Παρουσίαση Βιβλίου του Επίκουρου Καθηγητή του ΕΑΠ Δ. Φιλιππή

 

Την Πέμπτη 1η Μαρτίου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του Βιβλίου  "Β΄Ελληνική Δημοκρατία (1924-1935). Βενιζέλος και Ισπανική Διπλωματία" των συγγραφέων Πέδρο Άλβαρεθ ντε Φρούτος, ελληνιστής, ιστορικός, πρώην καθηγητής και γερουσιαστής και Δημήτρη Φιλιππή, Επίκουρος Καθηγητής του ΕΑΠ - Πρόγραμμα Σπουδών «Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας (Σκουφά 31, Κολωνάκι), σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα και το Κέντρο Βυζαντινών, Νεολληνικών και Κυρπιακών Σπουδών της Γρανάδας.

Θα χαιρετήσει ο πρέσβης της Ισπανίας, Ενρίκε Βικέρα και θα μιλήσουν ο Μόσχος Μορφακίδης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών, Νεολληνικών και Κυρπιακών Σπουδών και οι ιστορικοί Λουκιανός Χασιώτης, Επίκουρος Καθηγητής  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Εύη Καρούζου, Ερευνήτρια της Ακαδημίας Αθηνών, όπως και οι δύο συγγραφείς, Πέδρο Άλβαρεθ ντε Φρούτος, Ελληνιστής, Ιστορικός, πρώην Καθηγητής και Γερουσιαστής και Δημήτρης Φιλιππής, Επίκουρος Καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο - Πρόγραμμα Σπουδών «Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός»

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

To βιβλίο (έκδοση του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών – σειρά Πηγές και Τεκμήρια, τ.9, Γρανάδα 2017) προσεγγίζει την Ελλάδα του Βενιζέλου μέσα από το πρίσμα της ισπανικής διπλωματίας της εποχής. Οι Ισπανοί πρέσβεις του Μεσοπολέμου βλέπουν στο πρόσωπο του Βενιζέλου «έναν μεγάλο πολιτικό, έντιμο, ικανό και πατριώτη», αλλά και έναν «μεγαλομανή, που επέλεγε συχνά ως συνεργάτες τους τυφλά υπάκουους, αντί για τους πλέον ικανούς». Για την ισπανική διπλωματία, στα δύο πρόσωπα του Βενιζέλου καθρεφτίζεται, ως ένα βαθμό, ο ελληνικός διχασμός, δεδομένου ότι ο «μέγας Κρητικός» υπέστη τις δύο πιο μεγάλες ήττες του ενώ ήταν έτοιμος (και η Ελλάδα μαζί του) να δρέψει τους καρπούς των επιτυχιών του: το 1920, συνετρίβη στις εκλογές παρότι είχε τριπλασιάσει τα γεωγραφικά όρια της χώρας και είχε τονώσει το εθνικό αίσθημα των Ελλήνων,  ενώ, το 1933, ηττήθηκε για δεύτερη φορά μετά μια πενταετία επιτυχούς διακυβέρνησης της χώρας, ανασυγκρότησής της, εκσυγχρονισμού των δομών της και συγχρονισμού της με τη Δύση. Ο Βενιζέλος υπήρξε αντιφατική προσωπικότητα, με το ένα πόδι στη Μοναρχία και το άλλο στη Δημοκρατία, (ένας καλός δημοκράτης του συνταγματικού μονάρχη, κατά τον Ουναμούνο). Ήταν φιλελεύθερος και συντηρητικός, ενίοτε δε και αυταρχικός. Κατάφερε πάντως να υλοποιήσει το μεταρρυθμιστικό του. Δημιούργησε ένα Κράτος, την Ελλάδα της εποχής του, που ως ένα βαθμό είναι η Ελλάδα του σήμερα, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.