα της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.O.™ έχει τίτλο «Food Matters» και εστιάζει στους τρόπους με τους οποίους καλλιεργούνται, διανέμονται και καταναλώνονται τα τρόφιμα.

Ο 6ος Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της ΠΔΕΔΕ και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο πλαίσιο συνδιοργάνωσης με τον W.R.O™ Hellas, στο Νότιο Λιμάνι Πατρών – ΚτίριοΒ1, το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018.

Οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, καλούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ρομποτικές κατασκευές σχετικές με την καλλιέργεια, τη διανομή και την κατανάλωση της τροφής. Με οδηγό τον Στόχο των Ηνωμένων Εθνών για Βιώσιμη Ανάπτυξη «Zero Hunger», τα παιδιά θα πρέπει να σκεφτούν νέους καινοτόμους τρόπους που θα βελτιώσουν τη διατροφική αλυσίδα και θα συμβάλουν στην εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας στον πλανήτη. Ο τελικός του Εθνικού διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την 1η Ιουλίου, αφού ολοκληρωθούν οι Περιφερειακοί διαγωνισμοί στη χώρα.

Είναι ώρα να ξανασκεφτούμε το πώς καλλιεργούμε, μοιραζόμαστε και καταναλώνουμε την τροφή μας. Αν αξιοποιηθούν σωστά, η γεωργία, η δασοπονία και η αλιεία, τότε θα μπορέσουν να παράσχουν θρεπτική τροφή για όλους και να δημιουργήσουν εισοδήματα, στηρίζοντας έτσι την ανθρωποκεντρική ανάπτυξη της περιφέρειας και προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον. Σήμερα οι ανθρώπινες ενέργειες υποβαθμίζουν το έδαφος, το γλυκό νερό, τους ωκεανούς, τα δάση και τη βιοποικιλότητα με ταχείς ρυθμούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κλιματική αλλαγή να ασκεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους πόρους από τους οποίους εξαρτόμαστε, αυξάνοντας έτσι κινδύνους που συνδέονται με καταστροφές όπως οι ξηρασίες και οι πλημμύρες. Χρειάζεται μία βαθιά αλλαγή στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων και γεωργίας αν πρόκειται να σιτίσουμε τα 795 εκατομμύρια ανθρώπους που πεινάνε σήμερα και τα επιπλέον 2 δισεκατομμύρια που αναμένονται να φτάσουν μέχρι το 2050. Ο τομέας των τροφίμων και της γεωργίας προσφέρει λύσεις-κλειδιά για την ανάπτυξη ενώ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας.

Ανάλογα με την κατηγορία στην οποία θα συμμετάσχουν, οι διαγωνιζόμενοι καλούνται νακατασκευάσουν ρομποτικές κατασκευές που συμβάλλουν στην επίτευξη των παρακάτωκατηγοριών του Στόχου 2 για Βιώσιμη Ανάπτυξη σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη:

  • Βιώσιμα συστήματα παραγωγής τροφίμων
  • Τερματισμός όλων των μορφών κακής διατροφής
  • Επίτευξη της επισιτιστικής ασφάλειας
  • Τερματισμός της πείνας

Ήδη 37 ομάδες έχουν εγγραφεί για να συμμετάσχουν στη Δυτική Ελλάδα!

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού στον αντίστοιχο δικτυακό τόπο, ο οποίος περιέχει τους κανόνες, τις πίστες ανάλογα με τη βαθμίδα (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, ποδόσφαιρο) τις κατηγορίες και γενικές πληροφορίες στο http://wrohellas.gr/ μενού Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad™) 2018.

Επιπλέον, για πρώτη χρονιά στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018 θα διεξαχθεί πιλοτικά η κατηγορία WeDo Open Challenge, για ομάδες μαθητών Δημοτικού σε επιλεγμένες περιφέρειες, μία εκ των οποίων είναι η Δυτική Ελλάδα. Επίσης, θα γίνει επίδειξη ποδοσφαίρου με ρομπότ.

Τον Περιφερειακό Διαγωνισμό υποστηρίζουν οι εξής: Οργανισμός Λιμένα Πατρών Α.Ε., Εθνική Τράπεζα, Αχαϊκό Χωριάτικο, Dur Α.Ε., Λουξ Μαρλαφέκας Α.Ε.Β.Ε., ΚΔΑΠ Τρίλιζα, Supermarket Κρόνος και το Παράρτημα Αχαΐας ΠΕΚΑΠ. Χορηγός επικοινωνίας είναι το Ionian Channel.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Κώστας Γιαννόπουλος δηλώνει: «Με τη φόρα από το χάλκινο μετάλλιο του 2017 της Πατρινής ομάδας Smart birds Next, ανεβάζουμε φέτος τον πήχυ ψηλά στο διαγωνισμό ρομποτικής για την Περιφέρειά μας και αποσκοπούμε σε ανάλογες διακρίσεις πρωτίστως στον Εθνικό διαγωνισμό, στην Αθήνα, και αντίστοιχα για την πρόκριση στην Ταϊλάνδη." Aπευθυνόμενη στους μαθητές και τους προπονητές - εκπαιδευτικούς τους, καθώς και στους γονείς των παιδιών η κ Σοφία Χριστοπούλου, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, τονίζει ότι: "Σημασία έχει, όπως λέει και ο ποιητής, το ταξίδι! Το σημαντικότερο στάδιο των διαγωνισμών εκπαιδευτικής ρομποτικής δεν είναι η ίδια η διαγωνιστική ημέρα, αλλά η περίοδος της προετοιμασίας των ομάδων και η πορεία προς το διαγωνισμό. Καλή επιτυχία σε όλους!».

Οδηγίες προς δημοσιογράφους:

Για τον Περιφερειακό διαγωνισμό έχει δημιουργηθεί η σελίδα https://www.facebook.com/events/219536748602141/ και το βίντεο: https://youtu.be/VuXjQZkTSd0

Η χώρα μας έχει μέχρι σήμερα δύο ολυμπιακές διακρίσεις (2017 χάλκινο και 2015 αργυρό). Πρόκειται για μία πολύ σημαντική διεθνή διοργάνωση αφιερωμένη στην επιστήμη, στην τεχνολογία και στην εκπαίδευση, που συγκεντρώνει μαθητές και νέους από όλον τον κόσμο. Στόχος είναι η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της επίλυσης προβλημάτων.

Afisa6os

Main Menu