elen
elen

Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Φυσικών Επιστημών – ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Ε.Α.Π. > ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ > Μεταπτυχιακά > Ετήσια > Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Φυσικών Επιστημών (ΚΦΕ) > Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Φυσικών Επιστημών – ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΚΦΕ51: Κίνηση, Δομική Συγκρότηση και Βασικές Αλληλεπιδράσεις της Ύλης

Κωδικός Θ.Ε.: ΚΦΕ51

Πιστωτικές Μονάδες ECTS: 20

Τύπος Θ.Ε.: Υποχρεωτική

Έτος που προσφέρεται: 1ο έτος

Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνική

Περίγραμμα ΘΕ

Γενική περιγραφή της Θ.Ε.: Σκοπός της ΘΕ είναι η εκπαίδευση των φοιτητών στην Θεωρία της Κλασικής και Μοντέρνας Φυσικής.

Μαθησιακά Αποτελέσματα: Η/Ο φοιτήτρια/τής έχοντας ολοκληρώσει τη Θ.Ε. ΚΦΕ51 του ΜΠΣ ΚΦΕ, θα είναι σε θέση:

  • Να περιγράφει τους νόμους της Νευτώνειας Μηχανικής και των νόμων διατήρησης, τους μετασχηματισμούς Lorentz της ειδικής σχετικότητας, το σύστημα του απλού αρμονικού ταλαντωτή παρουσία δύναμης απόσβεσης και εξωτερικής διέγερσης, την αρχή του Fermat, και τις εφαρμογές της γεωμετρικής οπτικής, τις αρχές της στατιστικής μηχανικής και των αρχών της Θερμοδυναμικής, τα κυματικά φαινόμενα και τη διάδοση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων,  τα φαινόμενα συμβολής και περίθλασης, τους νόμους της ηλεκτροστατικής και μαγνητοστατικής, την ακτινοβολία από επιταχυνόμενα φορτία, τις βασικές αρχές της κβαντομηχανικής.
  • Να εφαρμόζει τους νόμους της μηχανικής στην πλανητική κίνηση ουρανίων σωμάτων, να επιλύει αριθμητικά τις εξισώσεις κίνησης, να εξηγεί τα σχετικιστικά φαινόμενα ακτινοβολίας, το φαινόμενο Doppler και την απόκλιση του φωτός, να υπολογίζει την ακτινοβολία διπόλου και τον δείκτη διάθλασης αραιών και πυκνών υλικών, να εξετάζει την απορρόφηση και τη σκέδαση της ακτινοβολίας, τη λειτουργία των θερμικών μηχανών και την ακτινοβολία  μέλανος σώματος, την μετάδοση των ηχητικών κυμάτων. Να εξηγεί τα ηλεκτρικά φαινόμενα στην ατμόσφαιρα, τη λειτουργία του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου, τις ταλαντώσεις πλάσματος, τη λειτουργία των γεννητριών , το φαινόμενο Bohm-Aharonov, την ακτινοβολία πέδης και σύγχροτρον.
  • Να εξετάζει πολύπλοκα φαινόμενα χρησιμοποιώντας τις βασικές αρχές, να επεκτείνει τη γνώση του σε θέματα σύγχρονης φυσικής χρησιμοποιώντας μηχανικά και ηλεκτροστατικά ανάλογα, να συγκρίνει την αρχή του Fermat με την αρχή της ελαχίστης δράσης και την ηλεκτροδυναμική, να διακρίνει τα όρια της κλασσικής προσέγγισης στο μικρόκοσμο, να αντιλαμβάνεται την αξία των υποθετικών πειραμάτων.

Γνωστικά Αντικείμενα της Θ.Ε.:

  • Σύγχρονες Αντιλήψεις για την Κλασική Φυσική: Ανακεφαλαίωση της Κλασικής Φυσικής υπό το πρίσμα της Σύγχρονης αντίληψης για τη Φύση (Νόμοι Διατήρησης, Συμμετρίες, Στατιστική Περιγραφή της Φύσης, Ηλεκτρομαγνητισμός, Πεδία, Κύματα και Φως, Σχετικότητα)
  • Κβαντική Περιγραφή του Κόσμου: Ανακεφαλαίωση της Βασικής Κβαντικής Φυσικής, Εφαρμογές της Κβαντικής Φυσικής στα Στερεά, Άτομα και Πυρήνες
  • Στοιχειώδη Σωμάτια και Κοσμολογία

Προαπαιτούμενα: Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα για αυτή τη Θ.Ε..

Αξιολόγηση: Εκπόνηση έξι (6) γραπτών εργασιών κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, ο μέσος όρος των βαθμών των οποίων συμμετέχει στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού της Θ.Ε. κατά 30%. Ο βαθμός των γραπτών εργασιών ενεργοποιείται μόνο με βαθμολογία ίσης ή άνω της βάσης (≥5) στις τελικές ή επαναληπτικές εξετάσεις.

Ο βαθμός των τελικών ή επαναληπτικών εξετάσεων συμμετέχει στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού της Θ.Ε. κατά 70%.

Το δικαίωμα συμμετοχής στις τελικές/επαναληπτικές εξετάσεις κατοχυρώνεται εάν (α) συγκεντρωθεί τουλάχιστον το 50% του αθροίσματος του δυνητικά άριστα από το σύνολο των έξι (6) εργασιών και (β) υποβληθούν τουλάχιστον τέσσερις (4) από τις έξι (6) γραπτές εργασίες.

ΚΦΕ60: Φυσικές Επιστήμες: Ιστορία, Επιστημολογία και Εκπαιδευτική Μεθοδολογία

Κωδικός Θ.Ε.: ΚΦΕ60

Πιστωτικές Μονάδες ECTS: 20

Τύπος Θ.Ε.: Υποχρεωτική

Έτος που προσφέρεται: 1ο έτος

Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνική

Περίγραμμα ΘΕ

Γενική περιγραφή της Θ.Ε.:

  • Ιστορία των Φυσικών Επιστημών, Η Ιστορία των Ιδεών σχετικά με την κίνηση. Ο Αριστοτέλης και οι σχολιαστές του. Στοιχεία από την Ιστορία της Αστρονομίας: Πτολεμαίος, Κοπέρνικος, Κέπλερ. Η Επιστημονική Επανάσταση. Η Φυσική του Γαλιλαίου. Ντεκάρτ. Η Νευτώνεια Δυναμική.
  • Φιλοσοφία των Φυσικών Επιστημών, Η Φιλοσοφία του Λογικού Εμπειρισμού. Η Συμβολή του Karl Popper. Εξήγηση. Επικύρωση. Αναγωγή. Η εισαγωγή της ιστορικής διάστασης στη φιλοσοφία της Επιστήμης. Ο Kuhn και η θέση ασυμμετρίας. Ο Επιστημολογικός πλουραλισμός του Feyerabend. O Lakatos και η Μεθοδολογία των Προγραμμάτων Επιστημονικής Έρευνας.
  • Επιλογές από τη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών, Η σημασία των αντιλήψεων των μαθητών. Το επιστημολογικό εμπόδιο. Επιστημονική και Σχολική γνώση. Η γνωστική σύγκρουση. Η θεωρία του Βιγκότσκι για την μάθηση. Η Διερευνητική Μάθηση και διδασκαλία. Διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών με βάση τη σχέση Επιστήμη-Τεχνολογία – Κοινωνία. Η συμβολή της Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών στη Διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών. Αρχές της Εκπαίδευσης STEM.

Μαθησιακά Αποτελέσματα: Τα μαθησιακά αποτελέσματα της ΚΦΕ60 επικεντρώνονται στο να προσφέρουν στους εκπαιδευόμενους τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που θα συμβάλλουν στην επαγγελματική τους αναβάθμιση ως εκπαιδευτικών λειτουργών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, η μελέτη των επιλεγμένων ενοτήτων από την Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών στοχεύει ώστε οι εκπαιδευόμενοι να:

  • Κατανοήσουν την περιοδολόγηση στην Ιστορία των Επιστημών, τις αλλαγές στο χαρακτήρα της επιστήμης στο πέρασμα του χρόνου και πως αυτές συνδέονται με τις γενικότερες πολιτισμικές, οικονομικές και πνευματικές αλλαγές
  • Κατανοήσουν τα σύγχρονα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι ερευνητές στην Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Επιστημών
  • Αποκτήσουν την ικανότητα να αναλύουν και να σκέπτονται κριτικά για το γενικότερο πολιτισμικό, πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο που διαμορφώνει την επιστημονική αλλαγή
  • Αποκτήσουν τις δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να επικοινωνούν αποτελεσματικά ζητήματα που αφορούν την επιστήμη στο ιστορικό της πλαίσιο
  • Αποκτήσουν την ικανότητα να εφαρμόζουν τις ιστοριογραφικές δεξιότητες που θα αποκτήσουν σε νέα ζητήματα και πεδία
  • Κατανοήσουν τα προβλήματα που συνδέονται με τη φύση της επιστημονικής γνώσης και να μπορούν να τη διακρίνουν από άλλες μορφές γνώσης
  • Κατανοήσουν τα ζητήματα που αφορούν στη «φύση της επιστήμης»

Επιπλέον, η μελέτη των επιλεγμένων ενοτήτων της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών στοχεύει ώστε οι εκπαιδευόμενοι να καταστούν ικανοί να:

  • Περιγράφουν, συγκρίνουν και αξιολογούν τα βασικά ρεύματα στην έρευνα της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών
  • Περιγράφουν, συγκρίνουν και αξιολογούν τα βασικά ρεύματα στο σχεδιασμό, ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων Φυσικών Επιστημών
  • Αξιολογούν τις εξελίξεις στις στρατηγικές διδασκαλίας και στις θεωρίες μάθησης που αφορούν στις Φυσικές Επιστήμες
  • Περιγράφουν τις εξελίξεις στο σχεδιασμό, την οργάνωση και την εφαρμογή έντυπου και ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού που παράγεται για τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών με ιδιαίτερη έμφαση στη συγγραφή σχολικών εγχειριδίων
  • Αξιολογούν τις νεότερες εξελίξεις που αφορούν στην αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών στη σχολική τάξη

και τέλος:

  • να αποκτήσουν οι ίδιοι δεξιότητες σχεδιασμού μαθησιακών ακολουθιών, ενοτήτων και δραστηριοτήτων καθώς και παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού.

Γνωστικά Αντικείμενα της Θ.Ε.:

  • Ιστορία των Φυσικών Επιστημών
  • Φιλοσοφία των Φυσικών Επιστημών
  • Επιλογές από τη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών

Προαπαιτούμενα: Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα για αυτή τη Θ.Ε.

Αξιολόγηση: Εκπόνηση έξι (6) γραπτών εργασιών κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, ο μέσος όρος των βαθμών των οποίων συμμετέχει στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού της Θ.Ε. κατά 30%. Ο βαθμός των γραπτών εργασιών ενεργοποιείται μόνο με βαθμολογία ίσης ή άνω της βάσης (≥5) στις τελικές ή επαναληπτικές εξετάσεις.

Ο βαθμός των τελικών ή επαναληπτικών εξετάσεων συμμετέχει στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού της Θ.Ε. κατά 70%.

ΚΦΕ52: Οργάνωση και Αλληλεπιδράσεις σε Μοριακό Επίπεδο

Κωδικός Θ.Ε.: ΚΦΕ52

Πιστωτικές Μονάδες ECTS: 20

Τύπος Θ.Ε.: Επιλογής

Έτος που προσφέρεται: 1ο έτος/2ο έτος

Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνική

Περίγραμμα ΘΕ

Γενική περιγραφή της Θ.Ε.: Η Θεματική Ενότητα έχει ως στόχο την εκπαίδευση των φοιτητών σε θέματα που σχετίζονται με τη δομή και την οργάνωση της ύλης σε μοριακό επίπεδο.

Μαθησιακά Αποτελέσματα: Τα μαθησιακά αποτελέσματα της Θ.Ε. ΚΦΕ52 του ΜΠΣ ΚΦΕ, επικεντρώνονται στην παροχή εξειδικευμένων γνώσεων στους Καθηγητές των Φυσικών Επιστημών, στο γνωστικό αντικείμενο «Οργάνωση και Αλληλεπιδράσεις της Ύλης σε Μοριακό Επίπεδο», σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις της επιστήμης της Χημείας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του έργου που προσφέρουν. Οι μαθησιακοί στόχοι της Θ.Ε. ΚΦΕ52 δίνουν έμφαση σε πραγματοποιήσιμα διδακτικά αποτελέσματα, για σπουδαστές από διαφορετικά υπόβαθρα (Φυσική, Χημεία, Βιολογία κ.ά.) που σπουδάζουν εξ αποστάσεως.

Ολοκληρώνοντας την παρακολούθηση της Θ.Ε. ΚΦΕ52, ο/η φοιτητή/ρια θα έχει πραγματοποιήσει:

  • Ανακεφαλαίωση της Γενικής και Ανόργανης Χημείας υπό το πρίσμα της σύγχρονης αντίληψης για τη Δομική συγκρότηση της Ύλης,
  • Φυσικοχημική θεώρηση της Ύλης με ανάπτυξη σύγχρονης μεθοδολογίας για το χαρακτηρισμό της ύλης και
  • Εισαγωγή στη Δομή, τις ιδιότητες, και χαρακτηρισμό των ενώσεων του άνθρακα.

Γνώση και Κατανόηση

Με την ολοκλήρωση της Θ.Ε. ΚΦΕ52, ο/η φοιτητή/ρια θα έχει αποκτήσει, γνωρίσει και κατανοήσει:

  • Τις βασικές έννοιες, τις αρχές και τις εφαρμογές της επιστήμης της Χημείας σε μοριακό επίπεδο,
  • τους όρους, τις συμβάσεις και τις μονάδες μέτρησης των αντίστοιχων φυσικών μεγεθών,
  • τη γλώσσα και τις μαθηματικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη Φυσικοχημεία αλλά και στη Γενική Χημεία,
  • τις κατάλληλες μεθόδους για την απόκτηση, ερμηνεία και ανάλυση επιστημονικών δεδομένων και πληροφοριών στη Χημεία,
  • τη συμβολή των φυσικών επιστημών για την τεκμηριωμένη συζήτηση φυσικοχημικών φαινομένων και διεργασιών, καθώς και ορισμένα από τα όρια της τρέχουσας επιστημονικής γνώσης.

Γνωστικές Δεξιότητες

Με την ολοκλήρωση της Θ.Ε. ΚΦΕ52, θα είστε σε θέση να:

  • κάνετε χρήση και εφαρμογή των γνώσεων σας, ώστε να κατανοείτε τα πραγματικά δεδομένα, τις έννοιες, τις αρχές και τις θεωρίες που σχετίζονται με επιλεγμένες περιοχές της επιστήμης της Χημείας, όπως να κατανοείται τις ιδιότητες των στοιχειωδών σωματιδίων από τα οποία αποτελείται η ύλη, την ηλεκτρονική δομή των ατόμων και να σχεδιάζετε την ηλεκτρονική δομή ατόμων ή/και ιόντων, να ερμηνεύετε τη δημιουργία δεσμών μεταξύ ατόμων μέσω των θεωριών Lewis, VSPER, δεσμού σθένους και μοριακών τροχιακών και να συγκρίνετε μεταξύ τους τις ανωτέρω θεωρίες, να κατανοείτε τις ενώσεις ένταξης και να ερμηνεύετε το σχηματισμό τους αλλά και το χρώμα των ενώσεων αυτών, να κατανοείτε τη μεταφορική, περιστροφική και δονητική κίνηση των μορίων και τις φασματοσκοπικές εφαρμογές τους, να καταστρώνετε κινητικές εξισώσεις και να τις ολοκληρώνετε, να γνωρίζετε τις τεχνικές της κινητικής μελέτης των χημικών αντιδράσεων και τέλος να κατανοείτε τον 1ο και 2ο θερμοδυναμικό νόμο και τις εφαρμογές τους
  • εφαρμόζετε τις επιστημονικές γνώσεις σας για την αντιμετώπιση οικείων αλλά και αγνώστων καταστάσεων, να σχεδιάζετε και να διεξάγετε ερευνητικές εργασίες,
  • χρησιμοποιείτε μαθηματική γλώσσα και υπολογιστικές τεχνικές, εφαρμόζοντας μαθηματικά και χημικά μοντέλα, ώστε να κατανοείτε τα φυσικοχημικά φαινόμενα και να επιλύετε σχετικά προβλήματα,
  • εργάζεσθε με επιστημονικά δεδομένα και πληροφορίες, καθώς επίσης να σχολιάζετε ιδιαίτερες πτυχές της τρέχουσας χημικής έρευνας,
  • αξιολογείτε πληροφορίες από διάφορες πηγές και να βγάζετε ορθές αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές θεωρίες και έννοιες.

Γνωστικά Αντικείμενα της Θ.Ε.:

  • Ανακεφαλαίωση της Γενικής και Ανόργανης Χημείας υπό το πρίσμα της σύγχρονης αντίληψης για τη Δομική συγκρότηση της Ύλης
  • Φυσικοχημική θεώρηση της Ύλης. Ανάπτυξη σύγχρονης μεθοδολογίας για το χαρακτηρισμό της ύλης
  • Δομή, ιδιότητες, και χαρακτηρισμός των ενώσεων του άνθρακα

Προαπαιτούμενα: Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα για αυτή τη Θ.Ε..

Αξιολόγηση: Εκπόνηση έξι (6) γραπτών εργασιών κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, ο μέσος όρος των βαθμών των οποίων συμμετέχει στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού της Θ.Ε. κατά 30%. Ο βαθμός των γραπτών εργασιών ενεργοποιείται μόνο με βαθμολογία ίσης ή άνω της βάσης (≥5) στις τελικές ή επαναληπτικές εξετάσεις.

Ο βαθμός των τελικών ή επαναληπτικών εξετάσεων συμμετέχει στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού της Θ.Ε. κατά 70%.

ΚΦΕ53: Οργάνωση της  Ύλης σε  Έμβια Συστήματα

Κωδικός Θ.Ε.: ΚΦΕ53

Πιστωτικές Μονάδες ECTS: 20

Τύπος Θ.Ε.: Επιλογής

Έτος που προσφέρεται: 1ο έτος /2ο έτος

Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνική

Περίγραμμα ΘΕ

Γενική περιγραφή της Θ.Ε.: Σκοπός της θεματικής ενότητας ΚΦΕ-53 είναι η μεταπτυχιακή κατάρτιση εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις βασικές επιστημονικές κατευθύνσεις των Βιοεπιστημών, όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα.

Μαθησιακά Αποτελέσματα: Μετά την ολοκλήρωση της θεματικής ενότητας KΦE53, οι φοιτήτριες/τές αναμένεται:

  • Να έχουν σφαιρική αντίληψη των βασικών και εφαρμοσμένων επιστημονικών κατευθύνσεων των Βιοεπιστημών, όπως της Βασικής και Κλινικής Βιοχημείας, της Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας καθώς και της Φυσιολογίας.
  • Να αντιλαμβάνονται, να διερευνούν και να μπορούν να αναδείξουν, μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, την επιστημονική ουσία των κλασικών και σύγχρονων επιτευγμάτων των Βιοεπιστημών, καθώς και το ρόλο τους στην πρόληψη και την αντιμετώπιση βιολογικής φύσεως προβλημάτων στο σύγχρονο κόσμο.
  • Να έχουν τις προαπαιτούμενες δεξιότητες και την επιστημονική επάρκεια για να ερευνούν την αξιόπιστη βιβλιογραφία και να χρησιμοποιούν καθιερωμένες και νέες πειραματικές διαδικασίες για την απόδειξη της επιστημονικής αλήθειας των βιολογικών γνώσεων.
  • Να έχουν την επιστημονική κατάρτιση για να σχεδιάζουν και να εκτελούν ανώτερου επιπέδου εκπαιδευτικές δράσεις, σε βιολογικού ενδιαφέροντος και σε ιδιαίτερα χρήσιμα για την υγεία θέματα, στο περιβάλλον του σχολείου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, της ευρύτερης εκπαιδευτικής σχολικής κοινότητας καθώς και της τοπικής κοινωνίας.

Γνωστικά Αντικείμενα της Θ.Ε.:

  • Βασικές Έννοιες Βιοχημείας, Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας.
  • Ροή της γενετικής πληροφορίας, Μοριακοί Μηχανισμοί ελέγχου της γονιδιακής έκφρασης.
  • Γενετική μηχανική – Διαγονιδιακά συστήματα. Αναφορά σε θεμελιώδεις τεχνικές Μοριακής Βιολογίας.
  • Κυτταρική επικοινωνία, Φυσιολογία της διακυτταρικής και ενδοκυτταρικής επικοινωνίας.
  • Κυτταρικός Κύκλος, Μηχανισμοί ελέγχου κυτταρικής ανάπτυξης και διαίρεσης.

Προαπαιτούμενα: Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα για αυτή τη Θ.Ε..

Αξιολόγηση: Εκπόνηση έξι (6) γραπτών εργασιών κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, ο μέσος όρος των βαθμών των οποίων συμμετέχει στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού της Θ.Ε. κατά 30%. Ο βαθμός των γραπτών εργασιών ενεργοποιείται μόνο με βαθμολογία ίσης ή άνω της βάσης (≥5) στις τελικές ή επαναληπτικές εξετάσεις.

Ο βαθμός των τελικών ή επαναληπτικών εξετάσεων συμμετέχει στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού της Θ.Ε. κατά 70%.

ΚΦΕ61: Θέματα Σύγχρονης Φυσικής

Κωδικός Θ.Ε.: ΚΦΕ61

Πιστωτικές Μονάδες ECTS: 20

Τύπος Θ.Ε.: Επιλογής

Έτος που προσφέρεται: 2ο έτος

Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνική

Περίγραμμα ΘΕ

Γενική περιγραφή της Θ.Ε.:

Σκοπός της ΘΕ είναι η εκπαίδευση των φοιτητών στην Σύγχρονη Φυσική.

Μαθησιακά Αποτελέσματα: Η/Ο φοιτήτρια/τής έχοντας ολοκληρώσει τη ΘΕ ΚΦΕ61 του MΠΣ ΚΦΕ θα έχει κατανοήσει:

  • τις βασικές αρχές της κβαντομηχανικής, την αρχή αβεβαιότητας του Heisenberg, την κυματική φύση της ύλης, το δυισμό σωματιδίου-κύματος, την έννοια του spin, την σταθερότητα της ύλης, το άτομο του υδρογόνου και τον αρμονικό ταλαντωτή.
  • Θα μπορεί επίσης να λύνει την εξίσωση Schrodinger για απλά μονοδιάστατα δυναμικά όπως την κίνηση σωματιδίου σε τετραγωνικά δυναμικά και το φαινόμενο σήραγγας.
  • Θα έχει μάθει  το φάσμα των στοιχειωδών σωματιδίων, τις θεμελιώδεις αλληλεπιδράσεις τους και τα διαγράμματα Feynman για την αναπαράσταση τους.
  • Θα κατανοήσει την δυναμική του σύμπαντος επιλύοντας τις εξισώσεις Friedmann και
  • θα καταλάβει με απλό τρόπο την γεωμετρία και τη φυσική των μελανών οπών.

Γνωστικά Αντικείμενα της Θ.Ε.:

  • Σύγχρονα επιτεύγματα στη Σωματιδιακή Φυσική & Κοσμοθεωρία
  • Σύγχρονα επιτεύγματα στην Επιστήμη Υλικών
  • Πειραματικές μέθοδοι & τεχνολογία

Προαπαιτούμενα: ΚΦΕ51

Αξιολόγηση: Εκπόνηση έξι (6) γραπτών εργασιών κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, ο μέσος όρος των βαθμών των οποίων συμμετέχει στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού της Θ.Ε. κατά 30%. Ο βαθμός των γραπτών εργασιών ενεργοποιείται μόνο με βαθμολογία ίσης ή άνω της βάσης (≥5) στις τελικές ή επαναληπτικές εξετάσεις.

Ο βαθμός των τελικών ή επαναληπτικών εξετάσεων συμμετέχει στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού της Θ.Ε. κατά 70%.

ΚΦΕ62 ΕΘΕ: Εργαστήριο Εκπαιδευτικών Τεχνολογικών Εφαρμογών

Κωδικός Ε.Θ.Ε.: ΚΦΕ62

Πιστωτικές Μονάδες ECTS: 20

Τύπος Θ.Ε.: Επιλογής

Έτος που προσφέρεται: 2ο έτος

Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνική

Περίγραμμα Θ.Ε.

Γενική Περιγραφή της ΕΘΕ: Η ΚΦΕ62 έχει σκοπό την εκπαίδευση των φοιτητών/τριων του προγράμματος στις μοντέρνες τεχνολογίες που υποστηρίζουν την θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση. Συγκεκριμένα η ΚΦΕ62 στοχεύει στην πρακτική εφαρμογή των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού και εκπαιδευτικών εφαρμογών σχετικά με τις φυσικές επιστήμες καθώς και στην χρήση εργαστηριακού εξοπλισμού απομακρυσμένης πρόσβασης για την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό (υλικό και λογισμικό) του Εργαστηρίου Φυσικής του ΕΑΠ οι φοιτητές/τριες εκπαιδεύονται στην ανάπτυξη ιστοσελίδων πολυμεσικού περιεχομένου, στην υπολογιστική προσομοίωση, στην ανάπτυξη video και ψυχαγωγικού εκπαιδευτικού υλικού καθώς και στον σχεδιασμό και χρήση μοντέρνων ανιχνευτικών διατάξεων για την εκπόνηση εκπαιδευτικών μαθητικών δραστηριοτήτων.

Μαθησιακά Αποτελέσματα: Με την επιτυχή ολοκλήρωση της ΚΦΕ62, οι φοιτήτριες/τές θα είναι σε θέση να:

  • αναπτύσσουν ιστοσελίδες με πολυμεσικό περιεχόμενο που υποστηρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία στις φυσικές επιστήμες
  • αναπτύσσουν λογισμικό προσομοίωσης για απλά φυσικά συστήματα
  • αναπτύσσουν μοντέρνο εποπτικό υλικό (animations, video, παραμετροποιημένα γραφήματα) με χρήση λογιστικών φύλλων και εφαρμογών παρουσίασης
  • αναπτύσσουν και να διαχειρίζονται μοντέρνες πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης
  • αξιολογούν εικονικά πειράματα και προσομοιώσεις με εκπαιδευτικό περιεχόμενο αναφορικά με τις φυσικές επιστήμες
  • διεξάγουν μοντέρνα εργαστήρια απομακρυσμένης πρόσβασης για την εκπαίδευση των μαθητών

Γνωστικά αντικείμενα της Ε.Θ.Ε:

  • Εκπαιδευτική Τεχνολογία
  • Πειραματική Μεθοδολογία

Προαπαιτούμενα: Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα για αυτή τη Ε.Θ.Ε.

Αξιολόγηση: Η τελική βαθμολογία της ΕΘΕ προκύπτει από το σταθμισμένο άθροισμα των βαθμολογιών στις εργασίες/δραστηριότητες τεχνολογικών εφαρμογών (20%), στις εργαστηριακές ασκήσεις (30%) και στην εκτεταμένη εργασία της ΕΘΕ (50%). Αν ο/η φοιτητής/τρια δεν επιτύχει βαθμολογία μεγαλύτερη ή ίση του 50% της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας συνολικά όλων των εργασιών/δραστηριοτήτων τεχνολογικών εφαρμογών και εργαστηριακών ασκήσεων, δεν μπορεί να παρουσιάσει και να βαθμολογηθεί για την εκτεταμένη εργασία (project) και θα πρέπει να επαναλάβει ολόκληρη την ΕΘΕ με πλήρη οικονομική επιβάρυνση. Αν ο/η φοιτητής/τρια επιτύχει βαθμολογία μεγαλύτερη ή ίση του 50% της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας συνολικά όλων των εργασιών/δραστηριοτήτων τεχνολογικών εφαρμογών και εργαστηριακών ασκήσεων, αλλά βαθμολογηθεί με βαθμό μικρότερο του 50% της μέγιστης βαθμολογίας στην εκτεταμένη εργασία, έχει το δικαίωμα να παρουσιάσει την εκτεταμένη εργασία το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος χωρίς οικονομική επιβάρυνση, διατηρώντας τη βαθμολογία του/της στις εργασίες/δραστηριότητες τεχνολογικών εφαρμογών και στις εργαστηριακές ασκήσεις.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΕ ΚΦΕ62

ΚΦΕΔΕ: ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Κωδικός: ΚΦΕΔΕ

Πιστωτικές Μονάδες ECTS: 40

Τύπος Θ.Ε.: Υποχρεωτική

Έτος που προσφέρεται: 2ο έτος

Περίγραμμα ΘΕ

Γενική περιγραφή.:

Οι γενικές κατηγορίες θεμάτων για τη Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία καθορίζονται από τον Διευθυντή του Προγράμματος μετά από συνεννόηση με τους Συντονιστές των θεματικών ενοτήτων και στη συνέχεια αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΑΠ. Ειδικά θέματα που συνδέονται με τα θεματικά πεδία των Θεματικών Ενοτήτων του ΠΜΣ ΚΦΕ μπορούν επίσης να προταθούν από τους φοιτητές κατόπιν συνεννόησης με τους καθηγητές αυτών των ενοτήτων.

Μαθησιακά Αποτελέσματα:

Με την ολοκλήρωση της ΜΔΕ οι φοιτητές/τριες αναμένεται να είναι σε θέση να:

  • εφαρμόζουν τις γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους
  • αναζητούν, συλλέγουν, επαληθεύουν, επεξεργάζονται κριτικά-συνθετικά και αποτελεσματικά πληροφορίες στους τομείς των φυσικών επιστημών
  • τονίζουν τον ρόλο του πειράματος για την επιβεβαίωση ή την απόρριψη θεωρητικών μοντέλων στις Φυσικές Επιστήμες
  • να αναπτύσσουν τις ερευνητικές τους δεξιότητες και την κριτική σκέψη σε θέματα που σχετίζονται με τις Φυσικές Επιστήμες
  • να αναδεικνύουν τις τεχνολογικές εξελίξεις στις φυσικές επιστήμες καθώς και το γενικό πολιτιστικό, πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έχουν διαμορφωθεί
  • χρησιμοποιούν διαδικτυακά/ψηφιακά εργαλεία/μέσα αποτελεσματικά και δημιουργικά για τη σύνταξη/επεξεργασία/διανομή των κειμένων τους
  • χρησιμοποιούν υπολογιστικά εργαλεία για την επεξεργασία και παρουσίαση των αποτελεσμάτων τους
  • σχεδιάζουν ακολουθίες μάθησης, ενότητες και δραστηριότητες καθώς και να παράγουν σχετικό εκπαιδευτικό υλικό
  • χρησιμοποιούν πρόσφατες εκπαιδευτικές στρατηγικές και θεωρίες μάθησης στη διδασκαλία των φυσικών επιστημών
  • σχεδιάζουν και να πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ή/και δραστηριότητες προβολής στη σχολική κοινότητα και την κοινωνία.

Γενικός Κανονισμός Εκπόνησης Μεταπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών σε ΠΜΣ με Θ.Ε. ετήσιας διάρκειας.

Για περισσότερες πληροφορίες του Γενικού Κανονισμού, των Οδηγιών εκπόνησης – παρουσίασης των ΔΕ και των εντύπων, απευθυνθείτε στο portal και ειδικότερα στη http://study.eap.gr.

Προαπαιτούμενα: Η παρουσίαση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας πραγματοποιείται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των απαιτούμενων Θ.Ε. του Προγράμματος.

Υποβολή αιτήσεων

Κάνε εδώ την αίτησή σου για όποιο πρόγραμμα σε ενδιαφέρει!


Κάνε αίτηση
Μετάβαση στο περιεχόμενο