elen
elen

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΟ)

Ε.Α.Π. > ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ > Μεταπτυχιακά > Εξαμηνιαία > Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΟ)
Σκοπός - Περιγραφή
Προϋποθέσεις Εισαγωγής
Mαθησιακά Αποτελέσματα
Διάρθρωση
Εκπαιδευτικό Προσωπικό
Οικονομική Συμμετοχή
Επικοινωνία

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία» (στο εξής ΚΑΟ) έχει διεπιστημονικό χαρακτήρα καθώς περιλαμβάνει ένα συνδυασμό της πλειονότητας των κοινωνικών επιστημών και πιο συγκεκριμένα των Οικονομικών, της Κοινωνιολογίας, της Πολιτικής Επιστήμης, της Νομικής Επιστήμης, της Γεωγραφίας και της Ψυχολογίας. Σε γνωσιακό επίπεδο έχει διττή στόχευση, τόσο ακαδημαϊκή όσο και εφαρμοσμένη – πρακτική. Στοχεύει, λοιπόν, αφενός στην παροχή εξειδικευμένης θεωρητικής και ερευνητικής γνώσης σε ένα διεθνώς ραγδαία αναπτυσσόμενο επιστημονικό πεδίο και αφετέρου στην παροχή εξειδικευμένης πρακτικής, εμπειρικής και εφαρμοσμένης γνώσης.

Ως αποτέλεσμα της διττής στόχευσής του το ΠΜΣ φιλοδοξεί να δημιουργήσει στελέχη που θα έχουν την απαιτούμενη γνώση και ικανότητα προκειμένου είτε να συνεχίσουν τη θεωρητική και εμπειρική επιστημονική έρευνα, είτε να εφαρμόσουν άμεσα τις αρχές, αξίες και πρακτικές της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας συστήνοντας οι ίδιοι εγχειρήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας ή αναβαθμίζοντας τη λειτουργία ήδη υπαρχόντων εγχειρημάτων, παρέχοντας συμβουλές σε όσους θέλουν να τα συστήσουν, σχεδιάζοντας την τοπική ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ή στελεχώνοντας την τοπική, περιφερειακή και κεντρική διοίκηση και τις δομές υποστήριξης της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Τίτλος στα αγγλικά: Social and Solidarity Economy

Χαρακτηρισμός ΠΜΣ: ΜSc (Master of Science)

Πιστωτικές Μονάδες ECTS Προγράμματος Σπουδών: 120 (30 ECTS ανά εξάμηνο)

Ελάχιστη διάρκεια φοίτησης: 2 ακαδημαϊκά έτη

Ταξινόμηση σύμφωνα με τον κώδικα ISCED-2011 της Unesco: – με βάση το επίπεδο σπουδών: 7 

Τομέας Εκπαίδευσης με βάση τον κώδικα ISCED-2013 της Unesco: 0318 – Διεπιστημονικό πρόγραμμα στους τομείς: Economics, Political Sciences and Civics, Psychology, Sociology and Cultural Studies. 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 2024

Γίνονται δεκτοί/ές κάτοχοι πτυχίου ή διπλώματος ανώτατης εκπαίδευσης συγγενούς γνωστικού αντικειμένου.

Η γλώσσα διδασκαλίας του προγράμματος είναι η ελληνική. Η γνώση μίας ξένης γλώσσας καθώς και η εξοικείωση με τη χρήση Η/Υ, e-mail και διαδικτύου θα βοηθήσει σημαντικά στην παρακολούθηση του προγράμματος.

Σημείωση:

Κάτοχοι πτυχίου ή διπλώματος ανώτατης εκπαίδευσης εννοούνται οι πτυχιούχοι ελληνικών Πανεπιστημίων ή Πολυτεχνείων ή Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ή Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ή Ανώτατων Τεχνολογικών  Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΤΕΙ) ή οι έχοντες/ουσες ακαδημαϊκά ισοδύναμους τίτλους πρώτου κύκλου σπουδών αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής με τους τίτλους σπουδών που απονέμονται από τα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 304 του ν. 4957/2022 (ΦΕΚ 141/21.07.2022, τ. Α΄).

Επισήμανση:

Για την αξιολόγηση της αίτησης στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών θα εξεταστεί εάν το ίδρυμα φοίτησης του υποψηφίου/της υποψήφιας εντάσσεται ή δύναται να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής και εάν ο τίτλος του υποψηφίου/της υποψήφιας εντάσσεται ή δύναται να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, εφόσον ο τίτλος σπουδών συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο του άρθρου 307 του ν. 4957/2022, οφείλει να ζητήσει «Βεβαίωση Τόπου Σπουδών», η οποία εκδίδεται και αποστέλλεται από το πανεπιστήμιο της αλλοδαπής. Αν ως τόπος σπουδών ή μέρος αυτών βεβαιώνεται η ελληνική επικράτεια, ο τίτλος σπουδών δεν αναγνωρίζεται, εκτός αν το μέρος σπουδών που έγιναν στην ελληνική επικράτεια βρίσκεται σε δημόσιο Α.Ε.Ι. ή σε αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα της αλλοδαπής κατά την έννοια της παρ. β) του άρθρου 299 του ν. 4957/2022.

Μετά την ολοκλήρωση του ΠΜΣ Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (στο εξής ΚΑΟ) οι απόφοιτοι θα είναι σε θέση να:

  • Γνωρίζουν το περιεχόμενο, την ιστορία και τα θεμέλια της έννοιας της ΚΑΟ.
  • Γνωρίζουν τις βασικές θεωρητικές – επιστημολογικές παραδοχές και τα κεντρικά επιχειρήματα των σύγχρονων προσεγγίσεων της ΚΑΟ.
  • Διακρίνουν τις ποικίλες μορφές και τύπους επιχειρήσεων, αμοιβής της εργασίας, χρηματοδότησης και συναλλαγών της ΚΑΟ.
  • Γνωρίζουν και να προσεγγίζουν κριτικά τις σύγχρονες θεωρίες των κοινών.
  • Εξοικειωθούν με τεχνολογίες και να γνωρίσουν πρακτικές που είναι βασισμένες ή προσανατολισμένες στα κοινά.
  • Ερευνούν τα κοινά με διεπιστημονικό και πολύπλευρο τρόπο συνδυάζοντας τη θεωρητική μελέτη και συζήτηση με βιωματικές και συμμετοχικές διαδικασίες μάθησης.
  • Διακρίνουν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που προκύπτουν από την ανάδυση νέων συνεργατικών μοντέλων παραγωγής των κοινών αγαθών.
  • Γνωρίζουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις της πολιτικών ανάπτυξης και να διακρίνουν τις χωρικές τους παραμέτρους.
  • Γνωρίζουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις της κοινωνικής καινοτομίας.
  • Σχεδιάζουν σε επίπεδο κοινότητας, τοπικό ή περιφερειακό, την οργάνωση και την ανάπτυξη της ΚΑΟ.
  • Αντιλαμβάνονται τις στοχεύσεις και τα πολιτικά διακυβεύματα των δημόσιων πολιτικών καθώς και τους παράγοντες που τις διαμορφώνουν σε συγκεκριμένες χώρες.
  • Να προσεγγίζουν ιστορικά και κριτικά την σχέση του κράτους με την ΚΑΟ.
  • Γνωρίζουν την ιστορικότητα της πολιτικής διαμάχης που εξελίσσεται με επίκεντρο την ΚΑΟ.
  • Σχεδιάζουν την άσκηση δημόσιων πολιτικών για την ΚΑΟ.
  • Προσεγγίζουν ιστορικά και κριτικά τη σχέση των κοινωνικών κινημάτων με την ΚΑΟ.
  • Διακρίνουν και να αξιολογούν επιχειρηματικές “ευκαιρίες” και καινοτομικές προοπτικές στο χώρο της ΚΑΟ.
  • Γνωρίζουν τις πρόσφατες οικονομικές – τεχνολογικές εξελίξεις και να αποτιμούν τον αντίκτυπο που έχουν αυτές στην ΚΑΟ.
  • Αναπτύσσουν και να συντονίζουν τις στρατηγικές διοίκησης και λειτουργίας των εγχειρημάτων της ΚΑΟ.
  • Αναπτύσσουν τις κατάλληλες στρατηγικές τοποθέτησης και διαφοροποίησης προϊόντων και υπηρεσιών.
  • Γνωρίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για την δημιουργία διαφορετικών τύπων ομάδας καθώς και τα στάδια της ανάπτυξης τους.
  • Γνωρίζουν τους παράγοντες που διαμορφώνουν την δυναμική της ομάδας.
  • Σχεδιάζουν και να προωθούν μοντέλα επικοινωνίας μεταξύ όσων εμπλέκονται σε εγχειρήματα της ΚΑΟ.
  • Προτείνουν τεχνικές επίλυσης των συγκρούσεων που προκύπτουν στο πλαίσιο μιας ομάδας.
  • Σχεδιάζουν διαδικασίες αναστοχασμού και αυτό-αξιολόγησης ομαδικών εγχειρημάτων.
  • Αντιλαμβάνονται την ποικιλομορφία των μοντέλων διοίκησης της ΚΑΟ.
  • Υποστηρίζουν τα μέλη των εγχειρημάτων της ΚΑΟ στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή μοντέλων λήψης αποφάσεων και διακυβέρνησης.
  • Οργανώνουν τις διοικητικές λειτουργίες μιας επιχείρησης της ΚΑΟ.
  • Συντονίζουν με συλλογικό τρόπο τους/τις εργαζόμενους/ες σε φορείς της ΚΑΟ.
  • Προγραμματίζουν και να παρακολουθούν την υλοποίηση του σχεδίου της παραγωγικής διαδικασίας.
  • Προσδιορίζουν τις χρηματοδοτικές/χρηματοοικονομικές ανάγκες μιας επιχείρησης της ΚΑΟ.
  • Γνωρίζουν τις ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της ΚΑΟ και να διαχειρίζονται τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις αυτών των επιχειρήσεων.
  • Αναζητούν και να αξιολογούν τις διαθέσιμες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης των επιχειρήσεων της ΚΑΟ.
  • Εκτιμούν τους πιθανούς κινδύνους που ενέχουν οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης των επιχειρήσεων της ΚΑΟ για την ικανοποίηση των επιμέρους στόχων τους.
  • Λαμβάνουν αποφάσεις σε καθεστώς αβεβαιότητας και κινδύνου ελέγχοντας την επενδυτική ετοιμότητα της επιχείρησης της ΚΑΟ

1ο Εξάμηνο

2ο Εξάμηνο

3ο Εξάμηνο

4o Εξάμηνο

1. Υ: Υποχρεωτική

Οδηγίες Επιλογής Θ.Ε.:

Οι φοιτήτριες/φοιτητές μπορούν να επιλέγουν από μία (1) έως τρεις (3) Θ.Ε. το εξάμηνο.

Στο 1ο εξάμηνο, εάν επιλέξουν μία (1) Θ.Ε.  τότε αυτή πρέπει να είναι η ΚΑΟ50, εάν επιλέξουν δύο (2) Θ.Ε.  τότε αυτές πρέπει να είναι οι ΚΑΟ50 και ΚΑΟ51 εάν, τέλος, επιλέξουν και τρίτη Θ.Ε. τότε αυτή θα είναι η ΚΑΟ52.

Στα επόμενα δύο εξάμηνα, μπορούν να επιλέξουν όποια από τις ΘΕ του εξαμήνου επιθυμούν υπό τον όρο ότι θα επιλέξουν ταυτόχρονα και τις Θ.Ε.  που τους έχουν απομείνει από το προηγούμενο εξάμηνο. Για την καλύτερη κατανόηση του περιεχομένου των γνωστικών αντικειμένων  προτείνεται, ωστόσο, κατά περίπτωση η σειρά ΚΑΟ62-ΚΑΟ61- ΚΑΟ60 το Β’ Εξάμηνο και ΚΑΟ71-ΚΑΟ72-ΚΑΟ70 το Γ’ Εξάμηνο.

Η εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας γίνεται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση και των εννέα (9) Θ.Ε.  του προγράμματος.

Πληροφορίες για τη διάρθρωση
Στο πρώτο εξάμηνο περιλαμβάνονται δύο εισαγωγικές Θεματικές Ενότητες για τις εννοιολογικές και θεωρητικές προσεγγίσεις (ΚΑΟ50) και οργανωτικές μορφές και τύπους της ΚΑΟ αντίστοιχα (ΚΑΟ51) και μια Θεματική Ενότητα (ΚΑΟ52) που επεκτείνει τους ορίζοντες της συζήτησης στο σύγχρονο προβληματισμό για τα κοινά.
Το δεύτερο εξάμηνο περιλαμβάνει δύο Θεματικές Ενότητες που συνδυάζουν τη θεωρία με την εμπειρία (ΚΑΟ60 και ΚΑΟ61) και μια με περισσότερο θεωρητικό και ιστορικό προσανατολισμό (ΚΑΟ62). Η πρώτη Θεματική Ενότητα του 2ου εξαμήνου αφορά στην κοινωνική καινοτομία και την κοινοτική οικονομική ανάπτυξη που προσδοκάται ότι θα προκαλέσει η ΚΑΟ (ΚΑΟ60). Η δεύτερη ΘΕ επικεντρώνεται στο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΚΑΟ και τις σύγχρονες δημόσιες πολιτικές (ΚΑΟ61), ενώ η τρίτη Θεματική Ενότητα αναφέρεται στη σχέση της ΚΑΟ αφενός με άλλες μορφές συλλογικής δράσης και κυρίως τα κινήματα με τα οποία έχει ιστορικά συμπορευτεί και αφετέρου με το κράτος (ΚΑΟ62).
Στο τρίτο εξάμηνο η έμφαση δίνεται στην παροχή εφαρμοσμένων γνώσεων. Η πρώτη ΘΕ του τρίτου εξαμήνου αφιερώνεται στον επιχειρηματικό σχεδιασμό (ΚΑΟ70), η δεύτερη ΘΕ στη διακυβέρνηση εγχειρημάτων ΚΑΟ (ΚΑΟ71) και η τρίτη ΘΕ στη χρηματοοικονομική διοίκηση και χρηματοδότηση των εγχειρημάτων ΚΑΟ (ΚΑΟ72).

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤOΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
Γριτζάς Γεώργιος,

Γνωστικό Αντικείμενο: Γεωγραφική Ανάλυση και Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία για τη Χωρική Ανάπτυξη

e-mail: gritzas.georgios@ac.eap.gr

Συντονιστές Θ.Ε.

ΚΑΟ50 ΓΡΙΤΖΑΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΚΑΟ51 ΚΟΥΤΣΟΥ ΣΤΑΥΡΙΑΝΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΚΑΟ52 ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΚΑΟ60 ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΚΑΟ61 ΑΔΑΜ ΣΟΦΙΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΚΑΟ62 ΚΑΒΟΥΛΑΚΟΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΙΩΣΗΦ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΚΑΟ70 ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΚΑΟ71 ΣΕΡΓΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΚΑΟ72 ΚΟΥΜΑΝΑΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Οικονομική συμμετοχή για εισαχθέντες/είσες φοιτητές/ήτριες έως το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024:

Η οικονομική συμμετοχή των φοιτητών/τριών στο Πρόγραμμα προκύπτει ως ακολούθως: 300€ ανά Θ.Ε. και 900€ η Μ.Δ.Ε..

Η συνολική οικονομική συμμετοχή για το ΠΜΣ είναι: 3.600€.

Οικονομική συμμετοχή για εισαχθέντες/είσες φοιτητές/ήτριες από το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025:

Η οικονομική συμμετοχή των φοιτητών/τριών στο Πρόγραμμα προκύπτει ως ακολούθως: 400€ ανά Θ.Ε. και 400€ η Μ.Δ.Ε..

Η συνολική οικονομική συμμετοχή για το ΠΜΣ είναι: 4.000€.

Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα επικοινωνήστε με:

Τμήμα Μητρώου Φοιτητών

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2610367321 ,2610367325
Ε-mail: kao@eap.gr

Υποβολή αιτήσεων

Κάνε εδώ την αίτησή σου για όποιο πρόγραμμα σε ενδιαφέρει!


Κάνε αίτηση
Μετάβαση στο περιεχόμενο