elen
elen

Ορθόδοξη Χριστιανική Θεολογία – ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΟΡΘ50: Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΥΣΤΕΡΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ-18ος ΑΙΩΝΑΣ)

Κωδικός Θ.Ε.: ΟΡΘ50

Πιστωτικές Μονάδες ECTS: 20

Τύπος της Θ.Ε.: Υποχρεωτική

Έτος στο οποίο προσφέρεται: Πρώτο (1ο)

Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνική

Περίγραμμα ΘΕ

Γενική περιγραφή της Θ.Ε.: Σκοπός της ΘΕ ΟΡΘ50 είναι να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε η χριστιανική Εκκλησία και στη συνέχεια την ιστορική πορεία της στο ευρύτερο θρησκευτικό περιβάλλον από την ύστερη αρχαιότητα έως τον δέκατο όγδοο αιώνα. Ειδικότερα, παρουσιάζονται συστηματικά: α) η γέννηση του Χριστιανισμού, οι πρωτοχριστιανικές Κοινότητες και η ιστορική διαδρομή της Εκκλησίας στις γεωγραφικές περιοχές της Ανατολής και της Δύσης, β) η ιστορική και θεολογική συγκρότηση καθώς και η λειτουργία του συνοδικού θεσμού της, γ) οι τρόποι της θεολογικής διαλεκτικής της με τον Ιουδαϊσμό και τον Ελληνορωμαϊκό κόσμο, καθώς και, δ) οι μέθοδοι διαμόρφωσης της διδασκαλίας και της ηθικής της Εκκλησίας και η συνεισφορά της στη μεταμόρφωση του Κόσμου.

Μαθησιακά Αποτελέσματα: Με βάση τον εισαγωγικό χαρακτήρα της θεματικής ενότητας στο Μ.Π.Σ «Ορθόδοξη Χριστιανική Θεολογία και Θρησκευτικός Πλουραλισμός» και με την ολοκλήρωση της σπουδής του περιεχομένου της ενότητας αυτής, αναμένεται ότι:

Σε επίπεδο γνώσεων, οι φοιτητές/τριες θα είναι σε θέση:

  • Να γνωρίζουν τα θεμελιώδη μεθοδολογικά εργαλεία της θεολογικής- θρησκειολογικής έρευνας.
  • Να προσδιορίζουν πληρέστερα το εισαγωγικό πλαίσιο της συστηματικής ερευνητικής σπουδής της ορθόδοξης χριστιανικής θεολογίας καθώς και των ιστορικά παράλληλων με αυτήν θρησκευτικών εκφράσεων.
  • Να οργανώνουν την μετέπειτα σπουδή του περιεχομένου των επόμενων θεματικών ενοτήτων του μεταπτυχιακού προγράμματος.
  • Να κατανοούν τις ιστορικές, πολιτικές, κοινωνικές και πνευματικές παραμέτρους της συνάντησης του Χριστιανισμού με τον Ιουδαϊσμό, τον Ελληνισμό και τα ποικίλα φιλοσοφικά συστήματα.
  • Να γνωρίζουν τη Χριστιανική Γραμματεία και τη συμβολή της Γραμματείας των Πατέρων της Εκκλησίας και των Εκκλησιαστικών συγγραφέων στην ανάπτυξη και διατύπωση της Θεολογίας και της ζωής των χριστιανικών κοινοτήτων

Σε επίπεδο δεξιοτήτων και χειρισμού οι φοιτητές/τριες θα εξασκηθούν στα εξής:

  • Στην κριτική ερευνητική προσέγγιση των ποικίλων πτυχών της ιστορικής πορείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας και Θεολογίας.
  • Στην ερμηνευτική εξήγηση των μεθόδων δημιουργίας και μετάδοσης του μηνύματος του Ευαγγελίου στο οικουμενικό πλαίσιο των πρώτων αιώνων της ιστορικής πορείας της Εκκλησίας.
  • Στην ανάλυση του περιεχομένου της θεολογικής διδασκαλίας της Εκκλησίας, από το πρώιμο στάδιο της διατύπωσής της στη μετέπειτα συνολική ανάπτυξη και διαμόρφωσή της.
  • Στην αναγνώριση της συμβολής των πατερικών κειμένων και τη χρήση τους στις διαχρονικές ανάγκες της Ορθόδοξης Εκκλησίας και Θεολογίας.
  • Στην ανάπτυξη περαιτέρω της γνώσης τους αναφορικά: 1) με την δημιουργία των πρώτων χριστιανικών κοινοτήτων στις γεωγραφικές περιοχές της Ανατολής και της Δύσης, 2) με τους ιστορικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς και θεολογικούς παράγοντες οι οποίοι συνέβαλαν στη σταδιακή διαφοροποίηση μεταξύ της εκκλησιαστικής- θεολογικής παράδοσης του ελληνόφωνου χριστιανισμού της Ανατολής και του λατινόφωνου χριστιανισμού της Δύσης και, 3) τους τρόπους συνάντησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας και Θεολογίας με το Ισλάμ στο ευρύτερο πολιτισμικό και θρησκευτικό περιβάλλον.

Γνωστικά Αντικείμενα της Θ.Ε.:

  • Οι πρώτες ιστορικές καταβολές της Χριστιανικής Εκκλησίας και Θεολογίας.
  • Η διαλεκτική συνάντηση του Χριστιανισμού με τον Ιουδαϊσμό και τον Ελληνισμό.
  • Η διαλεκτική συνάντηση της Πατερικής Θεολογίας με την Ελληνική Φιλοσοφία.
  • Η Ορθόδοξη Εκκλησία και Θεολογία στο πλαίσιο του Βυζαντινού βίου και πολιτισμού.
  • Η γένεση και δημιουργία των διαφοροποιήσεων μεταξύ του Ανατολικού και Δυτικού Χριστιανισμού.
  • Η Ορθόδοξη Εκκλησία και Θεολογία στην συνάντησή της με το Ισλάμ.
  • Η Ορθόδοξη Εκκλησία και Θεολογία την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
  • Η Ορθόδοξη Εκκλησία και Θεολογία την περίοδο των νεότερων χρόνων.

Προαπαιτούμενα: Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα για αυτή τη Θ.Ε..

 

ΟΡΘ60: Η ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΩΜΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ 

Κωδικός Θ.Ε.: ΟΡΘ60 

Πιστωτικές Μονάδες ECTS20 

Τύπος της Θ.Ε.: Υποχρεωτική 

Έτος στο οποίο προσφέρεται: Πρώτο (1ο) 

Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνική

Περίγραμμα ΘΕ 

Γενική περιγραφή της Θ.Ε.: Η ΘΕ ΟΡΘ 60, μαζί με την ΟΡΘ 61 η οποία αποτελεί τρόπον τινά την προέκτασή της, συνιστά ένα ενιαίο σύνολο συστηματικής θεολογίας, την καρδιά του ΠΣ. Διασυνδέεται επίσης και με τις υπόλοιπες δυο πιο ιστορικές ΘΕ, την ΟΡΘ 50 και ΟΡΘ 51. Επιμένει κριτικά σε διευκρινήσεις περιεχομένου και διασυνδέσεις σχετικές με την ορθόδοξη τριαδολογία, χριστολογία και σωτηριολογία καθώς και με την κοσμολογία, ανθρωπολογία, και εκκλησιολογία σε πλαίσιο «λειτουργικής εσχατολογίας». Επίσης, ανιχνεύει την δυνατότητα και τον τρόπο συνάντησης των ανωτέρω τομέων της συστηματικής θεολογίας με τα κοινωνικά δρώμενα και το ιστορικό γίγνεσθαι, και μάλιστα με κοινωνικά προβλήματα και επιστημονικές ανησυχίες που έχουν εμφανισθεί κατά τους δύο τελευταίους αιώνες. Μέσα από την ιστορική και συστηματική έκθεση των κεφαλαίων-ενοτήτων επιδιώκεται να αναδειχθούν οι βαθύτεροι λόγοι που παράγουν τη συστηματική και δογματική διδασκαλία του Χριστιανισμού -κυρίως του Ορθόδοξου αλλά και του Δυτικού-, ως θεωρητική απεικόνιση της κοινωνίας θείου και ανθρωπίνου στον Χριστό. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις επισημαίνονται και οι εκτροπές του ανθρώπου από την προοπτική της ανωτέρω σχέσης κοινωνίας με τον Θεό εν Χριστώ και αναζητούνται οι αιτίες που τις προκαλούν. Και όλα τα προαναφερθέντα εντάσσονται στην κατανόηση του άξονα βίου που ορίζει η ορθόδοξη Εκκλησία: την σταδιακή πραγμάτωση της θέωσης ή χριστοποίησης του ανθρώπου στους έσχατους ιστορικά καιρούς. 

ΜΜαθησιακά Αποτελέσματα:  την ολοκλήρωση της ενότητας «Πίστη και Βίωμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στις άλλες Χριστιανικές Παραδόσεις». 

Σε επίπεδο γνώσεων, οι φοιτητές/τριες θα είναι σε θέση: 

  1. Να γνωρίζουν και να περιγράφουν διαχρονικά το βιβλικό, πατερικό και σύγχρονο θεολογικό πλαίσιο που συνθέτει τα βασικά κεφάλαια της θεολογίας, της λατρείας, του ήθους και του βιώματος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
  2. Να αναγνωρίζουν και να ανακαλούν στη μνήμη τους συστηματικά και όχι αποσπασματικά τα ιδιαίτερα στοιχεία που προσδιορίζουν την Ορθόδοξη Εκκλησία.
  3. Να εξηγούν και να επαναδιατυπώνουν τις θεολογικές αρχές που διέπουν το δόγμα και το βίωμά της σεδιαχριστιανικήπροοπτική. 

Σε επίπεδο δεξιοτήτων και χειρισμού οι φοιτητές/τριες θα εξασκηθούν στα εξής: 

  1. Στον εντοπισμό και την ερμηνεία των θεμελιωδών αξόνων, των προϋποθέσεων και των κριτηρίων βάσει των οποίων η Ορθόδοξη θεολογία αντλεί και εκθέτει τα βασικά στοιχεία της πίστης και της ζωής της Εκκλησίας.
  2. Στην εφαρμογή καιαναστοχαστικήαξιοποίηση των κριτηρίων της Ορθόδοξης θεολογίας, πέρα από το ιστορικό πλαίσιο γένεσης και εμφάνισής τους, σε σύγχρονες καταστάσεις και συνθήκες ζωής της Εκκλησίας σε διάλογο με τους άλλους χριστιανούς και τον σύγχρονο κόσμο και πολιτισμό. 
  3. Στη διάκριση, ανάλυση και συσχέτιση των επί μέρους στοιχείων, τα οποία συναπαρτίζουν την θεολογική και βιωματική πίστη και λατρευτική παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ώστε να προβαίνουν σε νέες και γόνιμες προσεγγίσεις τόσο του παρελθόντος όσο και του ζωντανού παρόντος της Εκκλησίας και μάλιστα σε διάλογο με την οικουμενική χριστιανική εμπειρία.
  4. Στη σύνθεση και συστηματοποίηση σε μία ενότητα του περιεχομένου και των ιδιαίτερων κεφαλαίων της δογματικής θεολογίας, της εκκλησιαστικής εμπειρίας, του ήθους και της λατρείας της Εκκλησίας, αναδιατάσσοντας και αναπτύσσοντας εκ νέου τα περιεχόμενα της Θεματικής Ενότητας με νέες γόνιμες και δημιουργικές προτάσεις, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις διαχρονικές αλλά και τις σύγχρονες συνιστώσες της χριστιανικής θεολογίας.
  5. Στην αξιολόγηση και αποτίμηση με τα διαχρονικά κριτήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας των θεολογικών συντελεστών καταρχάς αλλά και των ιστορικών και πολιτισμικών που διαμόρφωσαν τα θεολογικά και βιωματικά χαρακτηριστικά της Ορθόδοξης πίστης, λατρείας και ζωής της Εκκλησίας, αναθεωρώντας απολυτοποιήσεις και ιδεολογικές κατασκευές για το ιστορικό παρελθόν, συγκρίνοντας και εκτιμώντας θεολογικά ζητήματα και εκκλησιολογικές καταστάσεις σε διάφορες ιστορικές περιόδους και κυρίως φωτίζοντας τα σύγχρονα προβλήματα της Εκκλησίας σε διάλογο με τις άλλες χριστιανικές παραδόσεις, τον σύγχρονο κόσμο και τον πανανθρώπινο πολιτισμό.

Γνωστικά Αντικείμενα της Θ.Ε.:  

  • Προλεγόμενα στην Ορθόδοξη Θεολογία: μεθοδολογικά και ερμηνευτικά 
  • Ιστορία της Ορθόδοξης Θεολογίας: από την αποστολική περίοδο μέχρι σήμερα 
  • Η Θεολογία της Ορθόδοξης Εκκλησίας: συστηματική και ερμηνευτική παρουσίαση του δόγματος και της λειτουργικής και ασκητικής εμπειρίας της. 

ΠροαπαιτούμεναΔεν υπάρχουν προαπαιτούμενα για αυτή τη Θ.Ε.. 

Αξιολόγηση: Εκπόνηση τεσσάρων (4) γραπτών εργασιών κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, ο μέσος όρος των βαθμών των οποίων συμμετέχει στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού της Θ.Ε. κατά 30%, εφόσον υπάρξει προβιβάσιμος στις τελικές ή επαναληπτικές εξετάσεις. Τελικές γραπτές εξετάσεις, ο βαθμός των οποίων συμμετέχει στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού της Θ.Ε. κατά 70%.  

 

ΟΡΘ51: Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ 19ο ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 

Κωδικός Θ.Ε.: ΟΡΘ51 

Πιστωτικές Μονάδες ECTS20 

Τύπος της Θ.Ε.: Υποχρεωτική 

Έτος στο οποίο προσφέρεται: Πρώτο (1ο) 

Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνική

Περίγραμμα ΘΕ

Γενική περιγραφή της Θ.Ε.: Μέσω της ΘΕ προσφέρονται εξειδικευμένες γνώσεις για την ιστορική πορεία και εξέλιξη των Ορθόδοξων Εκκλησιών από τον 19ο αιώνα και έπειτα στο διευρυμένο χριστιανικό κόσμο, το ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και των άλλων Πατριαρχείων στη συγκρότηση των επιμέρους Αυτοκέφαλων Εκκλησιών. Μελετώνται η πολιτικοκοινωνική δομή και οργάνωση των Εθνικών κρατών σε σχέση με την κανονική δομή και οργάνωση των τοπικών Εκκλησιών, οι μορφές διαλόγου που αναπτύχθηκαν μεταξύ τους, αλλά και η σύγχρονη διεπαφή και επικοινωνία που αναπτύσσουν στον χώρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών και των διμερών θεολογικών διαλόγων. Επίσης αναλύονται οι μορφές διαλόγου των Ορθόδοξων Εκκλησιών με άλλες θρησκείες, καθώς επίσης και οι δράσεις που αναλαμβάνονται παγκόσμια, και ιδίως στο πλαίσιο της πολυπολιτισμικής και πολυθρησκευτικής Ενωμένης Ευρώπης, της Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας. 

Μαθησιακά Αποτελέσματα: Μετά την ολοκλήρωση της Θεματικής Ενότητας «Η Ορθοδοξία από τον 19ο στον 21ο αιώνα και η σύγχρονη θρησκευτική πραγματικότητα» 

Σε επίπεδο γνώσεων, οι φοιτητές/τριες θα είναι σε θέση: 

  1. Να κατανοούν την ιστορική πορεία, εξέλιξη και διαμόρφωση των Ορθόδοξων Εκκλησιών στη σύγχρονη εποχή και κατ’ εξοχήν στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης και τηςεκκοσμίκευσης.
  2. Να εξηγούν τον εκκλησιαστικό και κανονικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη δημιουργία των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών στο πλαίσιο των νέων Εθνικών Κρατών
  3. Να διακρίνουν τις πολιτικές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ Κράτους – Εκκλησίας.
  4. Να ερμηνεύουν τις μορφές διαλόγου που αναπτύσσονται μεταξύ των Ορθόδοξων Εκκλησιών και των άλλων χριστιανικών Εκκλησιών και κοινοτήτων (Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία,ΠροχαλκηδόνιεςΕκκλησίες κ.τ.λ.) αλλά και των Προτεσταντικών ομολογιών, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών. 
  5. Να αναγνωρίζουν τη δυνατότητα, αλλά και την αναγκαιότητα ανάπτυξηςδιαθρησκειακώνσχέσεων με μονοθεϊστικές και μη θρησκείες όπως ο Ιουδαϊσμός, το Ισλάμ, ο Βουδισμός και ο Ινδουισμός, αλλά και με τα σύγχρονα θρησκευτικά ρεύματα και παραδόσεις που εμφανίζονται τόσο στις Δυτικές κοινωνίες όσο και στον καλούμενο Τρίτο Κόσμο. 
  6. Να αξιολογούν το ρόλο της θρησκευτικής εκπαίδευσης ως μέσουδιεπαφήςτης Ορθόδοξης παράδοσης με τις υπόλοιπες θρησκευτικές και μη παραδόσεις. 

Σε επίπεδο δεξιοτήτων και χειρισμού οι φοιτητές/τριες θα εξασκηθούν στα εξής: 

  1. Στη μεθοδολογική διερεύνηση των ιδιαίτερων στοιχείων που διαμορφώνουν το ιστορικό, πολιτικό και κοινωνικό συγκείμενο των Ορθόδοξων χριστιανικών κοινοτήτων.
  2. Στην ανάλυση των σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ των Ορθόδοξων χριστιανικών κοινοτήτων και των άλλων θρησκευτικών ομάδων.
  3. Στην αποκωδικοποίηση τόσο του επίσημου, όσο και του ανεπίσημου θρησκευτικού λόγου.
  4. Στην ανακάλυψη των δομών εξουσίας που συνοδεύουν τη συγκρότηση, λειτουργία και δράση των θεσμικά διαμορφωμένων θρησκειών.
  5. Στην εφαρμογή ενός εναλλακτικού θεολογικού λόγου, ο οποίος θα αξιοποιεί τις θρησκευτικές παραδόσεις προς την κατεύθυνση της συνύπαρξης των ανθρώπων και των λαών.

Γνωστικά Αντικείμενα της Θ.Ε.:  

  • Η Ορθόδοξη Χριστιανική “Διασπορά” στη Δύση 
  • Η Ορθόδοξη Εκκλησία και η Οικουμενική Κίνηση 
  • Διάλογοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας και Θεολογίας προς Ανατολάς και Δυσμάς και ο ρόλος της Ερμηνευτικής Θεολογίας 
  • Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελληνική Κοινωνία 
  • Ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός στο Σλαβικό Κόσμο 
  • Διηρημένη Χριστιανοσύνη και εκκλησιαστικός ανταγωνισμός 
  • Η Θεολογική ανθρωπογεωγραφία του Χριστιανισμού 
  • Η σύγχρονη έννοια της Ιεραποστολής. 
  • Η Θεολογία των Θρησκειών 

ΠροαπαιτούμεναΔεν υπάρχουν προαπαιτούμενα γι’ αυτή τη Θ.Ε.. 

Αξιολόγηση: Εκπόνηση τεσσάρων (4) γραπτών εργασιών κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, ο μέσος όρος των βαθμών των οποίων συμμετέχει στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού της Θ.Ε. κατά 30%, εφόσον υπάρξει προβιβάσιμος στις τελικές ή επαναληπτικές εξετάσεις. Τελικές γραπτές εξετάσεις, ο βαθμός των οποίων συμμετέχει στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού της Θ.Ε. κατά 70%.  

 

ΟΡΘ61: Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ 

Κωδικός Θ.Ε.: ΟΡΘ61 

Πιστωτικές Μονάδες ECTS20 

Τύπος της Θ.Ε.: Υποχρεωτική 

Έτος στο οποίο προσφέρεται: Δεύτερο (2ο) 

Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνική

Περίγραμμα ΘΕ

Γενική περιγραφή της Θ.Ε.: Στην παρούσα Θεματική Ενότητα αναπτύσσεται ο τρόπος με τον οποίο η Ορθόδοξη χριστιανική θεολογία, ως ερμηνευτική επιστήμη, κατανοεί και διερμηνεύει τον σύγχρονο κόσμο και τις κοινωνίες και διαλεγόμενη κριτικά προσεγγίζει τα επίκαιρα ερωτήματα, τις προκλήσεις, τις αγωνίες, τα διλήμματα, καθώς και τα πολιτισμικά, επιστημονικά και κοινωνικά επιτεύγματα του σύγχρονου ανθρώπου. Η ενότητα πραγματεύεται θέματα όπως: η θεολογία και οι προκλήσεις της νεωτερικότητας και μετα-νεωτερικότητας, η σχέση της με τις τέχνες και τα γράμματα, η θέση της απέναντι σε μείζονα θέματα της εποχής μας, κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά, αλλά και η στάση της απέναντι στις σύγχρονες επιστήμες, σε θέματα βιοηθικής, τεχνολογικής εξέλιξης και επικοινωνίας. 

Μαθησιακά Αποτελέσματα:  την ολοκλήρωση της θεματικής ενότητας 

Σε επίπεδο γνώσεων, οι φοιτήτριες/τές θα είναι σε θέση: 

  1. Να αναγνωρίζουν το ιδιαίτερο επιστημολογικό και οντολογικό πλαίσιο αναφοράς της χριστιανικής θεολογίας και να το διακρίνουν από άλλα επιστημονικά, θρησκευτικά και φιλοσοφικά πλαίσια αναφοράς.
  2. Να εξηγούν και κατανοούν το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις του διαλόγου μεταξύ θεολογίας και διαφόρων πτυχών του σύγχρονου πολιτισμού, όπως, η φιλοσοφία, οι τέχνες, η λογοτεχνία, η πολιτική, η οικονομία, η ψυχολογία, οι επιστήμες, η τεχνολογία κ.ά.
  3. Να κατανοούν τον τρόπο που η θεολογική σκέψη, μέσω των εκάστοτε προκλήσεων και κρίσεων, εμπλουτίζεται,επικαιροποιείται, και αναπτύσσεται με τον χρόνο,

προσφέροντας στη συνέχεια τον ιδιαίτερο κριτικό λόγο της στον δημόσιο χώρο των σύγχρονων πλουραλιστικών κοινωνιών. 

Σε επίπεδο δεξιοτήτων και χειρισμού οι οι φοιτήτριες/τές θα εξασκηθούν στα εξής: 

  1. Στην περιγραφή και ανάλυση των βασικών στοιχείων τηςνεωτερικότηταςκαι μετανεωτερικότητας. 
  2. Στην κριτική προσέγγιση διάφορων σύγχρονων ζητημάτων, όπως της βιοηθικής, της οικολογίας, του φεμινισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τωνέμφυλωνταυτοτήτων, της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, της αναπηρίας, της ψηφιακής τεχνολογίας, της οικονομικής και μεταναστευτικής κρίσης, της κοινωνικής αδικίας, της θρησκευτικής εκπαίδευσης, κ.ά 
  3. Στην ανάλυση του κομβικού ρόλου της θεολογικής σκέψης στον δημόσιο χώρο και το δημόσιο διάλογο.
  4. Στη διατύπωση και εφαρμογή νέων προτάσεων για το ρόλο της θεολογίας στηνοηματοδότησητης ανθρώπινης ζωής και ιστορίας. 

Γνωστικά Αντικείμενα της Θ.Ε.: 

  • Οι προκλήσεις της νεωτερικότητας και της μετα-νεωτερικότητας, 
  • η πολιτική θεολογία 
  • η παγκοσμιοποίηση και οι συναφειακές θεολογίες, 
  • το Ευαγγέλιο και οι πολιτισμοί, 
  • οι Εθνικισμοί και οι Ορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίες, 
  • η Φεμινιστική θεολογία, 
  • τα ανθρωπολογικά ζητήματα: ζητήματα φύλου, ταυτότητας και σεξουαλικότητας, 
  • οι επιστήμες, 
  • τα γράμματα και οι τέχνες, 
  • τα ανθρώπινα δικαιώματα, 
  • η οικονομική κρίση και η κοινωνική αδικία, 
  • ο ψηφιακός κόσμος, 
  • βιοηθικά διλήμματα σε διάλογο με την Ορθόδοξη χριστιανική θεολογία. 

ΠροαπαιτούμεναΤουλάχιστον μία (1) από τις Θ.Ε. του πρώτου έτους 

Αξιολόγηση: Εκπόνηση τεσσάρων (4) γραπτών εργασιών κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, ο μέσος όρος των βαθμών των οποίων συμμετέχει στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού της Θ.Ε. κατά 30%, εφόσον υπάρξει προβιβάσιμος στις τελικές ή επαναληπτικές εξετάσεις. Τελικές γραπτές εξετάσεις, ο βαθμός των οποίων συμμετέχει στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού της Θ.Ε. κατά 70%.  

 

 

ΟΡΘΔΕ: ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Κωδικός: ΟΡΘΔΕ

Πιστωτικές Μονάδες ECTS: 40

Τύπος της Μ.Δ.Ε.: Υποχρεωτική

Έτος στο οποίο προσφέρεται: Δεύτερο (2ο)

Περίγραμμα ΘΕ

Περιεχόμενο Μ.Δ.Ε.: Η Μεταπτυχιακή Διπλωματική εργασία έχει σκοπό να συνδυάσει και να αξιοποιήσει τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Οι φοιτητές μπορούν να προτείνουν ένα θέμα της επιλογής τους για τη Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία τους, λαμβάνοντας υπόψη έναν ειδικό κατάλογο θεμάτων που συντάσσουν οι συνεργαζόμενοι διδάσκοντες. Ο κατάλογος αυτός συντάσσεται με βάση την ευρύτερη θεματολογία του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών. Οι φοιτητές πρέπει να προετοιμάσουν το τελικό θέμα και την περιγραφή της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας σε συνεργασία με τον σύμβουλο-καθηγητή τους.

Μαθησιακά Αποτελέσματα: Με την ολοκλήρωση της ΜΔΕ οι φοιτητές/τριες αναμένεται να:

  • είναι σε θέση να υλοποιούν πρωτότυπη έρευνα, σχετιζόμενη με τις γνώσεις των θεματικών ενοτήτων.
  • είναι σε θέση να αναζητούν, συλλέγουν, επαληθεύουν, επεξεργάζονται κριτικά-συνθετικά και να παρουσιάζουν αποτελεσματικά επιστημονικά δεδομένα και πληροφορίες
  • χειρίζονται κριτικά και υπεύθυνα τόσο τις πρωτογενείς όσο και τις δευτερογενείς πηγές

Γενικός Κανονισμός Εκπόνησης Μεταπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών σε ΠΜΣ με Θ.Ε. ετήσιας διάρκειας.

Για περισσότερες πληροφορίες του Γενικού Κανονισμού, των Οδηγιών εκπόνησης – παρουσίασης των ΔΕ και των εντύπων, απευθυνθείτε στο portal και ειδικότερα στη http://study.eap.gr.

Προαπαιτούμενα: Η παρουσίαση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας πραγματοποιείται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των απαιτούμενων Θ.Ε. του Προγράμματος.

 

Υποβολή αιτήσεων

Κάνε εδώ την αίτησή σου για όποιο πρόγραμμα σε ενδιαφέρει!


Κάνε αίτηση
Μετάβαση στο περιεχόμενο