Καθώς μπαίνουμε στο νέο έτος, το ευρωπαϊκό έργο DRONE σημειώνει σημαντική πρόοδο στο Πακέτο Εργασίας 3 (WP3), το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα. Το WP3 επικεντρώθηκε στην διεξαγωγή ποιοτικής και ποσοτικής έρευνας, επιλέγοντας μία συνεργατική προσέγγιση, με πολλούς ενδιαφερόμενους φορείς. Με την ουσιαστική εμπλοκή των σχολικών κοινοτήτων, διαγνώστηκαν κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την παραπληροφόρηση και τον ψηφιακό γραμματισμό, μέσα από τέσσερις βασικούς πυλώνες, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις, που αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να κοινοποιηθούν σύντομα.
Στις βασικές εργασίες περιλαμβάνονταν:
– Συνεντεύξεις σε βάθος με 40 μαθητές ανά χώρα, με στόχο διαφορετικές ομάδες (π.χ. χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, μετανάστες, πρόσφυγες, Ρομά και ΛΟΑΤΚΙ+).
– Σχεδιασμός και προώθηση ενός νέου ερωτηματολογίου, αξιοποιώντας εργαλεία όπως η κλίμακα Zimbardo Time Perspective Inventory Scale (ZTPI) και το Child and Youth Resilience Measure (CYRM-28).
– Διεξαγωγή ποσοτικής έρευνας μεγάλης κλίμακας, με περισσότερους από 600 μαθητές στις συμμετέχουσες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Γερμανία και η Ουκρανία, για τη διερεύνηση των αντιλήψεων για τον χρόνο, τον κίνδυνο, την ανθεκτικότητα και τον ψηφιακό γραμματισμό.
– Συγκριτική ανάλυση των απόψεων των εκπαιδευτικών, των γονέων και των διευθυντών σχολείων για τον εντοπισμό των αναγκών για την προώθηση του ψηφιακού γραμματισμού.
- Κύρια σημεία
Στην Ελλάδα, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) ηγήθηκε της υλοποίησης του Πακέτου Εργασίας 3, επιτυγχάνοντας σημαντικά ορόσημα. Διεξήχθησαν σχεδόν 800 ερωτηματολόγια και 80 συνεντεύξεις σε βάθος με μαθητές από ποίκιλα υπόβαθρα. Οι προσπάθειες αυτές παρείχαν ουσιώδη δεδομένα, σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που περιβάλλουν τον ψηφιακό γραμματισμό και την ανθεκτικότητα των εφήβων.
Τα αποτελέσματα αυτής της ολοκληρωμένης έρευνας θα δημοσιευθούν σε ακαδημαϊκά περιοδικά, για να ενισχύσουν την παγκόσμια γνώση σχετικά με τον ψηφιακό γραμματισμό και την παραπληροφόρηση.
- Επόμενα βήματα
Στο πλαίσιο του Πακέτου Εργασίας 4, η κοινοπραξία θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη προσαρμοσμένου εκπαιδευτικού υλικού για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων. Τα συγκεκριμένα εργαλεία θα δώσουν στους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα, να προωθήσουν τον ψηφιακό γραμματισμό και να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την παραπληροφόρηση στις τάξεις.
Μείνετε ενημερωμένοι για τις σχετικές δημοσιεύσεις, τις εκδηλώσεις και τις λεπτομέρειες σχετικά με το δίκτυο συνεργατών μας στην ιστοσελίδα μας.
Social Media: Facebook, X (Twitter), LinkedIn, Instagram, & TikTok



