Περισσότερα...
Περισσότερα...
Ο κανονισμός προδιαγράφει το ρυθμιστικό πλαίσιο που αφορά στην εκπόνηση των Μεταπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών (ΜΔΕ) των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, με Θ.Ε. εξαμηνιαίας διάρκειας, ως εξής:
Ο Γενικός Κανονισμός εφαρμόζεται ως έχει από τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του ΕΑΠ με Θ.Ε. εξαμηνιαίας διάρκειας. Κάθε ΠΜΣ δύναται, κατόπιν απόφασης των αρμόδιων ακαδημαϊκών οργάνων του ΠΣ, να εξειδικεύει τις απαιτήσεις εκπόνησης ΜΔΕ, χωρίς όμως αυτές να αντίκειται στον παρόντα Κανονισμό Εκπόνησης ΜΔΕ. Ο Ειδικός αυτός Κανονισμός, συντάσσεται από το αρμόδιο ακαδημαϊκό όργανο του ΠΣ, υποβάλλεται προς έγκριση στην Κοσμητεία της Σχολής και αφού επικυρωθεί και από τη Σύγκλητο θεωρείται ότι αποτελεί συμπληρωματικό κείμενο του παρόντος βασικού ρυθμιστικού πλαισίου. Ακολούθως, αναρτάται στην ιστοσελίδα του εν λόγω ΠΜΣ με ευθύνη του αρμόδιου διοικητικού τμήματος.
Αλλαγές ή και βελτιώσεις του Γενικού Κανονισμού Μ.Δ.Ε. θα εφαρμόζονται το επόμενο Ακαδημαϊκό Έτος από την έγκρισή τους από τη Σύγκλητο, προκειμένου να λαμβάνουν γνώση εγκαίρως οι υποψήφιοι/ες μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/ήτριες.
Η εκπόνηση της Μ.Δ.Ε. έχει σκοπό τη σύνθεση και αξιοποίηση των γνώσεων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών.
Οι γενικές κατηγορίες των θεμάτων για τις Μ.Δ.Ε. καθορίζονται από τον/τη Διευθυντή/ύντρια του ΠΜΣ έπειτα από συνεννόηση με τους/τις Συντονιστές/ίστριες των Θ.Ε. και αναρτώνται στον δικτυακό τόπο του Ε.Α.Π, πριν την έναρξη της περιόδου υποβολής της σχετικής δήλωσης από τους/τις φοιτητές/ήτριες. Ο/Η Διευθυντής/ύντρια του ΜΠΣ οφείλει να αναρτήσει στον ιστότοπο της ΘΕ βασικές οδηγίες για ζητήματα που αφορούν στην επιστημονική μεθοδολογία εκπόνησης των ΜΔΕ.
Η εργασία – θεωρητική, εφαρμοσμένη ή πειραματική – μπορεί να παρουσιάζεται σε μορφή γραπτού κειμένου, με τα αναγκαία σχήματα, διαγράμματα, φωτογραφίες και εικόνες. Το κείμενο πρέπει να περιλαμβάνει σύντομη περιγραφή του θέματος της εργασίας, περιγραφή των πορισμάτων-αποτελεσμάτων της εργασίας, τη μεθοδολογία, παραδοχές, βιβλιογραφία και άλλα τυχόν αναγκαία υποστηρικτικά ή επεξηγηματικά στοιχεία ως Παραρτήματα. Κάθε Μ.Δ.Ε. θα συνοδεύεται από μια σύντομη περίληψη 300 λέξεων στην Ελληνική και σε μια από τις κύριες γλώσσες της Ε.Ε. Το κάθε πρόγραμμα μπορεί να εκδίδει οδηγία για τον ενδεικνυόμενο αριθμό λέξεων της ΜΔΕ. Το γραπτό κείμενο πρέπει να είναι σύμφωνο με το διαμορφωθέν από το Πανεπιστήμιο πρότυπο συγγραφής των Μ.Δ.Ε.. Σε ορισμένα ΠΜΣ η εργασία μπορεί να είναι άλλης μορφής, όπως σχέδια (φυσικά ή σε ψηφιακή μορφή) ή σε μορφή πολυμέσων που να συνδυάζουν κείμενο, σχέδια, ήχο και κινούμενες εικόνες. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να συνοδεύονται από σύντομη αλλά εμπεριστατωμένη έκθεση.
Στο τέλος της ΜΔΕ πρέπει να αναφέρεται ενυπόγραφα το ακόλουθο κείμενο: «Δηλώνω ρητά ότι, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 1599/1986 η παρούσα εργασία αποτελεί αποκλειστικά προϊόν προσωπικής εργασίας και δεν προσβάλλει κάθε μορφής δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, προσωπικότητας και προσωπικών δεδομένων τρίτων, δεν περιέχει έργα/εισφορές τρίτων για τα οποία απαιτείται άδεια των δημιουργών/ δικαιούχων και δεν είναι προϊόν μερικής ή ολικής αντιγραφής, οι πηγές δε που χρησιμοποιήθηκαν περιορίζονται στις βιβλιογραφικές αναφορές και μόνον και πληρούν τους κανόνες της επιστημονικής παράθεσης.»
Οι φοιτητές/ήτριες υποβάλλουν πρόταση του θέματος που τους/τις ενδιαφέρει (τίτλο, σκοπό και προσδοκώμενα αποτελέσματα) ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας. Δεν προβλέπεται η εκπόνηση ομαδικών διπλωματικών εργασιών εκτός αν υφίσταται σχετική απόφαση Σχολής επικυρωμένη από τη Σύγκλητο. Σε μία τέτοια περίπτωση προδιαγράφονται οι ιδιαίτερες απαιτήσεις και οι διακριτές υποχρεώσεις κάθε μέλους της ομάδας.
Η περίοδος υποβολής προτάσεων για τους/τις φοιτητές/ήτριες που εκπονούν τη ΜΔΕ στο εαρινό εξάμηνο γίνεται από την 1η Δεκεμβρίου έως την 15η Ιανουαρίου, ενώ αντίστοιχα για τους/τις φοιτητές/ήτριες που εκπονούν τη ΜΔΕ στο χειμερινό εξάμηνο, η περίοδος υποβολής προτάσεων γίνεται από την 1η Ιουνίου έως την 15η Ιουλίου.
Η βαθμολογική βαρύτητα της Μ.Δ.Ε. καθορίζεται ανάλογα με τα ECTS που της αντιστοιχούν.
Ο/Η Διευθυντής/ύντρια του ΠΣ (ή στην περίπτωση σχετικής εξουσιοδότησης από τον/την Διευθυντή/ύντρια ο/η Συντονιστής/ίστρια της ΘΕ) συνθέτει ομάδες συγγενών θεμάτων, στη βάση των οποίων οι υποψήφιοι/ες φοιτητές/ήτριες υποβάλλουν σχετική πρόταση για εκπόνηση. Ακολούθως ο/η ΔΠΣ (και κατ’ αντιστοιχία ως ανωτέρω) ορίζει το επιβλέπον μέλος ΣΕΠ (Α΄ επιβλέπων/ουσα) και το δεύτερο μέλος της Επιτροπής Κρίσης για καθεμία υποβληθείσα πρόταση ΔΕ, εφόσον πληροί τις βασικές ακαδημαϊκές απαιτήσεις. Στη συνέχεια ο/η Α’ Επιβλέπων/ουσα ΣΕΠ, σε συνεργασία με τους/τις υποψήφιους/ες για εκπόνηση φοιτητές/ήτριες, οριστικοποιεί το θέμα και το βασικό περιεχόμενο της Μ.Δ.Ε. στον ψηφιακό χώρο εκπαίδευσης εντός του πρώτου μήνα εκπόνησης και δίνει την τελική έγκριση.
Τροποποίηση θέματος είναι δυνατή εντός του πρώτου μήνα εκπόνησης. Σε μία τέτοια περίπτωση υποβάλλεται προς έγκριση στον/στην Διευθυντή/ύντρια του Προγράμματος Σπουδών σχετικό αίτημα, με την απαραίτητη τεκμηρίωση, από τον/την Α΄ Επιβλέποντα/ουσα με κοινοποίηση στο δεύτερο μέλος της Επιτροπής Κρίσης. Στην περίπτωση έγκρισης από τον/την Δ.Π.Σ., ενημερώνεται σχετικά από το αρμόδιο διοικητικό τμήμα.
Η τυπική έναρξη εκπόνησης της Μ.Δ.Ε. είναι η 1η Οκτωβρίου για τους/τις φοιτητές/ήτριες που εκπονούν τη ΜΔΕ στο χειμερινό εξάμηνο, ενώ αντίστοιχα για τους/τις φοιτητές/ήτριες που εκπονούν τη ΜΔΕ στο εαρινό εξάμηνο είναι η 1η Μαρτίου και εφόσον ο/η φοιτητής/ήτρια έχει προβεί στην εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεών του/της προς το ΕΑΠ σε ό,τι αφορά στη Μ.Δ.Ε. σύμφωνα με τα σχετικά προβλεπόμενα.
Τέλος, οι υποψήφιοι/ες αρχίζουν την εκπόνηση της Μ.Δ.Ε., ενώ υποβάλλουν (βλ. άρθρο 16) την τελική δήλωση τίτλου ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας 1) έως και ένα μήνα πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Μ.Δ.Ε. ή 2) έως και την ημέρα παρουσίασης της ΜΔΕ, μετά από αίτημα της επιτροπής εξέτασης, αν ο τίτλος διαφοροποιείται.
Η διάρκεια εκπόνησης της ΜΔΕ είναι ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο.
Ο/Η φοιτητής/ήτρια υποβάλει την εργασία στην επιτροπή κρίσης μέχρι την 20η Ιανουαρίου -εκπόνηση στο χειμερινό εξάμηνο- και την 20η Ιουνίου -εκπόνηση στο εαρινό εξάμηνο- αντιστοίχως. Μετά και τις απαραίτητες διορθώσεις/βελτιώσεις, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της επιτροπής, καταθέτει το τελικό κείμενο στην εκπαιδευτική πλατφόρμα μέχρι την 31η Ιανουαρίου (εκπόνηση στο χειμερινό εξάμηνο) ή την 30η Ιουνίου (εκπόνηση στο εαρινό εξάμηνο) και εφόσον λάβει θετική κρίση, η εξέταση-παρουσίαση της Μ.Δ.Ε. γίνεται την περίοδο Φεβρουαρίου με τη λήξη της εξεταστικής (1ης περιόδου) ή την περίοδο Ιουλίου με τη λήξη των επαναληπτικών εξετάσεων.
Για να μπορέσει μια Μ.Δ.Ε. να υποστηριχθεί προφορικά στην εξεταστική περίοδο, πρέπει να έχει λάβει θετική κρίση από την Επιτροπή Κρίσης και απαραίτητα να έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς οι Θ.Ε./Ε.Θ.Ε./Ε.Π.Α. που απαιτούνται από το πρόγραμμα σπουδών. Σε περίπτωση διαφωνίας των δύο μελών της Επιτροπής Κρίσης, θα συμμετέχει στη διαδικασία και τρίτος/η αξιολογητής/ήτρια, ο οποίος θα είναι ο/η Διευθυντής/ύντρια ή άλλο μέλος που ορίζει ο/η ίδιος/α.
Σε περίπτωση θετικής κρίσης της Μ.Δ.Ε., από την επιτροπή κρίσης, αλλά μη επιτυχούς ολοκλήρωσης των Θ.Ε./Ε.Θ.Ε./Ε.Π.Α., οι φοιτητές/ήτριες δεν μπορούν να υποστηρίξουν προφορικά τη διπλωματική τους εργασία, και η σχετική υποστήριξη μετατίθεται την επόμενη εξεταστική περίοδο, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις. Σε αυτή την περίπτωση η υποστήριξη της ΜΔΕ δεν συνεπάγεται επιπλέον οικονομική συμμετοχή.
Η ως άνω διαδικασία δύναται να επαναληφθεί για ακόμα δύο φορές. Εάν και κατά την τρίτη εγγραφή του/της δεν ολοκληρώσει τη διαδικασία εκπόνησης και παρουσίασης, όπως αυτή περιγράφεται παραπάνω, διαγράφεται από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Στην περίπτωση της εκπόνησης καταβάλλεται η οικονομική συμμετοχή, ενώ στην περίπτωση της παράτασης δεν καταβάλλεται επιπλέον οικονομική συμμετοχή. Οι τρεις (3) εγγραφές έχουν ως εξής:
1η εγγραφή: εκπόνηση με δυνατότητα παράτασης
2η εγγραφή: εκπόνηση με δυνατότητα παράτασης
3η εγγραφή: εκπόνηση με δυνατότητα παράτασης.
Εάν ο/η φοιτητής/ήτρια διακόψει τις σπουδές του/της μη έχοντας ολοκληρώσει τη διπλωματική, τότε στην επόμενη εγγραφή δηλώνει εκ νέου με πλήρεις οικονομικές υποχρεώσεις τη ΜΔΕ.
12. Επιτροπές Κρίσης
Οι Επιτροπές Κρίσης αποτελούνται από τον/την Α΄ και Β΄ Επιβλέποντα/ουσα ΣΕΠ, καθώς και τον/την Διευθυντή/ύντρια (ή τον/την Συντονιστή/ίστρια σε περιπτώσεις εξουσιοδότησης), ο/η οποίος/α όμως συμμετέχει μόνο κατά την προφορική εξέταση στη διαδικασία κρίσης και ως εκ τούτου και στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού, εάν και όπου το κρίνει απαραίτητο. Στην προφορική παρουσίαση μπορεί να παρευρίσκονται άλλα μέλη ΔΕΠ ή ΣΕΠ καθώς και ειδικοί/ές επιστήμονες ως εξωτερικοί/ές παρατηρητές/ήτριες με έκφραση γνώμης μόνο.
Εφόσον υπάρχει θετική κρίση από την επιτροπή, ορίζεται η ημερομηνία της προφορικής εξέτασης. Για τη διαδικασία παρουσίασης της Μ.Δ.Ε. ο/η εξεταζόμενος/η οφείλει να αποστείλει αντίγραφο αυτής στα μέλη της επιτροπής κρίσης.
Η έκταση και το βάθος της προφορικής εξέτασης είναι ανάλογα της μορφής παρουσίασης της εργασίας, ενώ η παρουσίαση πρέπει να γίνεται στη γλώσσα που προβλέπεται ιδρυτικά στο ΠΣ ή στη γλώσσα συγγραφής αυτής.
Ο/Η εξεταζόμενος/η και τα μέλη της Επιτροπής Κρίσης συμμετέχουν στη διαδικασία παρουσίασης με βάση τις σχετικές αποφάσεις των ακαδημαϊκών οργάνων του πανεπιστημίου, διαφυλάσσοντας σε κάθε περίπτωση την εγκυρότητα της διαδικασίας υποστήριξης. Το πρόγραμμα προφορικής υποστήριξης των ΜΔΕ συντάσσεται από το αρμόδιο διοικητικό τμήμα σε συνεργασία με τον/την ΔΠΣ (ή τον/την Συντονιστή/ίστρια στην περίπτωση σχετικής εξουσιοδότησης).
Η εξέταση-παρουσίαση της Μ.Δ.Ε. γίνεται σε δύο περιόδους.
Για τους/τις φοιτητές/ήτριες που εκπονούν τη ΜΔΕ στο χειμερινό εξάμηνο η εξέταση γίνεται την περίοδο του Φεβρουαρίου.
Για τους/τις φοιτητές/ήτριες που εκπονούν την ΜΔΕ στο εαρινό εξάμηνο, η εξέταση γίνεται την περίοδο Ιουλίου.
Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης, η Επιτροπή Κρίσης, αξιολογεί συνολικά τη ΜΔΕ (γραπτό κείμενο και προφορική παρουσίαση) – χωρίς να είναι παρών/ούσα ο/η φοιτητής/ήτρια ή λοιπό ακροατήριο – και στη συνέχεια ο/η Α’ Επιβλέπων/ουσα καταχωρεί στον Ψηφιακό Χώρο Εκπαίδευσης τον τελικό βαθμό της Μ.Δ.Ε..
Σε περίπτωση που ο τελικός βαθμός αξιολόγησης της εργασίας (ή απόρριψης κατά την παρουσίαση) είναι μη προβιβάσιμος, η Εξεταστική Επιτροπή οφείλει να τεκμηριώσει γραπτώς τους λόγους αποτυχίας της εργασίας.
Προκειμένου να διασφαλίζεται η ομοιόμορφη αξιολόγηση των ΜΔΕ, ο τελικός βαθμός της Επιτροπής Κρίσης διαμορφώνεται στη βάση της αξιολόγησης του γραπτού υποβληθέντος κειμένου και της προφορικής παρουσίασης. Ενδεικτικά παρατίθεται ο κάτωθι ενδεικτικός οδηγός διαβάθμισης της βαθμολογίας:
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΒΛΗΘΕΝΤΟΣ ΓΡΑΠΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ | |||||||
<50 | 50-55-60 | 65-70-75 | 80-85-90 | 95-100 | |||
· Η διπλωματική εργασία δεν πληροί τα κριτήρια του μεταπτυχιακού προγράμματος. Διαπιστώνονται ελλείψεις στη μεθοδολογία και τη δομή της. · Χρειάζεται σημαντική βελτίωση προκειμένου να γίνει δεκτή. · Υπάρχουν σημαντικά γραμματικά και συντακτικά λάθη.
|
· Η διπλωματική εργασία πληροί τα κριτήρια του μεταπτυχιακού προγράμματος. Η μεθοδολογία και δομή της είναι επαρκείς. · Η διπλωματική εργασία είναι ολοκληρωμένη αλλά δεν χαρακτηρίζεται από πρωτότυπη συνεισφορά στη γνώση. · Η μεθοδολογία της και η δομή της είναι στοιχειώδεις. · Το κείμενο πληροί εν μέρει τα ακαδημαϊκά πρότυπα και κανόνες. · Υπάρχουν μερικά γραμματικά και συντακτικά λάθη. |
· Η διπλωματική εργασία πληροί τα κριτήρια του μεταπτυχιακού προγράμματος. Η μεθοδολογία της και η δομή της είναι ολοκληρωμένη. · Η διπλωματική εργασία είναι ολοκληρωμένη και χαρακτηρίζεται σε έναν βαθμό από πρωτότυπη συνεισφορά στη γνώση. · Η μεθοδολογία της είναι επαρκής. · Το κείμενο πληροί τα ακαδημαϊκά πρότυπα και κανόνες. · Δεν υπάρχουν γραμματικά και συντακτικά λάθη.
|
Η διπλωματική εργασία πληροί τα κριτήρια του μεταπτυχιακού προγράμματος και είναι επιστημονικά άρτια. · Η διπλωματική εργασία χαρακτηρίζεται από πρωτότυπη συνεισφορά στη γνώση. · Η μεθοδολογία της είναι επαρκής. · Το κείμενο πληροί τα ακαδημαϊκά πρότυπα και κανόνες. · Δεν υπάρχουν γραμματικά και συντακτικά λάθη.
|
· Η διπλωματική εργασία πληροί τα κριτήρια του μεταπτυχιακού προγράμματος και είναι άριστη. · Η διπλωματική εργασία χαρακτηρίζεται από πρωτότυπη και σημαντική συνεισφορά στη γνώση. · Η μεθοδολογία της είναι άριστα εφαρμοσμένη. · Το κείμενο πληροί τα ακαδημαϊκά πρότυπα και κανόνες. · Το κείμενο είναι άριστο.
|
|||
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ | |||||||
0-10-20 | 30-40-50 | 60-70-80 | 90-100 | ||||
· Η παρουσίαση δεν ήταν κατανοητή και επαρκής. · Ο/Η φοιτητής/ήτρια δεν ήταν καλά προετοιμασμένος/η. · Ο/Η φοιτητής/ήτρια δεν έκανε καλή διαχείριση του χρόνου που είχε στη διάθεσή του/ης. · Οι διαφάνειες δεν ήταν ευανάγνωστες και είχαν πολλά λάθη. · Ο/Η φοιτητής/ήτρια δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει επαρκώς στις ερωτήσεις που διατυπώθηκαν μετά το τέλος της παρουσίασης. |
· Η παρουσίαση ήταν επαρκής. · Ο/Η φοιτητής/ήτρια δεν ήταν καλά προετοιμασμένος/η. · Ο/Η φοιτητής/ήτρια έκανε καλή διαχείριση του χρόνου που είχε στη διάθεσή του/ης. · Ο/Η φοιτητής/ήτρια μπόρεσε να αντεπεξέλθει επαρκώς στις ερωτήσεις που διατυπώθηκαν μετά το τέλος της παρουσίασης. |
· Η παρουσίαση ήταν επαρκής. · Ο/Η φοιτητής/ήτρια ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος/η. · Οι διαφάνειες ήταν βασισμένες στη διπλωματική εργασία. · Ο/Η φοιτητής/ήτρια σεβάστηκε το χρόνο που δόθηκε. · Ο/Η φοιτητής/ήτρια μπόρεσε να αντεπεξέλθει στις ερωτήσεις που διατυπώθηκαν μετά το τέλος της παρουσίασης. |
· Η παρουσίαση ήταν άριστη. · Ο/Η φοιτητής/ήτρια ήταν εξαιρετικά προετοιμασμένος/η. · Οι διαφάνειες ήταν βασισμένες στη διπλωματική εργασία. · Ο/Η φοιτητής/ήτρια σεβάστηκε πλήρως το χρόνο που δόθηκε. · Ο/Η φοιτητής/ήτρια μπόρεσε να αντεπεξέλθει πλήρως στις ερωτήσεις που διατυπώθηκαν μετά το τέλος της παρουσίασης. |
Οι φοιτητές/ήτριες οφείλουν – κατόπιν της επιτυχούς παρουσίασης/εξέτασης της μεταπτυχιακής διπλωματικής τους εργασίας – και έχοντας ενσωματώσει σε αυτή τυχόν διορθώσεις ή συμπληρώσεις, ακόμα και παραρτήματα- που μπορεί να τους υποδειχθούν από την επιτροπή κρίσης – να την αναρτήσουν στο αποθετήριο του ΕΑΠ (apothesis.eap.gr).
Οι εργασίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των φοιτητών/τριών, αλλά στο πλαίσιο της πολιτικής ανοικτής πρόσβασης εκχωρούν στο ΕΑΠ, μη αποκλειστική άδεια χρήσης του δικαιώματος αναπαραγωγής, προσαρμογής, δημόσιου δανεισμού, παρουσίασης στο κοινό και ψηφιακής διάχυσής τους διεθνώς, σε ηλεκτρονική μορφή και σε οποιοδήποτε μέσο, για διδακτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, άνευ ανταλλάγματος και για όλο το χρόνο διάρκειας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Η ανοικτή πρόσβαση στο πλήρες κείμενο για μελέτη και ανάγνωση δεν σημαίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο παραχώρηση δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας του/της συγγραφέα/δημιουργού ούτε επιτρέπει την αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, εμπορική χρήση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «μεταφόρτωση» (downloading), «ανάρτηση» (uploading), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά της εργασίας, χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του/της συγγραφέα/δημιουργού. Οι δημιουργοί διατηρούν το σύνολο των ηθικών και περιουσιακών τους δικαιωμάτων.
Το ΕΑΠ στο πλαίσιο της πολιτικής ανοικτής πρόσβασης των Πτυχιακών/ Διπλωματικών Εργασιών προτείνει προαιρετικά τη διαχείριση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των εργασιών με άδειες Creative Commons (https://creativecommons.org/licenses). Εάν οι φοιτητές/ήτριες επιλέξουν αυτή τη μέθοδο, θα πρέπει να αναφέρουν σε ευδιάκριτο σημείο της εργασίας τους με ποια συγκεκριμένη άδεια την παρέχουν. Η εφαρμογή των αδειών Creative Commons δεν επηρεάζει την ανοικτή πρόσβαση του πλήρους κειμένου των εργασιών, αλλά ορίζει τις σχέσεις μεταξύ της εργασίας των καταθετών/τριών και του αναγνωστικού κοινού.
Οι φοιτητές/ήτριες, κατόπιν αιτήματός τους στο Τμήμα Βιβλιοθήκης, έχουν το δικαίωμα αναβολής δημοσίευσης της Διπλωματικής τους Εργασίας στο Αποθετήριο μέχρι και 3 χρόνια όταν:
Μέχρι τη λήξη του χρονικού αυτού διαστήματος, στο Αποθετήριο θα είναι αναρτημένα μόνο τα στοιχεία περιγραφής της εργασίας, ενώ μετά το πέρας των 3 ετών θα αναρτάται το πλήρες κείμενο της διπλωματικής.
Η αντιγραφή και η λογοκλοπή αποτελούν μη ορθές ακαδημαϊκές πρακτικές και ως εκ τούτου επισύρουν ποινές. Ο έλεγχος για κειμενική ομοιότητα πραγματοποιείται σε όλες τις φάσεις υποβολής της Μ.Δ.Ε.. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστώνεται κειμενική ομοιότητα/ταύτιση ο/η φοιτητής/τρια οφείλει άμεσα να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του/της επιβλέποντα/ουσας για αποκατάσταση της ορθής ακαδημαϊκής πρακτικής επί του θέματος αυτού. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και εφόσον το θέμα παραπεμφθεί σε αυτή, η Κοσμητεία της Σχολής δύναται, κατόπιν εισήγησης του/της επιβλέποντα/ουσας καθηγητή/ήτριας ή της επιτροπής κρίσης της ΜΔΕ, να εισηγηθεί στη Διοικούσα Επιτροπή του Ε.Α.Π. τη διαγραφή του/της φοιτητή/ήτριας από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.
Διάγραμμα διαδικασιών εκπόνησης Μ.Δ.Ε. | ||
Διαδικασία | Χρονική περίοδος | Άρθρο Κανονισμού |
Ηλεκτρονική υποβολή πρότασης από υποψήφιους/ες φοιτητές/ήτριες για εκπόνηση Μ.Δ.Ε. |
– 1η Ιουνίου έως 15η Ιουλίου – 1η Δεκεμβρίου έως 15η Ιανουαρίου |
Άρθρο 7 |
Δήλωση για εκπόνηση Μ.Δ.Ε. και εκπλήρωση οικονομικών υποχρεώσεων |
Εντός της περιόδου δήλωσης νέων Θ.Ε.: – Ιούνιος-Αύγουστος (εκπόνηση στο χειμερινό) – Ιανουάριος – Φεβρουάριος (εκπόνηση στο εαρινό) |
Άρθρα 6 & 16 |
Έλεγχος δικαιώματος εκπόνησης | Αμέσως μετά τη δήλωση της Μ.Δ.Ε. | Άρθρο 16 |
Ορισμός Α’ Επιβλέποντα/ουσας και δεύτερου μέλους της Επιτροπής Κρίσης από ΔΠΣ |
– Μέχρι 31 Ιουλίου (εκπόνηση στο χειμερινό) – Μέχρι 31 Ιανουαρίου (εκπόνηση στο εαρινό) |
Άρθρο 9 |
Οριστικοποίηση θέματος από Α’ Επιβλέποντα/ουσα σε συνεργασία με τον/την υποψήφιο/α φοιτητή/ήτρια προς εκπόνηση/ Δυνατότητα αλλαγής θέματος |
Τον πρώτο μήνα εκπόνησης Μ.Δ.Ε. | Άρθρο 9 |
Έναρξη εκπόνησης Μ.Δ.Ε. |
– 1η Οκτωβρίου (εκπόνηση στο χειμερινό) – 1η Μαρτίου (εκπόνηση στο εαρινό) |
Άρθρο 9 |
Τελική Δήλωση τίτλου Μ.Δ.Ε. |
1) Πραγματοποιείται έως και ένα μήνα πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Μ.Δ.Ε.:
ή 2) έως και την ημέρα παρουσίασης της ΜΔΕ, μετά από αίτημα της επιτροπής εξέτασης |
Άρθρα 9 & 16 |
1η Ηλεκτρονική Υποβολή Μ.Δ.Ε. – Αξιολόγηση από Επιτροπή Κρίσης |
– Μέχρι 20 Ιανουαρίου (εκπόνηση στο χειμερινό) – Μέχρι 20 Ιουνίου (εκπόνηση στο εαρινό) |
Άρθρο 11 |
Ηλεκτρονική Υποβολή τελικού κειμένου Μ.Δ.Ε. |
– Μέχρι 31 Ιανουαρίου (εκπόνηση στο χειμερινό) – Μέχρι 30 Ιουνίου (εκπόνηση στο εαρινό) |
Άρθρο 11 |
Υποστήριξη (Προφορική Εξέταση) Μ.Δ.Ε. |
– Φεβρουάριο (εκπόνηση στο χειμερινό) – Ιούλιο (εκπόνηση στο εαρινό) |
Άρθρο 13 |