Η Λίλα Λεοντίδου [Διπλ.Αρχιτ.(EMΠ), M.Sc (LSE), PhD (Univ.London)] είναι από το 2020 Ομότιμη Καθηγήτρια Γεωγραφίας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), όπου διετέλεσε Καθηγήτρια από το 2002, εξελέγη Κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών δύο φορές το 2003-07 και έπειτα Αναπληρώτρια Κοσμήτωρ. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ, MSc Geography and Spatial Governance στη London School of Economics & Political Science (LSE) και πήρε τον τίτλο της διδάκτορος (Ph.D) από το Πανεπιστήμιο Λονδίνου το 1981.
Δίδαξε ως μόνιμο μέλος ΔΕΠ σε 4 ελληνικά πανεπιστήμια και 1 αγγλικό (King’s College London, 1992-6, όπου συνετέλεσε στη δημιουργία Μ.Α. Mediterranean Studies). Είναι ιδρυτικό στέλεχος του πρώτου Τμήματος Γεωγραφίας στην Ελλάδα, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου ήταν η πρώτη Πρόεδρος Τμήματος, Συγκλητικός και Καθηγήτρια το 1996-2002. Διετέλεσε Senior Research Fellow στην LSE (2012) και στο Johns Hopkins University (1984), Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι (2008-9), στο Πανεπιστήμιο της Caen (2000-1) και της Πελοποννήσου (2014-8), ενώ προσκλήθηκε (για μικρότερα διαστήματα) για διδασκαλία σε 16 ακόμα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.
Διετέλεσε στέλεχος ή σύμβουλος διεθνών οργανισμών (UN ECE, OECD, EU DG XI, EU DG V) και 5 ελληνικών δημοσίων φορέων. Συμμετέχει σε πολλές διεθνείς και ελληνικές εκδοτικές επιτροπές, επιστημονικούς συλλόγους και εταιρείες και (συν)διοργάνωσε 30 διεθνή συνέδρια, ενώ συμμετείχε με ανακοινώσεις σε πλήθος άλλων. Ήταν leader ή επιστημονική υπεύθυνη σε 24 ανταγωνιστικά διεθνή ερευνητικά προγράμματα και πολλά ελληνικά. Έχει δημοσιεύσει 250 επιστημονικά άρθρα, βιβλία, κεφάλαια και μονογραφίες στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, και έργα της έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά, γερμανικά και ιαπωνικά. Βραβεύθηκε για την ακαδημαϊκή της προσφορά το 2017 στο ΕΑΠ και τιμήθηκε το 2019 με το δίγλωσσο συλλογικό τόμο Γεωγραφίες στην εποχή της ρευστότητας: Κριτικά δοκίμια για το χώρο, την κοινωνία και τον πολιτισμό προς τιμήν της Λίλας Λεοντίδου (Προπομπός, Αθήνα) από 35 διεθνείς πανεπιστημιακούς συγγραφείς.
URLs: https://www.femarch.gr/leontidou/ και https://eap.academia.edu/Leontidou Φεβρουάριος 2022
Ευρωπαϊκές και μεσογειακές πόλεις, αστικοποίηση, αστική αναδιάρθρωση, διακυβέρνηση, επέκταση, πολιτικές. Πόλεις σε κατάσταση εξαίρεσης/ κρίσης/ εκτάκτου ανάγκης. Κοινωνικά κινήματα πόλης, λαϊκή δημιουργικότητα, κοινωνία πολιτών, τα κοινά. Νέα τεχνολογία, ψηφιακές κοινωνίες, τεχνοπολιτισμοί. Άτυπη οικονομία, κοινωνικός αποκλεισμός, κρίση. Άνιση περιφερειακή ανάπτυξη, χωρική δικαιοσύνη. Σύνορα, περιφράξεις, επικράτεια, Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ευρωπαϊκός και Μεσογειακός πολιτισμός, νεωτερικότητα, μεταμοντερνισμός, χωρικότητες. Τουρισμός, πολιτιστικά τοπία, οικισμικός τουρισμός. Επιστημολογία και εκπαίδευση στη Γεωγραφία στο πλαίσιο της ιστορίας των επιστημών.
Διεθνή ερευνητικά προγράμματα μετά το 2002 – Ως Διευθύντρια της ΕΓΕΜ (GEM – Geographic Euro–Mediterranean Research Unit) του ΕΑΠ
2002-06: URBS PANDENS – Urban Sprawl: European patterns, environmental degradation and sustainable development. Επιστημονική Υπεύθυνη για την Ελλάδα και μέλος της Steering Committee προγράμματος, χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ, EC DG XIII (City of the Future) και συντονιζόμενου από το Potsdam Institute fuer Klimafolgenforschung με συμμετοχή 12 Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.
2003-06: CIVGOV – Organised Civil Society and European Governance. Επιστημονική Υπεύθυνη για την Ελλάδα (ΕΓΕΜ/ GEM, ΕΑΠ) και μέλος της Steering Committee προγράμματος χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ στο πλαίσιο του FP5, EC, DG Research, και συντονιζόμενου από το Πανεπιστήμιο του Trento με συμμετοχή 12 Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.
2008-12: Μέλος της International Management Committee του ερευνητικού δικτύου EastBordNet – Remaking Eastern Borders in Europe, χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ, COST, και συντονιζόμενου από το Πανεπιστήμιο του Manchester.
2011-13: ESPON–SIESTA – Spatial Indicators for a ‘Europe 2020 Strategy’ Territorial Analysis Επιστημονική Υπεύθυνη για την Ελλάδα προγράμματος χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ, ESPON – European Regions: Potential Contribution to the EU 2020 Strategy – και συντονιζόμενου από το Πανεπιστήμιο του Santiago de Compostela με συμμετοχή 8 Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.
2012-15: Επιστημονική Υπεύθυνη για Μεταδιδακτορική έρευνα χρηματοδοτούμενη από τη ΓΓΕΤ Ευελιξία στον Ευρωπαϊκό Νότο: Ευελ-φάλεια και χωρικοί καταμερισμοί της άτυπης εργασίας σε τοπικές αγορές εργασίας των χωρών μελών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ερευνητής, Σ. Γκιάλης.Ερευνητικό Έργο & Διεθνής Δικτύωση