Το εξ αποστάσεως διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (εφεξής Δ.Μ.Π.Σ.) «Βιοπληροφορική και Νευροπληροφορική» έχει ως στόχους:
Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι απόφοιτοι/ες θα είναι σε θέση να:
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών οι απόφοιτοι/ες θα έχουν αναπτύξει και γενικότερες ικανότητες όπως να:
Πιστωτικές Μονάδες (ECTS) Προγράμματος Σπουδών
Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) είναι 90 ECTS.
Γλώσσα διδασκαλίας
Η γλώσσα διδασκαλίας του Π.Μ.Σ. είναι η ελληνική. Η γλώσσα εκπόνησης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική ή η αγγλική.
Διάρκεια φοίτησης
Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι ενάμιση (1,5) έτος και η μέγιστη έξι (6) έτη.
Σημείωση: Το πρόγραμμα είναι δομημένο σε Θεματικές Ενότητες εξαμηνιαίας διάρκειας.
Ταξινόμηση σύμφωνα με τον κώδικα ISCED-2013 της Unesco
Χαρακτηρισμός Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών
MSc-Master of Science Bioinformatics and Neuroinformatics
Στο κοινό εξ αποστάσεως διαπανεπιστημιακό Μ.Π.Σ. «Βιοπληροφορική και Νευροπληροφορική» γίνονται δεκτοί/ές ως υποψήφιοι/ες, πτυχιούχοι σχολών επιστημών υγείας, θετικών, βιολογικών, οικονομικών, ανθρωπιστικών, πολυτεχνικών σχολών ΑΕΙ της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και Πτυχιούχοι Τμημάτων Α.Τ.Ε.Ι./Τ.Ε.Ι. με συναφή γνωστικά αντικείμενα, όπως εξειδικεύεται παρακάτω.
Πιο συγκεκριμένα, το ΔΠΜΣ απευθύνεται σε πτυχιούχους των παρακάτω τμημάτων ή συναφών τμημάτων:
Για την παρακολούθηση του Δ.Π.Μ.Σ. απαιτείται πολύ καλή γνώση της αγγλικής καθώς μέρος των διαλέξεων, των συγγραμμάτων και του εκπαιδευτικού υλικού θα είναι στην αγγλική γλώσσα.
Επίσης, γίνονται δεκτοί/ές απόφοιτοι άλλων τμημάτων και σχολών των επιστημών υγείας, θετικών, βιολογικών, οικονομικών, ανθρωπιστικών, πολυτεχνικών σχολών Ανώτατης Εκπαίδευσης της ημεδαπής και Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής, που εμφανίζουν συνάφεια με το αντικείμενο και τους σκοπούς του Δ.Π.Μ.Σ., εφόσον εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για ομαλή παρακολούθηση του Προγράμματος.
Σημείωση:
Κάτοχοι πτυχίου ή διπλώματος ανώτατης εκπαίδευσης εννοούνται οι πτυχιούχοι ελληνικών Πανεπιστημίων ή Πολυτεχνείων ή Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ή Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ή Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΤΕΙ) ή οι έχοντες/ουσες ακαδημαϊκά ισοδύναμους τίτλους πρώτου κύκλου σπουδών αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής με τους τίτλους σπουδών που απονέμονται από τα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 304 του ν. 4957/2022 (ΦΕΚ 141/21.07.2022, τ. Α΄).
Επισήμανση:
Για την αξιολόγηση της αίτησης στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών θα εξεταστεί εάν το ίδρυμα φοίτησης του υποψηφίου/της υποψήφιας εντάσσεται ή δύναται να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής και εάν ο τίτλος του υποψηφίου/της υποψήφιας εντάσσεται ή δύναται να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, εφόσον ο τίτλος σπουδών συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο του άρθρου 307 του ν. 4957/2022, οφείλει να ζητήσει «Βεβαίωση Τόπου Σπουδών», η οποία εκδίδεται και αποστέλλεται από το πανεπιστήμιο της αλλοδαπής. Αν ως τόπος σπουδών ή μέρος αυτών βεβαιώνεται η ελληνική επικράτεια, ο τίτλος σπουδών δεν αναγνωρίζεται, εκτός αν το μέρος σπουδών που έγιναν στην ελληνική επικράτεια βρίσκεται σε δημόσιο Α.Ε.Ι. ή σε αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα της αλλοδαπής κατά την έννοια της παρ. β) του άρθρου 299 του ν. 4957/2022.
Διευκρινίζεται ότι στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί/ές κάτοχοι πρώτου τίτλου σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης.
1ο Εξάμηνο
2ο Εξάμηνο
3ο Εξάμηνο
¹Υ = Υποχρεωτική
²10 = 10 ECTS
³Ε = Επιλογής
Οδηγίες Επιλογής Θ.Ε.:
Μπορείτε να επιλέγετε από μία (1) έως τρεις (3) Θ.Ε. (με τον περιορισμό των 30 ECTS ανά εξάμηνο).
Κατά τη διαδικασία δήλωσης Θ.Ε. πρέπει να εξαντλείτε πρώτα τις Θ.Ε. προηγούμενου εξαμήνου και κατόπιν να δηλώνετε τις Θ.Ε. επόμενου εξαμήνου ή να επιλέγετε ταυτόχρονα όσες σας έχουν απομείνει (από το προηγούμενο εξάμηνο).
Ειδικότερα για την ΒΝΠ52, είναι χρήσιμη η εξοικείωση με τον προγραμματισμό και απαραίτητη η εξοικείωση με σήματα και μετασχηματισμούς. Προτείνεται η επιλογή της ΒΝΠ50 πριν την ΒΝΠ52 εκτός και αν ο μεταπτυχιακός φοιτητής διαθέτει ήδη το κατάλληλο υπόβαθρο σε σήματα και μετασχηματισμούς.
Η εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας γίνεται μετά την επιτυχή παρακολούθηση όλων των Θ.Ε. του προγράμματος.
Η παρουσίαση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας γίνεται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των Θ.Ε. του προγράμματος.
Η εργαστηριακή εκπαίδευση μπορεί να πραγματοποιείται παράλληλα με την παρακολούθηση των Θ.Ε. του Β’ εξαμήνου ή την εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας. Λαμβάνει χώρα για διάστημα 10 ημερών στις αρχές του εαρινού εξαμήνου, ήτοι τον Μάρτιο. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι/ες φοιτητές/ήτριες έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις Θ.Ε. του Α’ εξαμήνου του προγράμματος.
Η υποστήριξη της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας προϋποθέτει ότι θα έχει ολοκληρωθεί η εργαστηριακή εκπαίδευση. Για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης είναι υποχρεωτική η επιτυχής ολοκλήρωση των έξι (6) από τις οκτώ (8) προσφερόμενες Θεματικές Ενότητες, η συμμετοχή στην εργαστηριακή εκπαίδευση και η επιτυχής ολοκλήρωση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.
Εργαστηριακή Εκπαίδευση (ΒΝΠ ΕΕ)
Το ΔΜΠΣ ενισχύεται με εργαστηριακή εκπαίδευση. Η εργαστηριακή εκπαίδευση θα πραγματοποιείται κατά το διάστημα 4- 14 Μαρτίου κάθε έτους. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι/ες φοιτητές/ήτριες έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις Θ.Ε. του Α’ εξαμήνου του προγράμματος.
Η εργαστηριακή εκπαίδευση είναι υποχρεωτική, δεν έχει βαθμολογική βαρύτητα και λαμβάνει χώρα με φυσική παρουσία στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας στις εγκαταστάσεις του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα.
Για την εργαστηριακή εκπαίδευση, προσφέρεται η φιλοξενία των φοιτητών (διαμονή και σίτιση) στις υποδομές του Ιόνιου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα.
Εργαστηριακές τεχνικές:
Φωτονική μικροσκοπία
Στην εργαστηριακή αυτή άσκηση θα περιγραφούν οι βασικές αρχές της φωτονικής μικροσκοπίας. Αναλυτικά, θα περιγραφούν αναλυτικά όλα τα μέρη του φωτονικού μικροσκοπίου, θα παρουσιαστούν οι δυνατότητές του και οι βασικές εφαρμογές του. Οι φοιτητές θα εκπαιδευτούν στην ορθή χρήση του οργάνου, και θα επιχειρήσουν οι ίδιοι τις πρώτες μικροσκοπήσεις, χρησιμοποιώντας απλά υλικά). Επίσης, θα έρθουν σε επαφή με τα πρώτα μόνιμα παρασκευάσματα του εργαστηρίου.
Στη συνέχεια οι φοιτητές θα εκπαιδευτούν στις επιμέρους εργαστηριακές ασκήσεις
Δημιουργία ευκαρυωτικών κυττάρων από το εσωτερικό της παρειάς, παρατήρηση βασικών μορφολειτουργικών χαρακτηριστικών των επιθηλιακών κυττάρων και παρουσίαση των εφαρμογών της λήψης βιολογικού υλικού του ανθρώπου.
Δημιουργία νωπών παρασκευασμάτων μικροσκοπικών οργανισμών, παρατήρηση βασικών μορφολειτουργικών χαρακτηριστικών διαφόρων μικροσκοπικών οργανισμών.
Γνωριμία με τα συστατικά του αίματος και τις βασικές ομάδες κυττάρων στο μικροσκόπιο.
Ηλεκτρονική Μικροσκοπία Σάρωσης
Στην εργαστηριακή αυτή άσκηση θα περιγραφούν οι βασικές αρχές της ηλεκτρονικής μικροσκοπίας. Αναλυτικά, θα περιγραφούν αναλυτικά όλα τα μέρη του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου, θα παρουσιαστούν οι δυνατότητές του και οι βασικές εφαρμογές του. Οι φοιτητές θα εκπαιδευτούν στην ορθή χρήση του οργάνου, και θα επιχειρήσουν οι ίδιοι τις πρώτες μικροσκοπήσεις, χρησιμοποιώντας απλά υλικά). Επίσης, θα έρθουν σε επαφή με τα πρώτα μόνιμα παρασκευάσματα του εργαστηρίου.
Στη συνέχεια οι φοιτητές θα εκπαιδευτούν σε επιμέρους εργαστηριακές ασκήσεις που θα περιλαμβάνουν την ανάλυση δειγμάτων με τη συσκευή στοιχειακής μικροανάλυσης ακτίνων Χ (EDS) της εταιρείας Bruker.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Επιτροπής του Προγράμματος Σπουδών
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΡΙΑ
Μέλη Επιτροπής του Προγράμματος Σπουδών
Μαρία Χατζηνικολάου, Καθηγήτρια Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Παναγιώτης Βλάμος, Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου
Δημήτρη Καλλές, Καθηγητής Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Κάτια-Λήδα Κερμανίδου, Καθηγήτρια Ιονίου Πανεπιστημίου
Θεμιστοκλής Έξαρχος, Αν. Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου
Αργυρώ Σγουρού Αν. Καθηγήτρια Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Αριστείδης Βραχάτης, Επικ. Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου
Συντονιστές Θ.Ε.
ΒΝΠ50 | ΒΛΑΜΟΣ | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ | ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ |
ΒΝΠ51 | ΒΡΑΧΑΤΗΣ | ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ | ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ |
ΒΝΠ52 | ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ | ΑΔΑΜ | ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ |
ΒΝΠ53 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ | ΑΛΚΙΝΟΟΣ | ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ |
ΒΝΠ54 | ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ | ΜΑΡΙΑ | ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ |
ΒΝΠ55 | ΕΞΑΡΧΟΣ | ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ | ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ |
ΒΝΠ55 | ΚΟΝΔΥΛΑΚΗΣ | ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ | ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ |
ΒΝΠ56 | ΕΞΑΡΧΟΣ | ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ | ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ |
ΒΝΠ57 | ΚΡΟΚΙΔΗΣ | ΜΑΡΙΟΣ | ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ |
Οικονομική Συμμετοχή: 6 Θ.Ε: 3.300 ευρώ ( 550 ευρώ ανά Θ.Ε. ),
Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία: 600 ευρώ
Σύνολο: 3.900 ευρώ
Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα επικοινωνήστε με:
Τμήμα Μητρώου Φοιτητών
Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9:00 έως τις 13:00
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2610367331
Ε-mail: bnp@eap.gr
Γραφείο εξυπηρέτησης Υποψηφίων φοιτητών:
Τηλ.: 2610 367600 – E-mail: info@eap.gr