Ομάδα Προστασίας Δεδομένων

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ ή Ίδρυμα), αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προστασία των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (εφεξής ΔΠΧ) των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, αλλά και οιωνδήποτε χρηστών των υπηρεσιών του. Το ΕΑΠ επεξεργάζεται ΔΠΧ, τα οποία διατηρεί, αποκλειστικά και μόνον, για τους εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς, στατιστικούς και διοικητικούς σκοπούς του Ιδρύματος και για το χρονικό διάστημα που απαιτείται και προβλέπεται από τη φύση της επεξεργασίας των δεδομένων και σε κάθε περίπτωση, από το εκάστοτε ισχύον, νομοθετικό πλαίσιο.

Το ΕΑΠ εφαρμόζει Πολιτικές σύμφωνες με το ισχύον ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο για την προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ειδικότερα με τον υπ’ αριθμ. 2016/679 Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΓΚΠΔ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και τον Ν.4624/2019 (ΦΕΚ Α΄ 137/29.08.2019). Επιπλέον το ΕΑΠ συμμορφώνεται με κάθε γνωμοδότηση/απόφαση που εκδίδει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση, η επεξεργασία ΔΠΧ γίνεται για καθορισμένους σκοπούς (εξειδικεύονται σε επιμέρους Πολιτικές) που προβλέπονται από το νόμο ή με τη συγκατάθεση των υποκειμένων.

Το ΕΑΠ όρισε, από το Μάιο 2018, Ομάδα Προστασίας Δεδομένων, για να εφαρμόσει τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα και να ενημερώσει την Πανεπιστημιακή Κοινότητα για τις βέλτιστες πρακτικές προστασίας των ΔΠΧ.

1.Υπεύθυνος Επεξεργασίας – Στοιχεία επικοινωνίας: 

Βάσει του ΓΚΠΔ, το ΕΑΠ αποτελεί Υπεύθυνο Επεξεργασίας των ΔΠΧ που επεξεργάζεται.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Πάροδος Αριστοτέλους 18, Τ.Κ. 26 335, Πάτρα

Τηλέφωνα: 2610-367371, 210-9097244

E-mail : dpo@eap.gr

2.  Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων– Ομάδα Προστασίας Δεδομένων 

Τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας καθώς και οι χρήστες των υπηρεσιών του ΕΑΠ, μπορούν να επικοινωνήσουν και να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους  σχετικά με την επεξεργασία, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τα δικαιώματα τους στην Ομάδα Προστασίας Δεδομένων:

Σεραφείμ Καραϊσκάκης, Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων 

Τηλ.: 2610 367371 – e-mail: dpo@eap.gr

Πιερρίνα Κοριατοπούλου, Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων – Σύμβουλος Νομοθεσίας 

e-mail: dpo@eap.gr

Μαρία Πετροπούλου, Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων – Σύμβουλος Επικοινωνίας 

Τηλ.: 210 9097244 – e-mail: dpo@eap.gr

Η Ομάδα συνεπικουρείται/συνεργάζεται και με τη Νομική Υπηρεσία του Ιδρύματος. 

3. Περιστατικό Παραβίασης Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα 

Σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ. 12, του ΓΚΠΔ, ως «παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» ορίζεται «η παραβίαση της ασφάλειας που οδηγεί σε τυχαία ή παράνομη καταστροφή, απώλεια, μεταβολή, άνευ άδειας κοινολόγηση ή πρόσβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που διαβιβάστηκαν, αποθηκεύτηκαν ή υποβλήθηκαν κατ’ άλλο τρόπο σε επεξεργασία».

Αναφορά Περιστατικού Παραβίασης Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στην περίπτωση που έχετε να δηλώσετε κάποιο Περιστατικό Παραβίασης Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Π.Π.Δ.Π.Χ.), συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ

4.  Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα 

Τα υποκείμενα δεδομένων εφόσον θεωρούν ότι τα δικαιώματά τους προσβάλλονται με οποιοδήποτε τρόπο, έχουν δικαίωμα υποβολής καταγγελίας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία είναι η αρμόδια, εποπτική αρχή για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των προσωπικών τους δεδομένων.

5. Πολιτικές για την προστασία των Προσωπικών Δεδομένων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Το ΕΑΠ δύναται να τροποποιήσει τις Πολιτικές για την προστασία των Προσωπικών Δεδομένων, όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο. Η εκάστοτε Πολιτική αναρτάται σε δικτυακό τόπο του ΕΑΠ, με ένδειξη έκδοσης και ημερομηνίας.

Επίσης, οι επισκέπτες/χρήστες παροτρύνονται να ελέγχουν το περιεχόμενο των Πολιτικών για την προστασία των Προσωπικών Δεδομένων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να ενημερώνονται για ενδεχόμενες αλλαγές/επικαιροποιήσεις.

6. Ενημερωτικό Υλικό

Για να ενημερωθείτε για τα Προσωπικά Δεδομένα, τις βασικές έννοιες του ΓΚΠΔ καθώς και για τα δικαιώματά σας, μπορείτε να μελετήσετε το παρακάτω βοηθητικό υλικό:

  • Ο νέος Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων. Εδώ μπορείτε να επιλέξετε να ανοίξετε το αρχείο, στην εφαρμογή web ή να κάνετε λήψη του.
  • Ενημερωτικό φυλλάδιο της Ομάδας DPO. Εδώ μπορείτε να επιλέξετε να ανοίξετε το αρχείο, στην εφαρμογή web ή να κάνετε λήψη του.