elen
elen

Σχεδιασμός Φωτισμού – ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Ε.Α.Π. > ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ > Μεταπτυχιακά > Ετήσια > Σχεδιασμός Φωτισμού (ΣΦΠ) > Σχεδιασμός Φωτισμού – ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΣΦΠ50: Τέχνη, φως και ψυχολογία της αντίληψης

Κωδικός Θ.Ε.: ΣΦΠ50

Πιστωτικές Μονάδες ECTS: 20

Τύπος Θ.Ε.: Υποχρεωτική

Έτος που προσφέρεται: 1ο έτος

Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνική

Περίγραμμα ΘΕ

Γενική περιγραφή της Θ.Ε.: Η ενότητα αυτή έχει διπλό στόχο. Αρχικά, επιχειρεί να γνωστοποιήσει βασικές ιδιότητες του φυσικού και του τεχνητού φωτισμού. Κατά δεύτερον, αποκοπεί στη συλλογή συνθετικών κριτηρίων για την επίτευξη μιας κάποιας επιθυμητής έκφρασης, μέσα από το φωτισμό. Τα κριτήρια αυτά οργανώνονται τόσο μέσα από τη συνειδητοποίηση των επιδράσεων του φωτός στην ψυχολογία του επισκέπτη ή του κατοίκου ενός χώρου, όσο και μέσα από τη στοχευμένη ανάλυση έργων τέχνης. Η νοηματοδότηση της οπτικής αντίληψης, μέσα από την ιστορική θεώρηση του φωτός στην τέχνη και την αρχιτεκτονική είναι βασικός μεθοδολογικός άξονας αυτής της θεματικής ενότητας.

Σκοπός συνεπώς της ενότητας είναι η συλλογή κριτηρίων, αισθητικών και λειτουργικών, τα οποία οργανώνουν τη σκέψη γύρω από το χώρο και τα αντικείμενα, καθώς επίσης και η όξυνση της αντίληψης, ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα κριτήρια αυτά στο σχεδιασμό, με εργαλείο το φως.

Μαθησιακά Αποτελέσματα:

Με την ολοκλήρωση της Θ.Ε. ΣΦΠ50 η/ο φοιτήτρια/τής θα:

  • Γνωρίζει βασικές έννοιες ως προς τις ιδιότητες του φυσικού και τεχνητού φωτός.
  • Αντιλαμβάνεται τις διάφορες μεθόδους χειρισμού του φωτός και των εργαλείων που έχει στην διάθεσή του.
  • Χειρίζεται τις ποικίλες δυνατότητες του φωτός σε πεδία όπως η αρχιτεκτονική, ο σχεδιασμός εσωτερικών χώρων, το θέατρο, η φωτογραφία κ.λ.π.
  • Διαθέτει επαρκή γνώση των ψυχολογικών ιδιοτήτων του φωτός, των τρόπων δηλαδή με τους οποίους το φως επηρεάζει τον άνθρωπο υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
  • Έχει επαρκή γνώση μεθόδων σύνθεσης με σκοπό την επίτευξη καλλιτεχνικών εκφραστικών στόχων σε οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα πεδία.
  • Αντιλαμβάνεται τις βασικές έννοιες φωτομετρίας, δηλαδή τις μεθόδους μέτρησης και συσχετισμού των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών του φωτός.

Γνωστικά Αντικείμενα της Θ.Ε.:

  • Οπτική επικοινωνία
  • Βασικές αρχές οπτικής παιδείας και νοηματοδότηση
  • Ιστορική θεώρηση του φωτός στην τέχνη και στην αρχιτεκτονική
  • Ψυχολογία της οπτικής αντίληψης

Προαπαιτούμενα: Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα για αυτή τη Θ.Ε.

Αξιολόγηση: Εκπόνηση τεσσάρων (4) γραπτών εργασιών κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, ο μέσος όρος των βαθμών των οποίων συμμετέχει στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού της Θ.Ε. κατά 30%. Ο βαθμός των γραπτών εργασιών ενεργοποιείται μόνο με βαθμολογία ίσης ή άνω της βάσης (≥5) στις τελικές ή επαναληπτικές εξετάσεις.

Ο βαθμός των τελικών ή επαναληπτικών εξετάσεων συμμετέχει στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού της Θ.Ε. κατά 70%.

Το δικαίωμα συμμετοχής στις τελικές/επαναληπτικές εξετάσεις κατοχυρώνεται εάν (α) συγκεντρωθεί τουλάχιστον το 50% του αθροίσματος του δυνητικά άριστα από το σύνολο των τεσσάρων (4) εργασιών και (β) υποβληθούν τουλάχιστον τρεις (3) από τις τέσσερις (4) γραπτές εργασίες.

 

ΣΦΠ51: Γενικές αρχές φωτισμού και φυσιολογία της οπτικής αντίληψης

Κωδικός Θ.Ε.: ΣΦΠ51

Πιστωτικές Μονάδες ECTS: 20

Τύπος Θ.Ε.: Υποχρεωτική

Έτος που προσφέρεται: 1ο έτος

Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνική

Περίγραμμα ΘΕ

Γενική περιγραφή της Θ.Ε.: Κύριος σκοπός της ΘΕ είναι οι φοιτητές να γνωρίσουν τις Βασικές Αρχές του Φωτός και την Φυσιολογία της Οπτικής Αντίληψης. Η Θεματική Ενότητα (ΘΕ) ΣΦΠ 51 απαρτίζεται από πέντε υποενότητες, (1) Αρχές φωτομετρίας – Μεγέθη και μονάδες μέτρησης, (2) Οπτικό σύστημα και αντίληψη, (3) Φύση  και αντίληψη του χρώματος – Χρωματομετρία, (4) Φυσικό Φως, ηλιασμός και σκιασμός κτιρίων, (5) Αρχές ανθρωποκεντρικού φωτισμού, (6) Φως και σκιά, φως και χώρος.

Η  Φωτομετρία αποτελεί βασικό εργαλείο για τη μελέτη του φωτός και το σχεδιασμό φωτισμού. Oι φοιτητές  θα μελετήσουν διεξοδικά τις βασικές αρχές, τα μεγέθη, τα όργανα και τις μονάδες μέτρησης του φωτός. Θα ασχοληθούν με θέματα οπτικής αντίληψης, θα μελετήσουν  το χρώμα στις φυσικές, ψυχοφυσικές αλλά και χρωματομετρικές του διαστάσεις, θα προβούν σε μια ανασκόπηση των αντιλήψεων περί φωτός και σκιάς διαχρονικά και θα προσεγγίσουν εισαγωγικά θέματα φωτισμού στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Θα χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία φωτομετρίας, για να προσεγγίσουν τον σχεδιασμό φωτισμού ανθρωποκεντρικά,  λαμβάνοντας υπόψιν πώς το φως επηρεάζει την υγεία και φυσιολογική λειτουργία, ως προς την οπτική απόδοση και οπτική άνεση,  ως μέσο σύνθεσης ή έκφρασης, νοηματοδότησης ή αισθητικής ή δημιουργίας ατμόσφαιρας που απευθύνεται στο συναίσθημα (στην ψυχολογία), αξιοποιώντας τη γνώση για τη λειτουργία και τους μηχανισμούς της οπτικής αντίληψης προβληματιζόμενοι για το πώς θα χρησιμοποιήσουν τις μετρήσεις για να διαχειριστούν τις ποιότητες του φωτός αναφορικά με την οπτική αντίληψη.

Ο απώτερος στόχος είναι να μπορούν οι φοιτητές να χειρίζονται τις ποικίλες δυνατότητες του φωτός σε πεδία όπως η αρχιτεκτονική, ο σχεδιασμός εσωτερικών χώρων, το θέατρο, ο κινηματογράφος, να αναλύουν τις απαιτήσεις ενός έργου φωτισμού και να υπολογίζουν τις συνθήκες οπτικής άνεσης μέσα από το τρίπτυχο φώς – χώρος – άνθρωπος. Τέλος να διενεργούν έρευνα και να αναπτύσσουν συνθέσεις τεχνικά ολοκληρωμένες, με υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και καλλιτεχνικής ευαισθησίας.

Μαθησιακά Αποτελέσματα:

Με την ολοκλήρωση της Θ.Ε. η/ο φοιτήτρια/τής:

  • Θα γνωρίζει τη φύση του φωτός, τις βασικές αρχές της ραδιομετρίας και φωτομετρίας, τι είναι το μέλαν σώμα και ποιες οι εφαρμογές του, τις ραδιομετρικές και φωτομετρικές ποσότητες, μονάδες, και τις κυριότερες μετρητικές διατάξεις της φωτομετρίας.
  • Θα γνωρίζει βασικές έννοιες ως προς τις ιδιότητες του φυσικού και τεχνητού φωτισμού.
  • Θα διαθέτει επαρκή γνώση των τρόπων με τους οποίους το φως επηρεάζει τον άνθρωπο και κατά συνέπεια θα είναι εξοικειωμένος με τις αρχές του ανθρωποκεντρικού φωτισμού.
  • θα έχει το θεωρητικό υπόβαθρο και θα γνωρίζει να χρησιμοποιήσει τα διαγράμματα ηλιακής τροχιάς για τον προσδιορισμό του φυσικού φωτισμού/σκιασμού ως προς τα κτήρια
  • Θα έχει κατακτήσει στοιχειώδη κατανόηση βασικών στοιχείων φυσιολογίας, ως προς τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργικές αρχές της ανθρώπινης όρασης. Θα έχει κατανοήσει τους μηχανισμούς πρόσληψης και επεξεργασίας της οπτικής πληροφορίας μέσω των οποίων επιτελείται η αντίληψη.
  • Θα είναι σε θέση να εξηγήσει την έννοια του χρώματος στην επιστήμη, την τεχνολογία και την οπτική αντίληψη.
  • Θα γνωρίζει την κατάταξη των χρωμάτων καθώς και τις μεθόδους ανάμειξής τους.
  • Θα έχει κατανοήσει πώς λειτουργεί η χρωματική αντίληψη και πως το οπτικό σύστημα αντιλαμβάνεται το χρώμα σε σχέση με τα φυσικά χαρακτηριστικά των χρωματικών ερεθισμών στις εκάστοτε φωτιστικές συνθήκες.

Με την ολοκλήρωση της Θ.Ε. η/ο φοιτήτρια/ής θα έχει περαιτέρω αναπτύξει τις ακόλουθες δεξιότητες:

  • Εμπειρία σε ραδιομετρικούς και φωτομετρικούς υπολογισμούς.
  • Καλλιέργειά του σε θέματα χειρισμού του φωτισμού και των σκιάσεων σε αρχιτεκτονικά σχέδια και φωτισμού επιφανειών ή αντικειμένων με καλλιτεχνικό ή μη στόχο.
  • Ικανότητα αξιολόγησης της ποιότητας του φωτισμού ως προς την οπτική/χρωματική απόδοση και διαχείρισης των κρίσιμων χαρακτηριστικών του φωτισμού – φυσικού ή τεχνητού– που επηρεάζουν ή διαμορφώνουν την οπτική αντίληψη.

Γνωστικά Αντικείμενα της Θ.Ε.:

  • Φως και φυσιολογία της οπτικής αντίληψης
  • Αρχές φωτομετρίας και χρωματομετρίας
  • Φωτομετρικά μεγέθη, μετρήσεις και αξιολόγηση φωτισμού
  • Χρωματική μίξη και χρωματική απόδοση φωτεινών πηγών
  • Σχεδιασμός και γεωμετρικά χαρακτηριστικά φυσικού φωτισμού

Προαπαιτούμενα: Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα για αυτή τη Θ.Ε.

Αξιολόγηση: Εκπόνηση τεσσάρων (4) γραπτών εργασιών κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, ο μέσος όρος των βαθμών των οποίων συμμετέχει στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού της Θ.Ε. κατά 30%. Ο βαθμός των γραπτών εργασιών ενεργοποιείται μόνο με βαθμολογία ίσης ή άνω της βάσης (≥5) στις τελικές ή επαναληπτικές εξετάσεις.

Ο βαθμός των τελικών ή επαναληπτικών εξετάσεων συμμετέχει στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού της Θ.Ε. κατά 70%.

Το δικαίωμα συμμετοχής στις τελικές/επαναληπτικές εξετάσεις κατοχυρώνεται εάν (α) συγκεντρωθεί τουλάχιστον το 50% του αθροίσματος του δυνητικά άριστα από το σύνολο των τεσσάρων (4) εργασιών και (β) υποβληθούν τουλάχιστον τρεις (3) από τις τέσσερις (4) γραπτές εργασίες.

 

ΣΦΠ60: Τεχνολογία φωτισμού και σύνδεση με την παραγωγή

Κωδικός Θ.Ε.: ΣΦΠ60

Πιστωτικές Μονάδες ECTS: 20

Τύπος Θ.Ε.:Υποχρεωτική στην α’ κατεύθυνση

Έτος που προσφέρεται: 1ο έτος

Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνική

Περίγραμμα ΘΕ

Γενική περιγραφή της Θ.Ε.: Η Θ.Ε. περιλαμβάνει τις ακόλουθες υποενότητες

  • Τεχνικά χαρακτηριστικά λαμπτήρων και φωτιστικών
  • Παράμετροι φωτεινής και ενεργειακής απόδοσης φωτιστικών
  • Φωτομετρικά διαγράμματα
  • Λογισμικά φωτοτεχνικών υπολογισμών
  • Σχεδίαση συστημάτων φωτισμού εσωτερικών και εξωτερικών χώρων
  • Αξιοποίηση φυσικού φωτισμού
  • Ορθολογική χρήση ενέργειας σε εγκαταστάσεις φωτισμού

Η ΘΕ ΣΦΠ60 έχει σαν σκοπό να προσφέρει στους φοιτητές τις δεξιότητες που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν ένα έργο φωτισμού λαμβάνοντας υπόψη τόσο της αρχιτεκτονική του χώρου όσο και την διαθέσιμη τεχνολογία συνδυάζοντας τεχνική επάρκεια με αισθητική.

Oι φοιτητές μαθαίνουν να εργάζονται σε διεπιστημονικό περιβάλλον χρησιμοποιώντας μια σειρά λογισμικών για τις φωτοτεχνικές αναλύσεις αποκτώντας όλες τις δεξιότητες που απαιτούνται στην εκτέλεση και διαχείριση έργων φωτισμού. Ο σχεδιασμός φωτισμού δεν αντιμετωπίζεται απλώς σαν ένα τεχνικό πρόβλημα αλλά σαν μια διαδικασία επίδρασης στο συναίσθημα και την αντίληψη προσφέροντας εμπειρίες θέασης.

Μαθησιακά Αποτελέσματα:

Μετά την επιτυχή παρακολούθηση της Θεματικής Ενότητας η/ο φοιτήτρια/ής θα είναι σε θέση να:

  • αξιολογεί τα φωτοτεχνικά και ενεργειακά χαρακτηριστικά λαμπτήρων και φωτιστικών
  • αναλύει τις απαιτήσεις ενός έργου φωτισμού
  • επιλέγει τον κατάλληλο εξοπλισμό που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του έργου φωτισμού
  • συνθέτει τις ενδεδειγμένες τεχνικές λύσεις για το έργο φωτισμού
  • υπολογίζει ποιοτικά και ποσοτικά τις απαιτούμενες συνθήκες οπτικής άνεσης
  • υπολογίζει και σχεδιάζει το σύστημα φωτισμού
  • συνθέτει λύσεις τεχνικά ολοκληρωμένες συνδυάζοντάς τις με ορθολογική χρήση της ενέργειας
  • υπολογίζει και αξιοποιεί το δυναμικό αξιοποίησης του φυσικού φωτισμού σε εγκαταστάσεις εσωτερικών χώρων
  • προτείνει λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε υφιστάμενες και νέες εγκαταστάσεις φωτισμού
  • σχεδιάζει το σύστημα φωτισμού ώστε να πληροί τις ενεργειακές απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας
  • επιλέγει τον κατάλληλο εξοπλισμό και προσδιορίζει τη διάταξή του στο χώρο
  • υπολογίζει το κόστος του εξοπλισμού και το κόστος λειτουργίας και συντήρησής του
  • επιλέγει τις βέλτιστες τεχνικά και οικονομικά λύσεις.

Γνωστικά Αντικείμενα της Θ.Ε.:

  • Τεχνικές φωτισμού, εφαρμογές και σύνταξη ολοκληρωμένων μελετών φωτισμού
  • Κανόνες ορθολογικού φωτισμού και χρήση κανονισμών και προτύπων
  • Ενεργειακή βελτιστοποίηση έργων φωτισμού, κόστος και οφέλη
  • Βελτίωση της οπτικής άνεσης
  • Τεχνολογία τεχνητών πηγών φωτός και ελέγχου του φωτισμού

Προαπαιτούμενα: Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα για αυτή τη Θ.Ε.

Αξιολόγηση: Εκπόνηση τεσσάρων (4) γραπτών εργασιών κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, ο μέσος όρος των βαθμών των οποίων συμμετέχει στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού της Θ.Ε. κατά 30%. Ο βαθμός των γραπτών εργασιών ενεργοποιείται μόνο με βαθμολογία ίσης ή άνω της βάσης (≥5) στις τελικές ή επαναληπτικές εξετάσεις.

Ο βαθμός των τελικών ή επαναληπτικών εξετάσεων συμμετέχει στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού της Θ.Ε. κατά 70%.

Το δικαίωμα συμμετοχής στις τελικές/επαναληπτικές εξετάσεις κατοχυρώνεται εάν (α) συγκεντρωθεί τουλάχιστον το 50% του αθροίσματος του δυνητικά άριστα από το σύνολο των τεσσάρων (4) εργασιών και (β) υποβληθούν τουλάχιστον τρεις (3) από τις τέσσερις (4) γραπτές εργασίες.

 

ΣΦΠ1 ΕΘΕ: Διεύθυνση φωτογραφίας κινηματογράφου 1:  κάμερα-φακοί-κίνηση μηχανής λήψης-κάδρο/σύνθεση-βασικές τεχνικές φωτισμού 

Κωδικός Ε.Θ.Ε.: ΣΦΠ1

Πιστωτικές Μονάδες ECTS: 20

Τύπος Ε.Θ.Ε.: Υποχρεωτική στην β’ κατεύθυνση

Έτος που προσφέρεται: 1ο έτος

Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνική

Περίγραμμα ΘΕ

Γενική περιγραφή της Ε.Θ.Ε.: Δίνεται έμφαση στη βαθύτερη γνώση χρήσης ποικίλων συστημάτων δημιουργίας κινούμενης εικόνας, με βάση την ψηφιακή κινηματογραφική μηχανή λήψης (super-35mm) και τους φακούς σταθερής και μεταβλητής εστιακής απόστασης που επιλέγονται: καθώς ο φωτισμός αποτελεί την κορύφωση της υπόστασης δημιουργίας κινούμενης εικόνας, δίνεται αρχικά ιδιαίτερο βάρος σε θέματα που αφορούν την πρωτότυπη κινηματογράφηση, στη δε συνέχεια πραγματοποιούνται οι προγραμματισμένες εντατικές συναντήσεις διά ζώσης, με στόχο την εξάσκηση σε ποικίλες φωτιστικές συνθήκες, μέσα από το γύρισμα μικρών σκηνών, ενώ παράλληλα οι εγγεγραμμένοι στις εν λόγω ενότητες έρχονται σε επαφή με όλων των διαφορετικών τύπων φωτιστικά σώματα, όπως και με τα συστήματα ελέγχου των, σε μια καθαρά εργαστηριακή δημιουργική προσέγγιση. Επιπρόσθετα οι θεωρητικές εξ αποστάσεως συνεδρίες, υποστηρίζουν την ουσία του γνωστικού αντικειμένου, καλύπτοντας όλη τη γκάμα των τεχνολογικών, αισθητικών και καλλιτεχνικών απαιτήσεων που εμπεριέχονται.

Μαθησιακά αποτελέσματα:

Μέσω των προφερόμενων γνωστικών αντικειμένων προκύπτει μία ιδιαίτερα δημιουργική ερευνητική προσέγγιση, με θεωρητικές, αισθητικές, τεχνικές και εικαστικές εκφάνσεις, καθώς η εμπειρία και η γνώση που θα αποκτηθεί, ξεπερνάει την έννοια της εξειδίκευσης, στο επίπεδο των εφαρμογών που μπορούν να αναπτυχθούν. Στο πεδίο του θεάματος και των οπτικοακουστικών γενικότερα, η Διεύθυνση Φωτογραφίας Κινηματογράφου αποτελεί ειδικότητα που κορυφώνεται από συνδυασμούς προσεγγίσεων που αφορούν τη σύνθεση κάδρου, την κίνηση της μηχανής λήψης, όπως και τις εικαστικές αποφάσεις σε καθαρά οπτικό επίπεδο μέσω του φωτισμού, στην ανάπτυξη της αφήγησης: οι εφαρμογές συνεπώς στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον είναι πράγματι ιλιγγιώδεις. Οι διάφορες πλατφόρμες ψηφιακής διανομής απαιτούν συνεχώς διευρυνόμενη δημιουργία οπτικοακουστικού προϊόντος, ενώ και ο χώρος του θεάματος περιλαμβάνει ποικίλες εκφάνσεις καλλιτεχνικής έκφρασης με κοινές προσεγγίσεις και τεχνολογική υποστήριξη (συναυλίες-θεατρικές παραστάσεις- κινηματογράφος-τηλεόραση-video art), μέσα από το φως, την προβολή, την ζωντανή ή την ψηφιοποιημένη εικόνα, συνθέτοντας ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο συνάντησης, συνεργασίας και συνομιλίας, ανθρώπινου δυναμικού με διαφορετικές μεν αισθητικές βάσεις, κοινό δε στόχο: το ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό έργο. Η γνώση και η εμπειρία που θα αποκτηθεί έχει ποικίλες εφαρμογές, όπως επίσης διευρύνει την αισθητική και την τεχνολογική προσέγγιση των εγγεγραμμένων στο προσφερόμενο πρόγραμμα, ανοίγοντας παράλληλα νέους ορίζοντες και στο επαγγελματικό τους περιβάλλον. Ειδικότερα στο πεδίο έκφρασης ποικίλων καλλιτεχνικών δημιουργικών προσεγγίσεων, ο φωτισμός αποτελεί την κορύφωση της αισθητικής και της εικαστικής τους παρουσίας, υπογραμμίζοντας απεριόριστες δυνατότητες και εφαρμογές στο πλαίσιο της αρχιτεκτονικής, του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, όπως και κάθε σύγχρονης μορφής performance.

Γνωστικά Αντικείμενα της Ε.Θ.Ε.:

  • Εξοπλισμός εικόνας ψηφιακού κινηματογράφου
  • Οπτική αφηγηματική γλώσσα
  • Προσεγγίσεις φωτισμού σε ποικίλες αφηγηματικές πιθανότητες
  • Οπτική ερμηνεία διαφορετικών φωτιστικών συνθηκών
  • Μετρήσεις & τιμές φωτός σε αντιστοιχία με συνθήκες επιλεγόμενων εστιακών αποστάσεων

Προαπαιτούμενα: Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα για αυτή τη Θ.Ε.

Αξιολόγηση:  Οι φοιτητές/ριες υποχρεούνται να εκπονήσουν τέσσερις (4) από τις πέντε (5) εξ αποστάσεως δραστηριότητες που είναι υποχρεωτικές. Κάθε εξ αποστάσεως δραστηριότητα βαθμολογείται με άριστα το δέκα (10). Ο μέσος όρος των βαθμών όλων των εξ αποστάσεως δραστηριοτήτων θα πρέπει να είναι ≥5,0 (πέντε). Ο βαθμός αυτός αποτελεί το 70% της συνολικής βαθμολογίας. Ο μέσος όρος των βαθμών των εξ αποστάσεως δραστηριοτήτων λαμβάνεται υπόψη σε ποσοστό 70% για τη διαμόρφωση του τελικού βαθμού και ενεργοποιείται μόνο όταν ο/η φοιτητής/ρια επιτύχει στις εργαστηριακές δραστηριότητες της εργαστηριακής εξάσκησης. Ο βαθμός των εργαστηριακών δραστηριοτήτων λαμβάνεται υπόψη σε ποσοστό 30% για τη διαμόρφωση του τελικού βαθμού.

Μέθοδος διδασκαλίας:  Εξ αποστάσεως εκπαίδευση με διεξαγωγή τριών τετράωρων ΟΣΣ & Εργαστηριακή δια ζώσης συνεργασία σε εξειδικευμένο studio-φωτισμού, τρεις ημέρες από οκτώ ώρες.

 

ΣΦΠ61: Σχεδιασμός αρχιτεκτονικού φωτισμού και εφαρμογές προσομοίωσης

Κωδικός Θ.Ε.: ΣΦΠ61

Πιστωτικές Μονάδες ECTS: 20

Τύπος Θ.Ε.:Υποχρεωτική στην α’ κατεύθυνση

Έτος που προσφέρεται: 2ο έτος

Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνική

Περίγραμμα ΘΕ

Γενική περιγραφή της Θ.Ε.: Η Θ.Ε. περιλαμβάνει τις ακόλουθες υποενότητες

  • Σχεδιασμός για φυσικό φωτισμό-ηλιασμό-σκίαση
  • Θεωρίες σχεδιασμού φωτισμού
  • Επίδραση του φωτισμού στον άνθρωπο
  • Σχεδιασμός φωτισμού εσωτερικού χώρου
  • Σχεδιασμός φωτισμού εξωτερικού χώρου/πρόσοψης κτιρίου
  • Γενικό σχέδιο φωτισμού
  • Τρόποι παρουσίασης μελέτης φωτισμού
  • Τρισδιάστατος σχεδιασμός και φωτορεαλισμός
  • Προσομοίωση φωτισμού

Η ΘΕ ΣΦΠ61 έχει ως σκοπό να προσφέρει στους φοιτητές τις δεξιότητες που χρειάζονται για να σχεδιάσουν τον φωτισμό σε έναν οποιονδήποτε χώρο εσωτερικό ή εξωτερικό λαμβάνοντας υπόψη τα χωρικά χαρακτηριστικά του χώρου αυτού και τις ανάγκες του έργου. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τις μεθόδους αναπαράστασης και παρουσίασης φωτισμού και τον τρόπο επικοινωνίας μιας μελέτης. 

Oι φοιτητές μαθαίνουν να εργάζονται σε διεπιστημονικό περιβάλλον χρησιμοποιώντας μια σειρά λογισμικών για τις φωτοτεχνικές αναλύσεις αποκτώντας όλες τις δεξιότητες που απαιτούνται σε μία μελέτη φωτισμού. Με την εισαγωγή δύο ομαδικών γραπτών εργασιών και το διεπιστημονικό υπόβαθρο των φοιτητών/ριων εξασφαλίζεται η διαθεματικότητα στην αντιμετώπιση μιας μελέτης φωτισμού, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνεται και το απαραίτητο κλίμα επικοινωνίας μεταξύ των διαφορετικών ειδικοτήτων.

Μαθησιακά αποτελέσματα: Μετά την επιτυχή παρακολούθηση της Θεματικής Ενότητας η/ο απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Σχεδιασμός Φωτισμού» του Ε.Α.Π. θα είναι σε θέση να: 

  • σχεδιάζουν το φωτισμό σε ένα χώρο ώστε να επιτυγχάνουν το χαρακτήρα που επιδιώκουν,
  • αναλύουν το φωτισμό ενός χώρου σε στρώσεις,
  • επικοινωνούν την ιδέα τους για το σχεδιασμό φωτισμού,
  • αναλύσουν την επίδραση του φωτός στην φυσιολογία και στην ψυχολογία του ανθρώπου,
  • περιγράψουν τις επιδράσεις του φωτός στην ανθρώπινη υγεία,
  • κατασκευάσουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο και να εφαρμόσουν ψηφιακές πηγές φωτισμού,
  • κατηγοριοποιούν τις φωτεινές πηγές ανάλογα με τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά,
  • υπολογίζουν χρώματα που προκύπτουν από τη μίξη χρωματιστού φωτός,
  • κατανοούν τις διαφορές μεταξύ των ψηφιακών πηγών φωτός,
  • χρησιμοποιούν τη σκιά στη σύνθεση του φωτισμού,
  • εφαρμόζουν ψηφιακά υλικά και υφή σε τρισδιάστατα μοντέλα.

Γνωστικά Αντικείμενα της Θ.Ε.:

  • Σχεδιασμός αρχιτεκτονικού φωτισμού
  • Σύνθεση φωτισμού και χρώματος
  • Επιδράσεις του φωτισμού στον άνθρωπο
  • Αρχιτεκτονική ανάλυση και σύνθεση με ψηφιακά μέσα – προσομοίωση φωτισμού

Προαπαιτούμενα: ΣΦΠ50, ΣΦΠ51

Αξιολόγηση: Εκπόνηση τεσσάρων (4) γραπτών εργασιών κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, ο μέσος όρος των βαθμών των οποίων συμμετέχει στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού της Θ.Ε. κατά 30%. Ο βαθμός των γραπτών εργασιών ενεργοποιείται μόνο με βαθμολογία ίσης ή άνω της βάσης (≥5) στις τελικές ή επαναληπτικές εξετάσεις.

Ο βαθμός των τελικών ή επαναληπτικών εξετάσεων συμμετέχει στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού της Θ.Ε. κατά 70%.

Το δικαίωμα συμμετοχής στις τελικές/επαναληπτικές εξετάσεις κατοχυρώνεται εάν (α) συγκεντρωθεί τουλάχιστον το 50% του αθροίσματος του δυνητικά άριστα από το σύνολο των τεσσάρων (4) εργασιών και (β) υποβληθούν τουλάχιστον τρεις (3) από τις τέσσερις (4) γραπτές εργασίες.

 

ΣΦΠ2 ΕΘΕ Διεύθυνση φωτογραφίας κινηματογράφου 2: εμβάθυνση στις τεχνικές κινηματογραφικού φωτισμού σε ποικίλες φωτιστικές συνθήκες 

Κωδικός Ε.Θ.Ε.: ΣΦΠ2

Πιστωτικές Μονάδες ECTS: 20

Τύπος Ε.Θ.Ε.: Yυποχρεωτική στην β’ κατεύθυνση

Έτος που προσφέρεται: 2ο έτος

Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνική

Περίγραμμα ΘΕ

Γενική περιγραφή της Ε.Θ.Ε.: Επιδιώκεται η εξάσκηση και η ενημέρωση σε ότι αφορά νέες τεχνολογικές επιτεύξεις ποικίλων πεδίων του φωτισμού, όπως και η εμβάθυνση σε ζητήματα αισθητικής, τεχνικής και στρατηγικής που οδηγούν σε οπτικές και εικαστικές αποφάσεις, με στόχο την καλλιτεχνική δημιουργία. Η έμφαση είναι στην οπτική παιδεία που έχει ήδη κατακτηθεί από την εμβάθυνση στη χρήση φακών και εκδοχών εστιακών αποστάσεων τους, από την οποία προκύπτει η σύνθεση του κάδρου, η πιθανή κίνηση της μηχανής λήψης, τέλος δε η αισθητική που χαρακτηρίζεται από τη δημιουργική επιλογή ποικίλων γωνιών λήψης, για να οδηγηθούν οι εγγεγραμμένοι στην κορύφωση που αποτελεί τη δημιουργία του φωτισμού που σχεδιάζεται, με το συνδυασμό των επιλογών, εμπειριών και γνώσεων που προαναφέρθηκαν. Οι εργαστηριακές συναντήσεις έχουν το χαρακτήρα μιας μικρογραφίας “αληθινής” συνθήκης κινηματογραφικού γυρίσματος, όπου εναλλάσσονται οι συμμετέχοντες σε διάφορες θέσεις “συνεργείου”, με στόχο τη δημιουργία σύνθετων φωτιστικών συνθηκών, αποκτώντας βαθιά γνώση και εμπειρία όλων των πιθανών συστημάτων δημιουργίας και ελέγχου του φωτός και του χρώματος.

Μαθησιακά αποτελέσματα:  Μέσω των προφερόμενων γνωστικών αντικειμένων προκύπτει μία ιδιαίτερα δημιουργική ερευνητική προσέγγιση, με θεωρητικές, αισθητικές, τεχνικές και εικαστικές εκφάνσεις, καθώς η εμπειρία και η γνώση που θα αποκτηθεί, ξεπερνάει την έννοια της εξειδίκευσης, στο επίπεδο των εφαρμογών που μπορούν να αναπτυχθούν. Στο πεδίο του θεάματος και των οπτικοακουστικών γενικότερα, η Διεύθυνση Φωτογραφίας Κινηματογράφου αποτελεί ειδικότητα που κορυφώνεται από συνδυασμούς προσεγγίσεων που αφορούν τη σύνθεση κάδρου, την κίνηση της μηχανής λήψης, όπως και τις εικαστικές αποφάσεις σε καθαρά οπτικό επίπεδο μέσω του φωτισμού, στην ανάπτυξη της αφήγησης: οι εφαρμογές συνεπώς στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον είναι πράγματι ιλιγγιώδεις. Οι διάφορες πλατφόρμες ψηφιακής διανομής απαιτούν συνεχώς διευρυνόμενη δημιουργία οπτικοακουστικού προϊόντος, ενώ και ο χώρος του θεάματος περιλαμβάνει ποικίλες εκφάνσεις καλλιτεχνικής έκφρασης με κοινές προσεγγίσεις και τεχνολογική υποστήριξη (συναυλίες-θεατρικές παραστάσεις- κινηματογράφος-τηλεόραση-video art), μέσα από το φως, την προβολή, την ζωντανή ή την ψηφιοποιημένη εικόνα, συνθέτοντας ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο συνάντησης, συνεργασίας και συνομιλίας, ανθρώπινου δυναμικού με διαφορετικές μεν αισθητικές βάσεις, κοινό δε στόχο: το ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό έργο. Η γνώση και η εμπειρία που θα αποκτηθεί έχει ποικίλες εφαρμογές, όπως επίσης διευρύνει την αισθητική και την τεχνολογική προσέγγιση των εγγεγραμμένων στο προσφερόμενο πρόγραμμα, ανοίγοντας παράλληλα νέους ορίζοντες και στο επαγγελματικό τους περιβάλλον. Ειδικότερα στο πεδίο έκφρασης ποικίλων καλλιτεχνικών δημιουργικών προσεγγίσεων, ο φωτισμός αποτελεί την κορύφωση της αισθητικής και της εικαστικής τους παρουσίας, υπογραμμίζοντας απεριόριστες δυνατότητες και εφαρμογές στο πλαίσιο της αρχιτεκτονικής, του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, όπως και κάθε σύγχρονης.

Μετά την ολοκλήρωση της ενότητας οι φοιτητές/ριες θα είναι σε θέση να:

  • Δημιουργούν μια οπτική κινηματογραφική αφήγηση μέσω εφαρμογών του φωτισμού Χρησιμοποιείτε τη θερμοκρασία χρώματος ποικίλων τύπων φωτιστικών σωμάτων για την επίτευξη της κατάλληλης ατμόσφαιρας και οπτικής επικοινωνίας
  • Εφαρμόζουν διάχυτο & ανακλωμένο φωτισμό, με αντίστοιχα παρελκόμενα έλεγχου των φωτιστικών συστημάτων
  • Δημιουργούν φωτιστικές συνθήκες κατευθυνόμενου φωτισμού
  • Αναγνωρίζουν τις αντιστοιχίες φωτισμού/συνθέσεων και κάδρου/γωνιών λήψης, σε στατικές και κινούμενες περιπτώσεις.

Γνωστικά Αντικείμενα της Ε.Θ.Ε.:

  • Εφαρμογές φωτισμού & δημιουργία οπτικής κινηματογραφικής αφήγησης
  • Χρήση θερμοκρασίας χρώματος ποικίλων τύπων φωτιστικών σωμάτων
  • Εκδοχές διάχυτου & ανακλώμενου φωτισμού, με αντίστοιχα παρελκόμενα ελέγχου του φωτός
  • Φωτιστικές συνθήκες κατευθυνόμενου φωτισμού
  • Αντιστοιχίες φωτισμού/συνθέσεων κάδρου-γωνιών λήψης, στατικές & κινούμενες

Προαπαιτούμενα:   Είτε ταυτόχρονη παρακολούθηση με την ΣΦΠ1 ΕΘΕ είτε ολοκλήρωση της ΣΦΠ1 ΕΘΕ.

Αξιολόγηση: Οι φοιτητές/ριες υποχρεούνται να εκπονήσουν τέσσερις (4) από τις πέντε (5) εξ αποστάσεως δραστηριότητες που είναι υποχρεωτικές. Κάθε εξ αποστάσεως δραστηριότητα βαθμολογείται με άριστα το δέκα (10). Ο μέσος όρος των βαθμών όλων των εξ αποστάσεως δραστηριοτήτων θα πρέπει να είναι ≥5,0 (πέντε). Ο βαθμός αυτός αποτελεί το 70% της συνολικής βαθμολογίας. Ο μέσος όρος των βαθμών των εξ αποστάσεως δραστηριοτήτων λαμβάνεται υπόψη σε ποσοστό 70% για τη διαμόρφωση του τελικού βαθμού και ενεργοποιείται μόνο όταν ο/η φοιτητής/ρια επιτύχει στις εργαστηριακές δραστηριότητες της εργαστηριακής εξάσκησης. Ο βαθμός των εργαστηριακών δραστηριοτήτων λαμβάνεται υπόψη σε ποσοστό 30% για τη διαμόρφωση του τελικού βαθμού.

Μέθοδος διδασκαλίας: Εξ αποστάσεως εκπαίδευση με διεξαγωγή τριών τετράωρων ΟΣΣ & Εργαστηριακή δια ζώσης συνεργασίας σε εξειδικευμένο studio-φωτισμού, τρεις ημέρες από οκτώ ώρες.

 

ΣΦΠΔΕ: Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία

Κωδικός : ΣΦΠΔΕ

Πιστωτικές Μονάδες ECTS: 40

Τύπος Θ.Ε.: Υποχρεωτική

Έτος που προσφέρεται: 2ο έτος

Γλώσσα εκπόνησης: Ελληνική

Περίγραμμα ΘΕ

Γενική περιγραφή της Θ.Ε.: Οι γενικές κατηγορίες των θεμάτων για τις Μ.Δ.Ε. καθορίζονται από το Διευθυντή  του ΠΜΣ έπειτα από συνεννόηση με τους Συντονιστές των Θ.Ε. και αναρτώνται στον δικτυακό τόπο του Ε.Α.Π, πριν την έναρξη της περιόδου υποβολής της σχετικής δήλωσης από τους φοιτητές.

Τα θεματικά πεδία είναι ενδεικτικά και συνδέονται με τις εξειδικευμένες γνωστικές περιοχές των έξι Θεματικών Ενοτήτων του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών ΣΔΣ. Τα θέματα που θα προτείνουν οι φοιτήτριες/τές μπορεί να συνδυάζουν διαστάσεις από δύο ή και περισσότερα από αυτά τα θεματικά πεδία.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Οπτική επικοινωνία
  • Βασικές αρχές οπτικής παιδείας και νοηματοδότηση
  • Ιστορική θεώρηση του φωτός στην τέχνη και στην αρχιτεκτονική
  • Ψυχολογία της οπτικής αντίληψης
  • Φως και φυσιολογία της οπτικής αντίληψης
  • Αρχές φωτομετρίας και χρωματομετρίας
  • Φωτομετρικά μεγέθη, μετρήσεις και αξιολόγηση φωτισμού
  • Χρωματική μίξη και χρωματική απόδοση φωτεινών πηγών
  • Σχεδιασμός και γεωμετρικά χαρακτηριστικά φυσικού φωτισμού
  • Τεχνικές φωτισμού, εφαρμογές και σύνταξη ολοκληρωμένων μελετών φωτισμού
  • Κανόνες ορθολογικού φωτισμού και χρήση κανονισμών και προτύπων
  • Ενεργειακή βελτιστοποίηση έργων φωτισμού, κόστος και οφέλη
  • Βελτίωση της οπτικής άνεσης
  • Τεχνολογία τεχνητών πηγών φωτός και ελέγχου του φωτισμού
  • Εξοπλισμός εικόνας ψηφιακού κινηματογράφου
  • Οπτική αφηγηματική γλώσσα
  • Προσεγγίσεις φωτισμού σε ποικίλες αφηγηματικές πιθανότητες
  • Οπτική ερμηνεία διαφορετικών φωτιστικών συνθηκών
  • Μετρήσεις & τιμές φωτός σε αντιστοιχία με συνθήκες επιλεγόμενων εστιακών αποστάσεων
  • Σχεδιασμός αρχιτεκτονικού φωτισμού
  • Σύνθεση φωτισμού και χρώματος
  • Επιδράσεις του φωτισμού στον άνθρωπο
  • Αρχιτεκτονική ανάλυση και σύνθεση με ψηφιακά μέσα – προσομοίωση φωτισμού
  • Εφαρμογές φωτισμού & δημιουργία οπτικής κινηματογραφικής αφήγησης
  • Χρήση θερμοκρασίας χρώματος ποικίλων τύπων φωτιστικών σωμάτων
  • Εκδοχές διάχυτου & ανακλώμενου φωτισμού, με αντίστοιχα παρελκόμενα ελέγχου του φωτός
  • Φωτιστικές συνθήκες κατευθυνόμενου φωτισμού
  • Αντιστοιχίες φωτισμού/συνθέσεων κάδρου-γωνιών λήψης, στατικές & κινούμενες

Μαθησιακά αποτελέσματα:

Με την ολοκλήρωση της ΜΔΕ οι φοιτητές/τριες αναμένεται να:

  • είναι σε θέση να διεξάγουν πρωτότυπη έρευνα σε μια ποικιλία ζωτικών περιοχών που αφορούν ζητήματα σχεδιασμού φωτισμού,
  • είναι σε θέση να αναζητούν, συλλέγουν, επαληθεύουν, επεξεργάζονται κριτικά-συνθετικά και παρουσιάζουν αποτελεσματικά πληροφορίες
  • τηρούν σχολαστικά τις αρχές και τους κανόνες του σχεδιασμού φωτισμού
  • αξιοποιούν αποτελεσματικά και δημιουργικά τα διαδικτυακά/ψηφιακά εργαλεία/μέσα για τη σύνταξη/επεξεργασία/διακίνηση των κειμένων τους
  • χειρίζονται κριτικά και υπεύθυνα τόσο τις πρωτογενείς όσο και τις δευτερογενείς πηγές

Γενικός Κανονισμός Εκπόνησης Μεταπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών σε ΠΜΣ με Θ.Ε. ετήσιας διάρκειας.

Για περισσότερες πληροφορίες του Γενικού Κανονισμού, των Οδηγιών εκπόνησης – παρουσίασης των ΔΕ και των εντύπων, απευθυνθείτε στο portal και ειδικότερα στη http://study.eap.gr.

Προαπαιτούμενα:   Η παρουσίαση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας πραγματοποιείται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των απαιτούμενων Θ.Ε. του Προγράμματος.

Υποβολή αιτήσεων

Κάνε εδώ την αίτησή σου για όποιο πρόγραμμα σε ενδιαφέρει!


Κάνε αίτηση
Μετάβαση στο περιεχόμενο