elen

Περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Τμήμα Εγκαταστάσεων και Εκτέλεσης Έργων
Εκπροσώπηση Φοιτητών/τριων
Σύλλογος Συμβασιούχων Εργαζομένων ΕΑΠ
Φοιτητικές
Erasmus
Προκηρύξεις μελών ΔΕΠ και μελών ΣΕΠ
Τρέχουσες
Ακαδημαϊκές
Ανακοινώσεις
Τμήμα Προσωπικού
Ανακοινώσεις προς τα μέλη ΔΕΠ
elen

Περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Τμήμα Εγκαταστάσεων και Εκτέλεσης Έργων
Εκπροσώπηση Φοιτητών/τριων
Σύλλογος Συμβασιούχων Εργαζομένων ΕΑΠ
Φοιτητικές
Erasmus
Προκηρύξεις μελών ΔΕΠ και μελών ΣΕΠ
Τρέχουσες
Ακαδημαϊκές
Ανακοινώσεις
Τμήμα Προσωπικού
Ανακοινώσεις προς τα μέλη ΔΕΠ

Καλλιέργειες υπό κάλυψη-Υδροπονία (Διιδρυματικό ΠΜΣ με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο) (ΚΥΚ)

Ε.Α.Π. > ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ > Μεταπτυχιακά > Εξαμηνιαία > Καλλιέργειες υπό κάλυψη-Υδροπονία (Διιδρυματικό ΠΜΣ με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο) (ΚΥΚ)
Σκοπός - Περιγραφή
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Προϋποθέσεις Εισαγωγής
Διάρθρωση
Εκπαιδευτικό Προσωπικό
Οικονομική Συμμετοχή
Επικοινωνία

Αντικείμενο του Διϊδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Καλλιέργειες υπό Κάλυψη – Υδροπονία» είναι η επιστημονική μελέτη και έρευνα σε θέματα που αφορούν την κάλυψη της σύγχρονης ανάγκης της διαρκώς εξελισσόμενης αγοράς εργασίας, που αφορά τις Καλλιέργειες υπό Κάλυψη. Δηλαδή, ο σχεδιασμός των κατασκευών, η επιλογή των υλικών, οι καλλιεργητικές τεχνικές, οι νέες τεχνολογίες εξοικονόμησης νερού και χημικών (υδροπονία, διχτυοκήπια), οι τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και η θρέψη και η φυτοπροστασία ολοκληρωμένης παραγωγής οπωροκηπευτικών με μειωμένες εισροές.

Βασική επιδίωξη του συγκεκριμένου ΔΠΜΣ είναι να προσφέρει τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις, την πρακτική (εργαστηριακή και πεδίου) κατάρτιση, την εξοικείωση και άσκηση στη χρήση των νέων τεχνολογιών και την αφομοίωση της εφαρμοσμένης έρευνας στο πλαίσιο της προετοιμασίας πτυχιούχων σχετικών με το αντικείμενο, για τη διεκδίκηση θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με αυτοαπασχόληση. Μέσω της συγκεκριμένης πρότασης, θα αξιοποιηθούν οι εργαστηριακοί χώροι Αειφορικής Διαχείρισης Αποβλήτων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και τα Εργαστήρια Αναλύσεων και οι Θερμοκηπιακές Εγκαταστάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τον σύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτουν.

Στόχοι

Στόχοι του Προγράμματος «Καλλιέργειες υπό Κάλυψη – Υδροπονία» είναι:

  • Η βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας των παραγόμενων προϊόντων μέσω καλύτερων και νέων τεχνικών καλλιέργειας (υδροπονία, νέα υποστρώματα, σύσταση και διαχείριση θρεπτικών διαλυμάτων)
  • Η μείωση των εισροών ενέργειας (εξοικονόμηση ενέργειας, αξιοποίηση βιομάζας και λοιπών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καλύτερη διαχείριση μικροκλίματος)
  • Η μείωση των χημικών εισροών (ολοκληρωμένη παραγωγή, δίχτυα εντομοστεγανότητας, φωτοεκλεκτικά υλικά κάλυψης)
  • Η καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων (κλειστά υδροπονικά συστήματα)
  • Η αναδιάρθρωση του φυτικού κεφαλαίου (δοκιμή νέων ποικιλιών)
  • Η ιχνηλασιμότητα, τυποποίηση και πιστοποίηση των παραγομένων προϊόντων

Το προτεινόμενο Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) αποβλέπει στην κάλυψη του υφιστάμενου κενού στην ολοκληρωμένη κατάρτιση επιστημόνων σε θέματα κατασκευής, εξοπλισμού, τεχνικών καλλιέργειας, διαχείρισης νερού και θρέψης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Απευθύνεται σε επιστήμονες, πτυχιούχους περιβαλλοντικών, γεωπονικών, πολυτεχνικών και θετικών επιστημών, οι οποίοι θα αποκτήσουν οριζόντια γνώση του οικοσυστήματος «Καλλιέργεια υπό Κάλυψη» με κάθετες εξειδικευμένες γνώσεις εμβάθυνσης του γνωστικού τους αντικειμένου μέσω της μεταπτυχιακής τους διατριβής.

Πιστωτικές Μονάδες ECTS Προγράμματος Σπουδών

Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης είναι 120 ECTS.

Χαρακτηρισμός Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών

Master of Science (MSc)

Ταξινόμηση σύμφωνα με τον κώδικα ISCED-2011 της Unesco

-με βάση το επίπεδο σπουδών: 7

Ταξινόμηση σύμφωνα με τον κώδικα ISCED-2013 της Unesco

-με βάση τον τομέα εκπαίδευσης: 0812 (Horticulture)

Διάρκεια φοίτησης

Για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) είναι υποχρεωτική η επιτυχής ολοκλήρωση οκτώ (8) Θεματικών Ενοτήτων (Θ.Ε.), μίας (1) Ενότητας Πρακτικής Άσκησης και η εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας. Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι δύο (2) έτη ή τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας

Η γλώσσα διδασκαλίας του Δ.Π.Μ.Σ είναι η ελληνική. Η γλώσσα εκπόνησης διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 2024

Τα μαθησιακά αποτελέσματα που αναμένονται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, συνοψίζονται ως εξής:

  1. Η κατάρτιση επιστημόνων στις αρχές, τις μεθόδους και τον εξοπλισμό που απαιτούνται για την καλλιέργεια σε θερμοκήπια και διχτυοκήπια.
  2. Η κατάρτιση ειδικών επιστημόνων στις σύγχρονες τεχνολογίες των υδροπονικών καλλιεργειών.
  3. Η επιστημονική και τεχνολογική κατάρτιση επιστημόνων αναφορικά με τις εφαρμογές των σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας και βιοκλιματικού σχεδιασμού στην έρευνα, στη βιομηχανία γεωργικού εξοπλισμού και αγροτικών εφοδίων.
  4. Η εξοικείωση των μεταπτυχιακών φοιτητών με σύγχρονο σχετικό εργαστηριακό και πειραματικό εξοπλισμό.
  5. Η κατάρτιση των μεταπτυχιακών φοιτητών σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας θερμοκηπιακών μονάδων και μονάδων διχτυοκηπίων.
  6. Η δημιουργία ικανού ανθρώπινου δυναμικού εξειδικευμένων επιστημόνων που θα μπορέσει αφενός να στελεχώσει υπάρχουσες μονάδες παραγωγής προϊόντων υπό κάλυψη, μελετητικά γραφεία, αγροτικά ερευνητικά κέντρα και υπηρεσίες του δημοσίου και αφετέρου να εργασθεί ως αυτοαπασχολούμενος σε δική του σχετική μονάδα  παραγωγής προϊόντων υπό κάλυψη.

Γίνονται δεκτοί/ές:

  1. Απόφοιτοι των Γεωπονικών Επιστημών και Επιστημών Διαιτολογίας-Διατροφής.
  2. Απόφοιτοι των Θετικών Επιστημών (Χημείας, Βιολογίας, Φυσικής, Βιολογικών

Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, και Περιβάλλοντος)

  1. Απόφοιτοι Πολυτεχνικών Επιστημών
  2. Απόφοιτοι του προπτυχιακού προγράμματος του Ε.Α.Π. “Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες”
  3. Απόφοιτοι αντίστοιχων ή συναφών, με τις παραπάνω, σχολών των Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
  4. Κάτοχοι πτυχίου ελληνικού ή κυπριακού Πανεπιστημίου και αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

Η γλώσσα διδασκαλίας του προγράμματος είναι η ελληνική. Για την παρακολούθηση του προγράμματος είναι απαραίτητη επιπλέον της γλώσσας διδασκαλίας η πολύ καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας.

Σημείωση:

Κάτοχοι πτυχίου ή διπλώματος ανώτατης εκπαίδευσης εννοούνται οι πτυχιούχοι ελληνικών Πανεπιστημίων ή Πολυτεχνείων ή Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ή Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ή Ανώτατων Τεχνολογικών  Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΤΕΙ) ή οι έχοντες/ουσες ακαδημαϊκά ισοδύναμους τίτλους πρώτου κύκλου σπουδών αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής με τους τίτλους σπουδών που απονέμονται από τα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 304 του ν. 4957/2022 (ΦΕΚ 141/21.07.2022, τ. Α΄).

Επισήμανση:

Για την αξιολόγηση της αίτησης στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών θα εξεταστεί εάν το ίδρυμα φοίτησης του υποψηφίου/της υποψήφιας εντάσσεται ή δύναται να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής και εάν ο τίτλος του υποψηφίου/της υποψήφιας εντάσσεται ή δύναται να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, εφόσον ο τίτλος σπουδών συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο του άρθρου 307 του ν. 4957/2022, οφείλει να ζητήσει «Βεβαίωση Τόπου Σπουδών», η οποία εκδίδεται και αποστέλλεται από το πανεπιστήμιο της αλλοδαπής. Αν ως τόπος σπουδών ή μέρος αυτών βεβαιώνεται η ελληνική επικράτεια, ο τίτλος σπουδών δεν αναγνωρίζεται, εκτός αν το μέρος σπουδών που έγιναν στην ελληνική επικράτεια βρίσκεται σε δημόσιο Α.Ε.Ι. ή σε αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα της αλλοδαπής κατά την έννοια της παρ. β) του άρθρου 299 του ν. 4957/2022.

Διευκρινίζεται ότι στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί/ές κάτοχοι πρώτου τίτλου σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του ΜΔΕ ανέρχεται σε εκατόν είκοσι (120 ECTS). Κατά τη διάρκεια των σπουδών κάθε φοιτητής υποχρεούται να παρακολουθήσει οκτώ (8) Θεματικές Ενότητες, να πραγματοποιήσει Πρακτική Άσκηση και να εκπονήσει Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία (ΜΔΕ). Η Πρακτική Άσκηση πραγματοποιείται στο τρίτο (Γ’) εξάμηνο σπουδών, ενώ η Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία (ΜΔΕ) εκπονείται στο τέταρτο (Δ’) εξάμηνο Σπουδών.

Το πρόγραμμα των Θεματικών Ενοτήτων διαμορφώνεται ανά εξάμηνο ως εξής:

Θ.Ε. Α’ Εξάμηνο ECTS
ΚΥΚ50 Περιβάλλον καλλιεργειών υπό κάλυψη Υ¹, 10 ECTS
ΚΥΚ51 Φυτοπροστασία καλλιεργειών υπό κάλυψη Υ, 10 ECTS
ΚΥΚ52 Ολοκληρωμένη και βιολογική καλλιέργεια κηπευτικών υπό κάλυψη Υ, 10 ECTS

 

Θ.Ε. Β’ Εξάμηνο ECTS
ΚΥΚ53 Κατασκευές και εξοπλισμός καλλιεργειών υπό κάλυψη Υ, 10 ECTS
ΚΥΚ54 Υδροπονικές καλλιέργειες υπό κάλυψη Υ, 10 ECTS
ΚΥΚ55 Φυσιολογία καταπόνησης Υ, 10 ECTS

 

Θ.Ε. Γ’ Εξάμηνο ECTS
ΚΥΚ56 Παραγωγή δρεπτών ανθέων, γλαστρικών φυτών και φυτωριακού υλικού υπό κάλυψη Υ, 10 ECTS
ΚΥΚ57 Περιβαλλοντική πολιτική, περιβαλλοντικές μελέτες και ανακύκλωση αποβλήτων καλλιεργειών υπό κάλυψη Υ, 10 ECTS
ΚΥΚΠΑ Πρακτική Άσκηση Υ, 10 ECTS

 

Θ.Ε. Δ’ Εξάμηνο ECTS
ΚΥΚΔΕ Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Υ, 30 ECTS
Σημείωση:
Υ¹: Υποχρεωτική

 

Οδηγίες επιλογής Θ.Ε.

Μπορείτε να επιλέγετε από μία (1) έως τρεις (3) Θ.Ε. (με τον περιορισμό των 30 ECTS ανά εξάμηνο).

Η επιλογή των Θ.Ε. γίνεται με τη σειρά που ακολουθεί η διάρθρωση. Για παράδειγμα, στο α’ εξάμηνο, αν επιλέξετε μία (1) Θ.Ε.  πρέπει να επιλέξετε την ΚΥΚ50. Αν επιλέξετε δύο (2) Θ.Ε. πρέπει να επιλέξετε και την ΚΥΚ51. Εάν επιθυμείτε τρεις (3) Θ.Ε.  μπορείτε να επιλέξετε και την ΚΥΚ52.

Στη συνέχεια, πρέπει να επιλέξετε κατά σειρά προτεραιότητας τις Θ.Ε. των επόμενων εξαμήνων εφόσον έχετε ολοκληρώσει όλες τις Θ.Ε. του προηγούμενου εξαμήνου ή επιλέγετε ταυτόχρονα όσες σας έχουν απομείνει (από το προηγούμενο εξάμηνο).

Η παρουσίαση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας προϋποθέτει την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των Θεματικών Ενοτήτων και της Πρακτικής Άσκησης του Προγράμματος.

Για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) είναι υποχρεωτική η επιτυχής ολοκλήρωση οκτώ (8) Θεματικών Ενοτήτων (Θ.Ε.), της Ενότητας πρακτικής Άσκησης και της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Ε.Π.Σ.

Κόκκινος Πέτρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Σ.Θ.Ε.Τ. Ε.Α.Π., Πρόεδρος Ε.Π.Σ. και Διευθυντής του Δ.Π.Μ.Σ. ΚΥΚ
Κίττας Κωνσταντίνος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Καλαβρουζιώτης Ιωάννης, Καθηγητής Σ.Θ.Ε.Τ. Ε.Α.Π.
Χατζηγεωργίου Γεώργιος, Καθηγητής Σ.Θ.Ε.Τ. Ε.Α.Π.
Μπαλωμένος Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Σ.Θ.Ε.Τ. Ε.Α.Π.
Σάββας Δημήτριος, Καθηγητής Γ.Π.Α.
Παπλωματάς Επαμεινώνδας, Καθηγητής Γ.Π.Α.
Ντάτση Γεωργία, Επ. Καθηγήτρια Γ.Π.Α.

Συντονιστές Θ.Ε.

ΚΥΚ50 ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ    
ΚΥΚ51 ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΚΥΚ52 ΝΤΑΤΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΚΥΚ53 ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΚΥΚ54 ΣΑΒΒΑΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΚΥΚ55 ΣΑΒΒΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΚΥΚ56 ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ  ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΚΥΚ57 ΚΟΚΚΙΝΟΣ  ΠΕΤΡΟΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΚΥΚΠΑ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

350€ ανά Θ.Ε. (350€ × 8 Θ.Ε.)

550€ η Ενότητα Πρακτικής Άσκησης (ΚΥΚ ΠΑ)

750€ η Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία (ΚΥΚ ΔΕ)

Σύνολο οικονομικής συμμετοχής: 4.100€

Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα επικοινωνήστε με:

Τμήμα Μητρώου Φοιτητών
Τηλ.: 2610367312 

E-mail:  kyk@eap.gr

Υποβολή αιτήσεων

Κάνε εδώ την αίτησή σου για όποιο πρόγραμμα σε ενδιαφέρει!


Κάνε αίτηση
Μετάβαση στο περιεχόμενο