Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή εξειδικευμένων σπουδών στον κλάδο των Πολιτικών Μηχανικών στη “Σεισμική Μηχανική και Αντισεισμικές Κατασκευές”, που θα συμβάλει στην άνοδο του επιπέδου κατάρτισης του του τεχνικού δυναμικού της χώρας.
Για την επίτευξη του στόχου του προγράμματος οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες θα πρέπει να παρακολουθήσουν και να κατανοήσουν τις τέσσερις θεματικές ενότητες του προγράμματος:
ΣΜΑ50 Δυναμική Ανάλυση Κατασκευών
ΣΜΑ51 Τεχνική Σεισμολογία και Εδαφομηχανική
ΣΜΑ60 Σχεδιασμός Αντισεισμικών Κατασκευών
ΣΜΑ61 Σεισμικές Βλάβες, Επισκευές και Ενισχύσεις
Οι φοιτητές που ολοκληρώνουν επιτυχώς και τις τέσσερεις θεματικές ενότητες είναι σε θέση:
Πιστωτικές Μονάδες ECTS Προγράμματος Σπουδών: 120
Από το ακαδημαϊκό έτος 2013-14 η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 2 έτη.
Ταξινόμηση σύμφωνα με τον κώδικα ISCED-2011 της Unesco:
– με βάση τον τομέα εκπαίδευσης: 58 Architecture and building
– με βάση το επίπεδο σπουδών: 7
Ταξινόμηση σύμφωνα με τον κώδικα ISCED-2013 της Unesco:
– με βάση τον τομέα εκπαίδευσης: 0732 Building and civil engineering
Γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Τμημάτων/Σχολών Πολιτικών Μηχανικών των ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής και απόφοιτοι ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΣΕΙ γνωστικού αντικειμένου συναφούς με αυτό του Πολιτικού Μηχανικού. Οι αλλοδαποί υποψήφιοι φοιτητές θα πρέπει να έχουν πιστοποιημένη επάρκεια της Ελληνικής Γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον Γ1. Επίσης, απαιτείται από όλους τους φοιτητές η πολύ καλή γνώση της Αγγλικής Γλώσσας.
Σημείωση:
Όπου στα προηγούμενα γίνεται αναφορά σε:
α. Πτυχιούχους Τμημάτων Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι., εννοούνται οι πτυχιούχοι τμημάτων: ελληνικών Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. ή οι έχοντες ισότιμους και συναφείς τίτλους της αλλοδαπής αναγνωρισμένους από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή το Ι.Τ.Ε. αντίστοιχα ή οι κάτοχοι πρώτου κύκλου σπουδών των ως άνω τμημάτων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής*.
β. Πτυχιούχους Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι., εννοούνται οι πτυχιούχοι ελληνικών Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι., οι έχοντες ισότιμους τίτλους της αλλοδαπής αναγνωρισμένους από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή το Ι.Τ.Ε. αντίστοιχα ή οι κάτοχοι πρώτου κύκλου σπουδών ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής*.
Με τον όρο δε Πανεπιστήμια εννοούμε Πανεπιστημιακές Σχολές, Πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
*Επισήμανση: Σύμφωνα με την παρ. 7, αρ. 34 του ν. 4485/2017 «Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή του οποίου ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με το ν.3328/2005 (Α’80)».
1o έτος σπουδών
2o έτος σπουδών
Κατά το πρώτο έτος σπουδών ο φοιτητής μπορεί να επιλέξει και τις τρεις Θ.Ε. ΣΜΑ50, ΣΜΑ51 και ΣΜΑ60. Εάν ο φοιτητής δεν διαθέτει τον απαιτούμενο χρόνο θα πρέπει να επιλέξει πρώτα τη Θ.Ε. ΣΜΑ50 ή τις Θ.Ε. ΣΜΑ50 και ΣΜΑ51.
Ο φοιτητής μπορεί να επιλέξει την Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία παράλληλα με την Θ.Ε. ΣΜΑ61, εφόσον έχει επιτυχώς ολοκληρώσει τις τρεις θεματικές ενότητες. Έτσι το Πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί σε δύο ακαδημαϊκά έτη.
Κατά τη διαδικασία δήλωσης ΘΕ πρέπει να εξαντλούνται πρώτα οι ΘΕ προηγούμενου έτους και κατόπιν να αρχίζει η δήλωση ΘΕ επόμενου έτους.
Η παρουσίαση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας θα πραγματοποιείται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των Θ.Ε. του Προγράμματος Σπουδών.
Για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε. είναι υποχρεωτική η επιτυχής παρακολούθηση και των τεσσάρων Θ.Ε καθώς επίσης και η επιτυχής ολοκλήρωση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.
Το περιεχόμενο θα είναι σύντομα διαθέσιμο.
H εκάστοτε Θεματική Ενότητα κοστολογείται στα 650€ και το συνολικό κόστος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών ανέρχεται στις 3.250€.
Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα επικοινωνήστε με:
Τμήμα Μητρώου Φοιτητών από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9:00 έως τις 13:00:
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2610 367318 – 2610 367661
Ε-mail: sma@eap.gr