Κύκλος σεμιναρίων του ΠΜΣ του ΕΑΠ «Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες: μέθοδοι, εργαλεία, πρακτικές»
Το ΠΜΣ «Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες: μέθοδοι, εργαλεία, πρακτικές» διοργανώνει, σε εξαμηνιαία βάση, κύκλους σεμιναρίων σχετικά με την ενσωμάτωση των ψηφιακών εργαλείων και μεθόδων στις Επιστήμες του Ανθρώπου και τις Τέχνες και την αναγκαιότητα κριτικής αναστοχαστικής προσέγγισής της.
Στόχος των σεμιναρίων είναι η ενίσχυση του διαλόγου στο πλαίσιο του αναδυόμενου, ελληνόφωνου, διεπιστημονικού χώρο των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών, με ανάδειξη των μεθοδολογικών κοινών των επιστημών και των τεχνών αλλά και των ιδιαίτερων όψεων της έρευνας στο πλαίσιό τους. Ως εκ τούτου, απευθύνονται σε επιστήμονες και ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες και φοιτητές όλων των Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών Επιστημών και των Τεχνών, αλλά και της Πληροφορικής και όλων των επιστημών που μετέχουν στην ψηφιακή αναδιάρθρωση της έρευνας και της εκπαίδευσης και συνολικότερα στην αναδιαμόρφωση του πεδίου παραγωγής και διακίνησης της γνώσης σήμερα.
Στον κύκλο του εαρινού εξαμήνου 2025-2026 περιλαμβάνονται 4 σεμινάρια, με θεματικές που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες, τα συστήματα οργάνωσης γνώσης και τα μεταδεδομένα, την ψηφιακή εθνογραφία και τις παραστατικές τέχνες τα οποία θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά μέσω Webex και είναι ανοιχτά σε όλους-ες τους-ις ενδιαφερόμενους-ες.
Σύνδεσμος παρακολούθησης των σεμιναρίων: https://shorturl.at/KAWFg
Πρόγραμμα σεμιναρίων εαρινού εξαμήνου 2025-2026
1. Το πρόγραμμα ΤΑΛΩΣ-Τεχνητή Νοημοσύνη για τις Ανθρωπιστικές και τις Κοινωνικές Επιστήμες (https://talos-ai4ssh.uoc.gr) – Μελίνα Ταμιωλάκη, Καθ. αρχαίας ελληνικής φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Παν/μ/ίου Κρήτης, Επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος ΤΑΛΩΣ / Ραφαήλ Γιανναδάκης, Εργαστήριο ΤΑΛΩΣ, υπ. δρ. University of California, Santa Barbara – 26.3.2026, 18.30-20.30
2. Συστήματα οργάνωσης γνώσης και μεταδεδομένα – Σαράντος Καπιδάκης, Καθ. Πληροφορικής με έμφαση στις Ψηφιακές Βιβλιοθήκες και την Ηλεκτρονική Δημοσίευση στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής – 30.4.2026, 18.30-20.30
3. Ψηφιακή εθνογραφία και μαζικά διαδικτυακά παιχνίδια – Πέτρος Πετρίδης, Επικ. Καθ. Ανθρωπολογίας και Ψηφιακής Εκπαίδευσης στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
4. Ψηφιακά μέσα και παραστατικές τέχνες – Αγγελική Πούλου, Επίκ. Καθ. Ιστορίας και Θεωρίας της Σύγχρονης Τέχνης και των Νέων Μέσων στο Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Medea Electronique – 28.5.2026, 18.30-20.30







